B??dy przy pisaniu programu - ?atwiej zobaczy?, sk?d bior? si? jakie tagi i jaka jest struktura relacji - przynajmniej jak dla mnie. Spójrz na kod - diff powinien pokaza? zmiany. Zacommitujesz to, co uwa?asz za s?uszne

Po co jest to obcinanie? Wydaje mi sie ze nie ma sensu dzielic importu na zbyt male kawalki. Branie mniejszego obszaru niz potrzeba tylko generuje dodatkowa prace.
Starajmy sie tez nie importowac pojedynczych miejscowosci w srodku pustki bo to tylko utrudnia zycie osobom ktore chca potem zaimportowac reszte regionu – musza dodatkowo szukac co juz jest, laczyc ulice z tymi juz zaimportowanymi. Lepiej spedzic tydzien nad jednym plikiem i wgrac w calosci na koniec.
Nie mog? si? z tym zgodzi?. Importowanie 37 MB pliku ZNACZNIE spowalnia prac? JOSM. Nie mam mo?liwo?ci przejrzenia i sprawdzenia wszystkich rzek czy lasów (np. pod k?tem zachodzenia na siebie, czy na drogi), które mog? si? znajdowa? czasem ponad 100 km ode mnie. W tym przypadku wol? wyci?? to, czego nie dotkn? i zaimportowa?, co mog?. W JOSM wycinanie trwa?o 2h, przy ??czeniu warstw da?em za wygran? po godzinie.
Poza tym s?dz?, ?e lepiej, ?eby ka?dy takie czynno?ci robi? w swoim znznym pobli?u, ni? importowa? o wiele za du?o. Nie zapominajmy, ?e te dane si? zmieniaj? i zmiany te? trzeba co jaki? czas przegl?da?.
Przy ulicach to ju? nie jest takie wa?ne, ale nadal w?tpi?, ?e kto? zna cho?by z grubsza wszystko w promieniu 100 km.
Zreszt? ten kod jest wykomentowany, wi?c nie trzeba go u?ywa?

Zrob git-pull zeby zupdateowac z repozytorium na openstreetmap.pl (to jest symlink do mojego lokalnego repo wiec powinien byc zwykle aktualny).
Je?li co? b?dzie nie tak, to na pewno to zrobi?; póki co ten kod to jak dla mnie straszny ba?agan i nie chc? go tyka?
UPDATE:
TP na swoich routerach robi tzw. null route na ten adres. Zapewne ma to zwi?zek z wykryciem botnetu na tym w?a?nie IP. Niestety z tego co wiem nie ma ?adnej mo?liwo?ci odblokowania tego IP jak tylko usuni?cie tego botnetu. Nie le?y to jednak w naszej kwestii i ani TPSA ani w?a?ciciel tego serwisu nie zastosuj? si? do naszych sugestii.
Z tego wynika, ?e w daj?cej si? przewidzie? przysz?o?ci u?ytkownicy ??cz TP nie b?d? mogli korzysta? z repo.or.cz. Ponawiam wi?c pro?b? o przeniesienie oficjalnego repozytorium git (a przynajmniej zrobienie ma?ego proxy tylko na pliki w http://repo.or.cz/w/ na adresie powiedzmy openstreetmap.pl/ump2osm)… Uwa?am, ?e nie ma sensu zadowala? si? pó??rodkami.