Instance Panoramax Nederland?

In Frankrijk heeft ‘OpenStreetMap France’ een active rol in de realisatie van het project ‘Panoramax’ (https://panoramax.fr)

Ik zou heel graag het ontstaan zien van “de Nederlandse instance van Panoramax” !

Zou daar binnen de Nederlandse OpenStreetMap community interresse voor zijn om dat op te starten?

2 Likes

Heeft het voordelen om een Panoramax instance te gebruiken in plaats van Mapillary?
Mapillary is al beschikbaar in ID om de beeldmaterialen direct in de editor te gebruiken voor editing. Zou dit ook beschikbaar komen voor Panoramax beelden?

Privacy is an issue!

Tot een viertal jaren geleden was ik heel (heel!) actief met Mapillary. Toen hebben ze zich laten verkopen aan Meta/Facebook. Ze zijn wel min of meer op dezelfde voet doorgegaan, maar ‘open source’ en ‘privacy’ zijn woorden welke binnen dat bedrijf alleen voor commerciële doelen worden ingezet naar mijn mening…

Wellicht proef je enige frustratie in mijn reactie :wink: Dat klopt, ik heb veel energie in hun API gestoken en heb actief bijgedragen om die te verbeteren… omdat ik dacht dat Mapillary een mooie synergie had gevonden tussen commercieel en ideëel. Maar helaas. De eigenaar heeft (weer…) gecasht. Daarom ben ik van mening dat een platform als deze niet thuis hoort bij een commerciële partij, maar bij een open source project als Panoramax.

Het is net zo iets als dat kaarten niet “van” Google maps" zijn maar van “ons”, de gemeenschap => OSM. Dat was ook exact de reden dat ik 17 jaar geleden mijn OSM account heb aangemaakt…

Dat is nu dan ook exact de reden dat ik graag mijn steentje wil bijdragen in “de wording van” Panoramax Nederland!

In Frankrijk is OSM (heel) actief met Panoramax, “so it seemed only logical” om hier over dit onderwerp te beginnen :slight_smile:

4 Likes

Ik ben helemaal voor, mits…
Mapillary heeft voor mij als routewandelaar het grote voordeel dat ik met de Mapillary app op mijn telefoon naar believen kiekjes kan schieten, en die meteen, zonder verdere bewerkingen, als track vanuit de app kan uploaden.
Het grootste nadeel is dat ik daarna maar weinig zelf meer aan de beelden en series kan doen.
De beelden verouderen daarna, maar ze blijven in Mapillary altijd staan tot ze expliciet verwijderd worden, dat is een lastig proces en niemand doet dat. Dus voor een ander systeem zou ik bv een automatische veroudering-verwijdering willen, en/of bv een schuifje om een afkaptermijn voor de vertoning in te stellen.

Als Panoramax open source beheerd wordt zou ik dat als wens-issue kunnen melden. Bij Mapillary hoef ik daarmee niet aan te komen.

1 Like

Ik ben bijna 8 jaar geleden begonnen met een project waarin ik ook “iets met 360” wilde gaan doen. Google streetView was (en is) volkomen dichtgetimmerd en voor een ander project volkomen onwerkbaar om als bouwblok te gebruiken.

Dat was en is (nog?) wel mogelijk met Mapillary, maar zoals je al schrijft proef ik aan alle kanten dat Meta de gemeenschap ziet als “product”. Dus het materiaal wat door de gemeenschap wordt toegevoegd aan Mapillary is voor Meta boven alles vooral onderdeel van een business model om geld te verdienen.

Naar mijn overtuiging maak je dan misbruik van de gemeenschap… en daar kan ik niet zo goed tegen… om Calimero te quoten: “het is niet eerlijk” :wink:

Zoals geschreven is OSM Frankrijk heel actief met Panoramax en het staat me bij dat zij ook al het e.a. hebben gedaan om een koppeling te realiseren waar jij het over hebt.

In alle eerlijkheid heb ik 4 jaar geleden energie gestoken om te kijken of ik zelf een een “Mapillary alternatief” zou kunnen maken. Na de bouw van een paar rudimentaire bouwblokken (POC’s) heb ik mijn focus verlegd van Mapillary naar de basis van mijn “passie project”.

Maar nu komen die twee weer bij-elkaar en las ik tot mijn vreugde dat Panoramax nu echt het levenslicht begint te zien… dit moeten we in Nederland toch ook willen?

Leuke side-note: het belangrijkste onderdeel van mijn “POC” is onderdeel geworden van een OpenSource project wat op zijn beurt weer een belangrijk onderdeel van PanoraMax is geworden :smiley:

POC: Proof Of Concept

Wanneer ik enthousiast ben wil ik nog wel eens uitweiden…
In het kort:
Panoramax is nu een paar jaar “heel serieus in wording” en er is een nadrukkelijke link met OSM (Frankijk). Dus ik kan me niet anders voorstellen dan dat goede input van een andere “OSM afdeling” gewaardeerd wordt

En als we (de eerste!) instance van Panoramax buiten Frankrijk op gaan zetten, zullen ze vast nog beter naar onze wensen luisteren :wink:

5 Likes

Ik moet wel bekennen dat het opzetten en beheren van servers en opslagvoorzieningen buiten mijn mogelijkheden ligt. Ik denk dat we daar een sponsor voor nodig hebben.

Ik heb al op een aantal plaatsen “mijn licht opgestoken”. Immers zonder financiële middelen zal het alleen maar een goed idee blijven…

Als ik een ‘directe vraag’ mag stellen:
Als ik het goed lees wordt in Frankrijk een Panoramax-server door OSM verzorgd.
Hoe worden de servers van OSM Nederland geregeld? Zou “daar” ook een server voor Panoramax NL bij kunnen?

Zou stichting OpenGeo een rol kunnen spelen?

Helemaal eens en inderdaad een gemis in Mapillary. Zo staan bijvoorbeelde oude A9 en A1 nog steeds vrolijk ingeteked. Toch is het hebben van historische beelden ook handig. Soms wil je kunnen vergelijken met hoe dat er een paar jaar eerder eruit zag.

Of is het handig om te kunnen switchen omdat de beeldkwaliteit nét niet lekker is. Of er een auto, bouwkeet oid geparkeerd staat die het beeld blokkeert. Of omdat het net in en ander jaargetijden is geschoten :slight_smile:

@Allroads is hier ook al over aan het nadenken.
Met name omdat nu verschillende gemeenten zélf een gelijk soort publiek initiatief aan het opzetten zijn. (waar Amsterdam echt op voorop loopt)

Helaas natuurlijk ieder voor zich, met ieder zijn eigen implementatie en toegang. Terwijl je zou kunnen argumenteren dat dit beter op zijn plek zou zijn bij een organisatie als PDOK.

Je zou een kaartpunt of object moeten kunnen aanwijzen en dan alle beelden krijgen waar dat punt of object opstaat.

1 Like

@ AceT:
Hoe verhoudt zich dit dan tot andere alternatieven voor Mapillary, zoals Kartaview?
https://kartaview.org/

Het zou jammer zijn wanneer er teveel initiatieven naast elkaar ontstaan.

1 Like

Ik denk dat het grootste verschil gaat zijn of het publiek/privaat zonder winstoogmerk is, danwel commercieel.

Ik moest even diep nadenken, maar KartaView - Wikipedia friste mijn geheugen op.

het is “semi opensource”… en als ik eerlijk mag zijn, ik heb al een kater aan Mapillary over gehouden :wink:

Panoramax is echt open source en past (naar mijn smaak) ook echt in de OSM gedachte… jullie zijn mijn grote voorbeeld, wat OSM is gelukt met kaarten, kan Panoramax met geo-gerefereerde beelden worden… trust me, help me :smiley: )

Ik heb “hier en daar even mijn licht opgestoken” en “panaoramax.fr” wil met alle plezier ondersteunen om de Nederlandse instance operationeel te krijgen.

Dat zou op een virtuele server kunnen zoals ik die nu ook zakelijk gebruik voor de IT diensten die mijn bedrijf levert.

Disk space
Echter wanneer we dit serieus aan willen pakken dan is dat “leuk om snel te beginnen” maar dramatisch (duur) om op landelijke schaal in te gaan zetten.De grootste crux is disk-space.

Een klein rekensommetje:
Frankrijk heeft nu een 15 miljoen afbeeldingen in hun systeem zitten welke een 45Tb aan dataopslag vragen (dus een 3Tb per miljoen afbeeldingen). Wanneer je naar hun kaart-dekking kijkt is dat een fractie van wat ze kunnen gaan verwachten. Wanneer ik (ter indicatie) kijk naar het materiaal wat Amsterdam bij Mapillary heeft ge-upload dan zijn dat een miljoen afbeeldingen. Dus dat is meteen grofweg 3Tb aan data.

Voor een (ander) project ben ik met S3 bezig (niet bij AWS zelf, e.a. in het kader van GDPR/AVG). Dat is “in de cloud” bij mijn weten de goedkoopste manier om data online te hebben. Maar is nog steeds een forse structurele kostenpost. De Fransen hebben gekozen voor tweedehands HDD (hard disks) op colocatie (een aantal U’s in een rack).

Wanneer we dit serieus duurzaam aan willen vliegen is dat “the way to go” denk ik. Ik huur al meer dan tien jaar geen rackspace meer (alles bij ons zijn nu ‘virtuele machines’). Dus ik heb daar ook geen ingangen meer voor vrees ik…

Bij professionele aanpak moeten we ook backup gaan realiseren. Nu wil op dit punt “ons geluk” dat we voor mijn bedrijf recentelijk de backup-infrastructuur “hebben opgeleukt”, daarin zit voor de korte termijn zowiezo wel ruimte voor een 10Tb aan data. Dat zal om op te starten wel voldoende zijn en geeft ons de ruimte om de focus te leggen bij de “basis realisatie”.

Kortom:
De eerste stap die gezet moet worden is denk ik: waar
Van wat ik heb begrepen is dat OSM ook “echt rackspace” gebruikt. Zouden we daar voor Panoramax ook gebruik van kunnen maken van een “paar U”? Of zijn er contacten bij OSM om “aan te haken” bij en server-locatie van een (semi) overheidinstelling?

Heel graag jullie input!

Perhaps an AWS sponsorship would be helpful in some way. OSM makes use of it:

Ik zou vooral niet het wiel opnieuw uitvinden.
De gemeente Amsterdam heeft een eigen dienst voor zeven jaargangen en 2023 & 2024 komen eraan. Ze zijn in transitie omdat ze de beelden sneller publiek beschikbaar willen stellen.

Hoe doen zij dit? En welke kosten/funding zit hier achter.
En gaat straks elke gemeente dit voor zichzelf organiseren ‘ieder voor zich’?

Of is het logischer dat dit op een gegeven moment wordt gecombineerd onder één landelijke vlag? Bijvoorbeeld via PDOK? Dan kan je al die funding combineren en zorg je ook voor continuiteit en dezelfde data kwaliteit.

1 Like

Ik zou vooral niet het wiel opnieuw uitvinden.

Absoluut, daarom ben ik ook zo enthousiast over Panoramax!

En gaat straks elke gemeente dit voor zichzelf organiseren ‘ieder voor zich’?

Horror…

Of is het logischer dat dit op een gegeven moment wordt gecombineerd onder één landelijke vlag?

Panoramax! :wink:

Dan kan je al die funding combineren en zorg je ook voor continuiteit en dezelfde data kwaliteit.

Precies!!

Maar waarom dan niet gewoon een landelijk platform gebruiken? Zoals PDOK?

Dat zou ook een vraag aan “Amsterdam” kunnen zijn. Maar ik verwacht dat zij niet in staat zijn om deze data te verwerken/herbergen?

Of heb je een link voor me?

ik weet niet goed wat je bedoelt; maar je kunt alle data van de gemeente Amsterdam vinden via: https://data.amsterdam.nl/

Via de link Kaartlagen kan je dan allerlei datasets op de kaart terug vinden, waaronder de panoramabeelden die de gemeente publiceert.