Is dit een viaduct of tunnel?

In Helmond zijn enkele spooronderdoorgangen die er zo uitzien:

https://www.google.nl/maps/@51.46295,5.612483,3a,75y,287.27h,86.57t/data=!3m4!1e1!3m2!1sPXoQaJjhtUanWzFxgxtOeQ!2e0

Het is mij niet helemaal duidelijk hoe deze het beste getagd kunnen worden. Op dit moment is deze situatie getagd als een combinatie van een fietsbrug en een wegtunnel en een spoorlijn. Het is dus niet echt in overeenstemming.

Volgens mij is het technisch gezien een spoorwegviaduct over een verdiept gelegen weg in plaats van een tunnel.

Hoe moet ik een dergelijke situatie taggen?

Welkom op het forum M0492,

'k Zou van die spoorweg een viaduct maken. bridge=viaduct layer=1, dan ben je overal van af. Dit zijn dus altijd weer die twijfelgevallen. Een echte tunnel is het ook weer niet. Heet het tunnel officieel?
Kijk eens op http://wiki.openstreetmap.org/wiki/NL:Map_Features#Wegen en dan in het bijzonder http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Bridge , maar met tunnel zou ik ook kunnen leven. Dit is de Blauwe Tunnel in Dordrecht en die is als tunnel getagd.

https://www.google.nl/maps?q=Dubbeldamseweg+Zuid,+Nieuw-Krispijn,+Dordrecht&hl=nl&ll=51.802476,4.679297&spn=0.000013,0.013078&sll=51.46295,5.612483&sspn=0.302023,0.837021&oq=dubbeldamse&hnear=Dubbeldamseweg+Zuid,+Nieuw-Krispijn,+Dordrecht,+Zuid-Holland&t=m&z=17&layer=c&cbll=51.802476,4.679297&panoid=WxgzYtTMrIxcDD2gqRZJqQ&cbp=12,313.27,0,0.15

Eggie

edit: http://www.openstreetmap.org/#map=19/51.80259/4.67891&layers=N De Blauwe Tunnel. Lijkt me een gelijkwaardige situatie. , maar iets zuidelijker is het weer een spoorwegviaduct, terwijl het in de volksmond weer een tunnel wordt genoemd. Ook dus weer een twijfelgeval. Zou ook wellicht beter een tunnel moeten zijn.
Hij wordt zelfs de VN tunnel genoemd. Ik heb 'm ooit als spoorwegviaduct getagd. :roll_eyes: http://dordtcentraal.nl/?s=tunnel

Hi kijk ook even hier, http://www.openstreetmap.org/#map=18/52.49287/4.77496 een spoorweg kruising met een fietspad polderweg, of kijk hier http://www.openstreetmap.org/#map=17/52.33824/6.65901 de fietspaden zijn minder gezakt en de doorgaande weg ligt niet op een verhoging. Beide bovenliggende ways krijgen geen layer=1 omdat de lage onderdoorgang al een -1 heeft. In Dordrecht ligt het spoor op t maaiveld, dus dan geen embankment=yes. het deel onder het kunstwerk kan of mag covered=building_passage krijgen.
Dit is dus een verschil, de Blauwe Tunnel is IMHO geen tunnel, die heeft een grotere lengte of gaat dieper onder de grond. Je kunt ook (spoor)brug tegen die constructie zeggen in de praktijk is ie ook zo aangelegd, met de weg ingegraven om (doorrij)hoogte te winnen en zo goedkoper te kunnen bouwen. En dan moet het spoor ook omhoog, een trein vindt dat niet leuk en NS wil de kosten van het noodzakelijke embankment ook niet dragen.

Ik zou dergelijke wegen in Helmond en Dordrecht als tunnel mappen. Bij die Blauwe tunnel loopt de weg naar beneden en duikt onder het maaiveld dus tunnel=yes.

Strikt genomen wellicht geen tunnels in Dordt volgens de definitie van Hendrikklaas, maar officieel hebben ze zelfs een naam die op tunnel eindigt. Blauwe-, Vn- en Sterrenburgtunnel. Denk dat ik ze consequent als tunnel map.
Hendrikklaas… een tijd geleden hadden we die discussie ook. wat doe je met een ecoduct? Soms is het een heel breed viaduct, soms zoals bij Beekbergen een buis met aarde erboven.
Ook hier wordt niet consequent gemapt. De ene keer keer dit de andere keer dat. Voor het routeren maakt het natuurlijk niks uit.

Hier baant de Laan zich onder het spoor. De poëtische woorden van Jan Eijkelboom zijn er al naar een paar weken afgevallen en worden er nu van onze belastingcenten voor 1 miljoen euro weer opgeplakt. Als Jan het wist zou hij zich omdraaien in zijn graf.

http://goo.gl/maps/w8aU7

Eggie

edit: Het lastige vind ik wel… op welk gedeelte zet je nu de naam VN tunnel. Officieel heet het daar gewoon Laan der Verenigde Naties. (L der Verenigde irritaties in Dordt)
VN tunnel als alt_name? Of het tunnelgedeelte? Dat laatste heb ik gedaan.

Eggie

Dat begrip Ecoduct is een unvollendete, de meningen blijven verschillen, soms gaat de weg omhoog en soms omlaag. Afwachten tot er een keer een Wiki gemaakt wordt over dit soort situaties. Ik kijk er altijd civieltechnisch tegen aan en worstel daarom met de Engelse termen en begrippen. Maar terug naar het Latijn viaduct = weg kruising en aquaduct = waterkruising in beide gevallen gaat het erover.

