Hotels World Online

Vandaag zie ik enkele tientallen aan toeristen verhuurde appartementen verschijnen in Amsterdam.

Voorbeeld: https://www.openstreetmap.org/node/5450529309 (‘Vondel Apartment 1’).

De erbij opgegeven website linkt naar een Booking.com pagina, met affiliate id (bij dit voorbeeld: https://www.booking.com/hotel/nl/no-603.html?aid=357765 ).

De code aid=357765 is de affiliate id. Deze id heeft Hotels World Online van Booking.com gekregen om op de eigen website te gebruiken. Boekingen die via deze pagina (met deze affiliate id) worden gemaakt leveren geld op voor de affiliate in kwestie, hier Hotels World Online.

De account Hotels World Online heeft ook in andere plaatsen in Europa dergelijke nodes toegevoegd.

Ik weet zo gauw niet wat ik er van moet vinden. Is dit een massa-import waarvoor een procedure moet worden gevolgd?

Ik denk dat de kwaliteit van de gegevens heel redelijk is, maar zeker weten doe ik het niet. Er staan nog wel eens accommodaties op Booking.com zonder adres of duidelijk aangegeven lokatie.
Bijvoorbeeld deze link, https://www.booking.com/hotel/nl/a302-private-houseboat-in-the-heart-of-amsterdam.html?aid=357765, waar geen adres bij staat zou dubieus kunnen zijn (OSM https://www.openstreetmap.org/node/5450798882)). De woonboot staat aangegeven op de plaats van een huis.
Bovendien is op deze link niet alleen een woonboot, maar ook een appartement te boeken. Appartement en woonboot kunnen moeilijk op 1 lokatie zijn. lijkt me. De plaatsing in OSM op deze lokatie lijkt dus onwenselijk.

Als je alle hotels/appartementen/B&B’s etc. in OSM wil opnemen, ben je handmatig nog wel even bezig. Tot nu toe zijn er op deze account 370 changesets, sinds 27 februari 2018. Dat is maar een fractie van alle accommodaties die via Booking.com te boeken zijn.

Ik heb de zelfde vraag gesteld 5minuten eerder, ik denk dat beide topics samenvoegen een goed idee is.

https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=61526

Ik ben er ook op tegen omdat het dus ook om reclame gaat.

Reclame kan moeilijk een bezwaar zijn. Alle hotels, cafes, restaurants, winkels en andere POI’s op OSM kunnen worden opgevat als reclame.

De eventuele onjuistheid van de lokaties is wel een probleem.

Links met referral codes van PR bureau, waar ze een percentage verdienen bij iedere click is wat anders dan een directe link naar de website van een hotel.

Tja, het voelt idd niet zo goed. Maar de vraag is: met welke regel van OSM is dit in strijd?

Kun je geen mailtje sturen aan de DWG? Die zullen dit toch wel vaker hebben gezien en kunnen toch wel advies geven?

Goed idee. Zal ik doen.

Ik heb bericht ontvangen van de DWG dat de account een tijdelijke block heeft gekregen, en dat alle edits zijn teruggedraaid.

Nou, dan is het duidelijk dat dit soort edits niet gewenst zijn.