import lantaarnpalen Utrecht

Enkele dagen geleden heeft de gebruiker ArjanO een grote hoeveelheid lantaarnpalen geïmporteerd. ArjanO lijkt een gevorderde mapper te zijn, met heel veel goede edits, maar hier lijkt iets mis te gaan. De lantaarnpalen zijn veelal niet van de juiste tags voorzien. Verder is mij niets bekend over deze import. Is hier overleg over gevoerd? Zijn de gegevens wel beschikbaar onder de juiste licentie?

Changesesets (onder andere):
https://www.openstreetmap.org/changeset/50703249
https://www.openstreetmap.org/changeset/50699031

Als ik afga op deze gegevens mag die dataset vrij worden gebruikt, maar ik ben niet geheel zeker of voor OSM weer afwijkende regels gelden.

Duidelijk is wel dat het een slordige import betreft, nergens besproken en daarover hebben ook anderen al gereageerd in deze changeset.
Even afwachten of ArjanO nog reageert…

Dit was mij ook al opgevallen. Deze commits kloppen ook niet
https://www.openstreetmap.org/changeset/50699434
https://www.openstreetmap.org/changeset/50699233

Volgens mij staan die palen nu ook ergens in de Atlantische Oceaan.
https://www.openstreetmap.org/changeset/50698478

Mea Culpa. Er is inderdaad veel misgegaan. Kan iemand deze channgesets ongedaan maken.

Kun je dan aangeven in welke changesets je al die (incomplete) lantaarnpalen hebt toegevoegd?
Er zijn al mappers geweest die (een deel van) jouw edits hebben verwijderd. Daardoor is een revert niet altijd meer goed mogelijk.

Met deze overpass kun je snel vinden welke lantaarnpalen afkomstig uit:
https://utrecht.dataplatform.nl/dataset/ovl-utrecht
niet de highway=street_lamp tag hebben.
Dat zijn er 24091!

We kunnen nu twee dingen doen:

  1. Al die nodes via een “mass-edit” wissen
  2. Al die nodes via een “mass-edit” alsnog voorzien van die ontbrekende tag

Voor beiden is overeenstemming in (en goedkeuring van) de (Nederlandse) community nodig.
Zeg het maar…

Er is natuurlijk nog een mogelijkheid, en die is dat ArjanO zelf bovenstaande stap 2 uitvoert, maar het dan gewoon aanmerkt als een correctie van zijn eigen changesets.
Dat laat natuurlijk wel de opmerking staan dat een dergelijke grote import feitelijk eerst had moeten worden besproken…


Edit: Ik heb Arjan een PM gestuurd met bovenstaand voorstel.

En met deze overpass kun je zien dat ArjanO 33347 lantaarnpalen wél goed heeft neergezet.

Kan iemand mij vertellen wat voor zin het heeft om (alle?) lantaarnpalen te importeren?

Zou 't je niet kunnen vertellen…ben overigens wel benieuwd…lees bezorgd … wat voor een effect dat heeft bij een zoekopdracht op de gps.

Details denk ik… Net zoiets als bankjes, hekjes, paaltjes, etc.

Ik weet wel dat het héél druk wordt op de kaart als je ze gaat renderen. Hier zijn de 33000+ lantaarnpalen in Utrecht die ArjanO wel heeft kunnen plaatsen.

Ik heb Arjan een PM gestuurd en hoop dat hij hier nogmaals wil reageren. Want hij zegt hier wel Mea Culpa, maar vraagt dan ook of wij de rotsooi op willen ruimen.
Ik stel serieus voor dat we al die lantaarnpalen verwijderen, waarbij we dan ook de mislukte 24000+ meenemen.
En misschien daarna eerst eens gaan discussiëren over het nut ervan.
Wereldwijd zijn er ruim 800.000 lantaarnpalen getagd.

Mij ontgaat ten enenmale nut en noodzaak van deze actie. Binnen de bebouwde kom kun je - volgens mij - prima uit de voeten met de tag lit en de meeste straten/wegen zijn dan lit=yes. In het buitengebied is het een ander verhaal. Daar heb ik wel eens lantaarnpalen gezet omdat die vaak alleen op de kruispunten staan. Bij de FB is daar een kenmerk voor: beperkt verlicht. Zou mooi zijn als lit iets meer waardes kende dan alleen yes en no.
En asap opruimen dat spul, allemaal losse nodes, die allemaal in de weg zitten en ook nog eens het potentiele gevaar lopen bij een edit actie onbedoeld te worden verplaatst.