Goeie vraag, nog nooit bij stilgestaan. Tot nu toe heb ik op het tunnelgedeelte ook altijd name=“tunnelnaam” gebruikt en niet de straatnaam.
Een andere mogelijkheid is tunnel:name of name:tunnel=VN tunnel
Zie http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Talk:Key:tunnel#Name

Voor bruggen is er man_made=bridge. Dan zou je natuurlijk ook man_made=tunnel kunnen overwegen. Dan houdt de straat gewoon zijn naam en krijgt de tunnel over de volle breedte zijn eigen naam.

Overigens vind ik de VN tunnel in OSM nu met name aan de westkant wel erg lang. Zelf zou ik hem kort voor het spoor laten beginnen en voorbij de Max Ootelaan laten eindigen. Het verlaagde deel van de weg zou je eventueel nog cutting=yes kunnen meegeven.

Gertjan

VN tunnel aangepast. Verlaagde gedeelte nu cutting=yes.
Tunnelnaam nog wel over de hele lengte.
Hoe rendert dan man_made=tunnel?

man_made = bridge of tunnel lijkt me geen gebruikelijk tag ipv bridge=yes of tunnel=yes.
En wat bedoel je precies met dat laatste?
Of wil je de brug of tunnel met een losse node taggen, man_made = bridge of tunnel + name tag?

Ligfietser.
'k Heb gewoon tunnel = yes gebruikt en layer=-1 Dat is nog steeds volgens de regels van de wiki. Experimenteren hier doe ik liever niet. Op het korte tunneldeel heb ik nu steeds de naam gezet.

edit: 'k Hoop dat vragensteller M0492 er nu nog uitkomt. :slight_smile:

Het is niet persé duidelijker geworden. Het lijkt erop alsof jullie naar een tunnel neigen, ook al is dit technisch gezien onjuist, maar er lijkt geen duidelijke overeenstemming te zijn. In Helmond worden de onderdoorgangen trouwens niet meer als tunnel aangeduid.

Bij het station van Helmond is de volgende onderdoorgang gebouwd:

Ook een weg onder maaiveld met het spoor als viaduct op maaiveld eroverheen. Maar deze onderdoorgang is zo breed dat je volgens mij niet van een tunnel kan spreken. Wat vinden jullie daarvan?

M0492

Het is allebei mogelijk denk ik. Zo’n kunstwerk ziet er uit als een tunnel, het lijkt op een tunnel … iedereen noemt het de tunnel bij het station. Dan zou ik het ook mappen als tunnel.

De “tunnels” :smiley: onder het spoor in Dordrecht heb ik inmiddels aangepast dankzij de bovenstaande tips en dat waren eerst nog spoorwegviaducten.

Je zou de proef op de som eens moeten nemen en aan die en gene vragen wat hij op het plaatje ziet. Als meer dan de helft het een viaduct noemt maak je er een viaduct van. :slight_smile:

Egbert

Heren dat iedereen een onderdoorgang een tunnel noemt en de meesten het in OSM het ook zo taggen (gemakzucht) lijkt mij niet echt steekhoudend. Zoals Ligfietser al zei, de definitie ligt in de WIKI. Of een renderer het meeneemt ? :confused: Mijn eerste les hier was, teken niet voor de renderer ! :slight_smile: en dat snapte ik ook nog niet.:cool:

Je tekent altijd voor een renderer (kaart, navigatiesoftware, data verzamelaar); de les is dus LIEG NIET voor de renderer!
Er is geen afdoende definitie van een “tunnel” dus je mag kiezen om de wegen die eronder liggen te taggen of die erboven.
(Nadeel van de bovenliggende sporen te voorzien van bridge=yes is dat je meerdere bruggen krijgt omdat we (nog?) niet beschikken over een OSM-element voor een brugwerk waarover verschillende ways lopen.)

van http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tunnel

in die geval: is de lagergelegen weg lang: ja, omgeven door aarde : nee (het is open).
de boven gelegen weg is gebouwd op een betonnen constructie: ja

Dus voor mij meer brug dan tunnel. (waar moesten we stemmen ? :slight_smile: )

De sporen lopen over een dijklichaam. M.a.w. links en rechts is er aarde.
Het kunstwerk is civieltechnisch gezien een brugstructuur. Dat is duidelijk.
Er is een werklaag boven maar geen aarde.
Zou ik het een tunnel noemen? Niet echt. Maar de definities helpen niet.
En … je mag kiezen hoe je het in OSM representeert.
:expressionless:

… en om het nu nog ingewikkelder te maken het Gouwe-aquaduct. Het staat er levensgroot op. In het Engels bridge=aqueduct. http://www.openstreetmap.org/#map=18/52.02501/4.66778&layers=N en onder de Ringvaart Haarlemmermeer http://www.openstreetmap.org/#map=18/52.21556/4.62593&layers=N
Zoiets mappen we dus ook als tunnel… en volgens mij ook het meest realistisch, maar het is een aquaduct. Gewoon niet te mappen als je dat volgens de regels zou doen. Geen gezicht.
Een smal aquaduct zou ik dan wel weer als aquaduct mappen.

Zodra de wiki consensus bereikt zal ik me er uiteraard aan confirmeren.

“Surround by earth” is voor mij aan alle kanten, dus ook boven. Dat is hier duidelijk niet het geval.
Ik denk dat we dit in Vlaanderen een sleuf noemen, geen tunnel

dan zal je toch eerst een draadje op de tagging mailing lijst moeten opstarten. En dan heel veel geduld hebben. De wiki is niet de plaats waar de discussies gevoerd worden die tot een consensus moeten leiden. :slight_smile: