Patrząc po wrocławskim Geoportalu znalazłem tylko jedną mapę, na której są dostępne dane do pobrania. Jest nią mapa elektromobilności, która poza innymi przydatnymi rzeczami oferuje warstwę wszystkich istniejących oraz planowanych stacji ładowania pojazdów elektrycznych.
Duża część z nich nie jest zmapowana, a tym już zmapowanym mogłoby się przydać, aby uzupełnić niektóre tagi.
Proponuję dodać poniższe tagi:
Status: istniejąca – amenity=charging_station, opcjonalnie też planowana – proposed:amenity=charging_station
Operator stacji – operator=*. Możliwe, że pisownia niektórych z operatorów nie powinna być pisana wielkimi literami. Których?
Liczba punktów ładowania – capacity=*
Rodzaje punktów ładowania – charging_station:output=*. Po prostu trzeba przekonwertować np. “1x100 kW, 1x63 kW, 1x43 kW” na OSMową wartość. Czy kolejność wartości powinna być rosnąca czy malejąca?
Ulica & Nr adresowy, opcjonalne – znalazłem jedną stację, która ma uzupełnione tagi adresowe. Czy tak powinno być? Jeżeli tak, to nie wiem jak można by automatycznie uzupełnić kod pocztowy; zapewnie trzeba byłoby to zrobić ręcznie. Poprawa wielkości liter w nazwach ulic nie jest problemem.
Co do lokalizacji stacji, patrząc po wybranych punktach, mimo 15-stu miejsc po przecinku w wpółrzędnych, pozycje nie są w 100% dokładne, więc uważam, że istniejące węzły mogą pozostać na swoich miejscach.
Co do aktualności danych, wydaje się, że wszystko jest dość aktualne. Wątpię, żeby którakolwiek ze stacji została zlikwidowana i sprawdziłem, że żadna z planowanych jeszcze nie powstała lub po prostu nie została zmapowana.
Edycję planuję zrobić na podstawie modyfikacji pobranego pliku GeoJSON oraz obróbce w JOSM włącznie z przenoszeniem ustalonych tagów na istniejące węzły.
Uważam, że to nie to samo, ale nie mam nic przeciwko temu, żeby mieć mniej roboty ;).
Do stworzenia listy tagów kierowałem się właśnie wiki. Chyba żadnego z tagów w podanym przez Ciebe przykładzie nie można dodać automatycznie bez zbadania pojedynczych stacji.
A więc jak zgaduję, tagi adresowe są zbędne?
Na Discoredzie NieWnen podawał swój przepis na tagowanie stacji ładowania gdzieś w drugiej połowie ubiegłego roku.
@grzegorz75jan To nie był mój przepis, a po prostu poprawiałem analogicznie do wiki
Odnośnie wątku @pavvv. Też bym nie dorzucał proposed, bo różnie z nimi bywa.
A więc jak zgaduję, tagi adresowe są zbędne?
Dla mnie zbędne, ale ja ogólnie nie dodaję adresów do POI.
Rodzaje punktów ładowania – charging_station:output=*. Po prostu trzeba przekonwertować np. “1x100 kW, 1x63 kW, 1x43 kW” na OSMową wartość. Czy kolejność wartości powinna być rosnąca czy malejąca?
Z wiki: To specify the maximum output of the entire station: charging_station:output=<xxx> kW This value can often be found on the back of the station.
PS. WM(T)S z warstwą uzbrojenia/urządzeń może Ci się tu przydać do bardziej precyzyjnej lokalizacji.
A więc polskie wiki jest sprzeczne z angielskim
Na taginfo zauważyłem jednak, że występuje oznaczanie kilku wartości na raz, więc może i tak powinno się dodać wszystkie?
Inaczej zgaduję, że do oznaczenia indywidualnych wartości potrzeba tagu socket:<type>:output=*, ale jeżeli to nie jest tak, że wszystkie stacje we Wrocławiu mają jeden typ gniazda, to jedynymi możliwościami są wpisanie wielu wartości, jak napisałem powyżej, albo wypisanie mocy w tagu description=*.
nawet proponowane drogi i tory (które są dużo bardziej oficjalne i więcej muszą przejść) notorycznie są jedynie obietnicami wyborczymi, pobożnymi planami, stekiem bzdur i nie mają tak dużo spójnego z rzeczywistością
plus, w OSM mapujemy to co jest w terenie a nie to co jakiś urząd twierdzi że jest planowane - z nielicznymi wyjątkami jak te nieszczęsne planowane drogi