Volgens mij zijn snelwegen tegenwoordig ook niet allemaal meer verlicht de hele nacht. Vaak wel 's avonds en vroeg in de ochtend, maar niet meer de hele nacht. Je zou daar de lit tag een soort van opening times syntax kunnen geven zoals een aantal al gedaan hebben als je naar taginfo kijkt.
Zie er daar ook een aantal op 24/7 staan. Zijn zeker tunnels en dergelijke.
Voor rond kruisingen zou je ook de kruising node kunnen taggen of de weg een rondom de kruising kunnen taggen om lit=yes/no te kunnen taggen op de secties die al dan niet verlicht zijn.

Ik lees regelmatig mee, maar reageer weinig, ben meer een doener dan een schrijver, maar hier word ik toch wel even getriggerd.

Redenen om een aanpassing terug te draaien zijn:

  • incorrecte gegevens (verzinsels, vandalisme, foutieve interpretatie luchtbeelden etc.)
  • import zonder volgen import-richtlijn
  • foutief uitgevoerde import ondanks volgen import-richtlijn
  • illegaal gebruik externe gegevens
    en misschien nog dingen waar ik zo snel niet aan denk

Het is zeker niet dat wat iemand anders wel of niet nuttig vindt. Als je dat wil opleggen kan je beter bij als directeur bij een groot tech-bedrijf gaan solliciteren dan kan je bepalen wat je welke zaken je wel en niet nuttig vindt om in je database te zetten. Als die straatlantaarns er echt staan dan staan ze er en als er iemand is die het zijn tijd waard vindt om ze in osm te zetten dan zet ie ze in osm. Als het “kaartbeeld te druk wordt”, past de betrokken renderer zijn kaartbeeld wel aan.

Neemt niet weg dat als ik alles zo eens doorlees, deze import niet volgens de import richtlijn heeft plaatsgevonden en het dus verdient om teruggedraaid te worden, maar als ArjenO daarna nog steeds de motivatie heeft om ze te importeren, de richtlijn helemaal volgt, kan motiveren dat de volgende import wel gaat lukken, dat zijn databestand de juiste licentie heeft en voldoende nauwkeurig is etc. staat niks hem in de weg om die lantaarnpalen erin te zetten. Wie die data vervolgens gebruiken wil, gebruikt het.

Dat geldt voor alle data in osm, misschien moeten we dan maar alles weghalen?

Het renderen van lantarenpalen heeft zeker zin voor sommige toepassingen, bijvoorbeeld om te laten zien dat er “gaten” in de verlichting zitten (sociale veiligheid, vooral voor vrouwen).

JOSM bijvoorbeeld doet best een mooie rendering met lichtcirkels zodat je dat mooi kunt zien.

Ik vraag me alleen bij dit soort data wel af of dit echt in de OSM database moet.
Je kunt misschien beter een overlay op de OSM kaart maken, met de andere dataset.

Bij een import moet je ook altijd nadenken over onderhoudbaarheid (er moet dus sowieso een id op de nodes zodat een eventuele latere update makkelijk gedaan kan worden).

Op ieder punt zal er iemand zijn die zegt: “Nu gaan we te ver.” Dat zal zijn gebeurd toen gebieden werden ingekleurd, toen gebouwen werden toegevoegd, toen adressen werden ingevoerd en nu opnieuw nu straatlantaarns worden geplaatst. Dit hoeft niet noodzakelijkerwijs iets te zeggen over de huidige import maar in het algemeen denk ik niet dat iemand een dergelijke grens kan stellen.

Ik schrok een beetje toen ik dat voor het eerst tegenkwam en ik denk dat byckel dit terecht aanhaalt. De kaart is een weergave van de werkelijkheid: als het rustig is dan is het rustig, als het druk is dan is het druk.

+1

Mee eens. Het heet niet voor niks 'Open’StreetMap. Als je het ‘te druk’ vindt op de kaart, render je het gewoon niet.
En waarschijnlijk zullen niet veel renderers de lantaarnpalen willen weergeven.