Hoe 'verplicht rechtsaf' te taggen?

Als je met de auto vanaf de Nieuwe Keizersgracht richting Weesperstraat rijdt, staat bij de kruising Nieuwe Keizersgracht/Weesperstraat een gebodsbord dat je met de auto verplicht rechtsaf moet. Rechtdoor en linksaf kan wel, maar mag niet.

Het is dit bord: D5 (https://nl.wikipedia.org/wiki/Verkeersborden_in_Nederland#/media/File:Nederlands_verkeersbord_D5.svg) en het staat op dit punt: https://osm.org/go/0E4~4xVWM?m= .

Hoe map je dat eigenlijk?

Met een turn restriction van type restriction=only_right_turn (en eventueel except=bicycle)
en als relatie members:
from=Nieuwe Keizersgracht
via=node op kruising Nieuwe Keizersgracht/Weesperstraat
to=Weesperstraat

Ik denk dat je hier JOSM bij nodig hebt, gezien de relatie(s) die je moet invoeren. Klopt dat?

JOSM heb ik me nog niet aangeleerd, dus kan iemand helpen?

Voor fietsen/brommers geldt het niet, voor zover ik weet. Het bord is bedoeld om sluipverkeer (door auto’s) richting stad uit te leiden.

Staat in de database, met een uitzondering voor fietsers en bromfietsers. Met de turn restrictions plugin voor JOSM is het een peulenschil.

https://www.openstreetmap.org/relation/8301681

Hartelijk dank!

en waarom staat mofa daar niet bij?

Is niet meer perse nodig, in iD kun je tegenwoordig ook heel mooi en makkelijk turn restrictions invoeren. Gewoon de presets volgen:

  • Eerst b.v. de way selecteren waar je vandaan komt.
  • Dan + voor nieuwe relatie kiezen
  • Je krijgt dan een keuze menuutje met daarin ook “Beperkingsobjecten”, kies de juiste beperking daaruit
  • Vervolgens vult iD al de juiste tags in, dus b.v. “restriction=only_right_turn” en “type=restriction”.
  • Dan moet je nog de role invullen, voor de way waar je vandaan komt dus “from”, wat je ook als optie ziet als je in het vakje “Rol” klikt
  • Dan de kruispunt node selecteren, en weer via + turn restriction relatie toevoegen. Omdat de relatie al is aangemaakt, zie je die in de lijst van relaties als voorkeuze staan, kies deze dus, ipv. een hele nieuwe aan te maken!
  • Stel dan “via” in als “Rol”
  • Selecteer nu als laatste de way waar je naar toe gaat
  • Voeg weer dezelfde relatie via de + toe en stel als “Rol” “to” in.
  • Klik dan liefst nog ter controle op de relatie link, zodat je de relatie zelf met alle members en roles ziet, en kijk even of met name alle roles goed zijn ingevuld. Zonodig nog aanvullen als er iets toch blijkt te missen of iD de rolewijziging niet goed heeft opgepakt.

Je bent klaar!

Mvg,

Marco

Omdat die niet in de plugin staat. Die heeft alleen moped en bicycle

Als je in iD een node aanklikt staat links een afslagbeperkingenvenster. Daar hoef je maar op de pijltjes te klikken om de afslaanverplichting te maken.

Goeie. De snorfiets staat er nu ook bij.

Geldt het bord D5 ‘Verplicht rechtsaf’ in principe ook voor (snor)fietsers/brommers? Ik kan geen informatie vinden dat een uitzondering geldt voor deze catgegorie, maar dat zou betekenen dat je als fietser op de kruising Nwe K’gracht/Weesperstraat niet naar links of rechtdoor mag.
Uit het blaadje van de Fietsersbond had ik begrepen dat dit bord geplaatst is om sluipverkeer richting binnenstad tegen te gaan. En sluipverkeer verwijst toch naar auto’s, lijkt me.

In dit specifieke geval is er geen onderbord met uitzondering.

Weet iemand hoe dat zit met bord D5?

Geldt ook voor fietsers.
Het is een algemene regel.
Dus zonder onderbord “Uitgezonderd fietssymbool” gebod verplichting de rijrichting volgen.

https://www.mapillary.com/map/im/uQ6EEnhij92tuyv6OsKf-g
Mag je dan hier fietsend oversteken, naar de uitrit inritconstructie aan de overkant.

Het is een crossing waarbij niet wordt aangegeven dat het voor de voetganger alleen is.
En komt ook nog uit op een inrit uitritconstructie.

Het rare is dat fietsers waarschijnlijk van deze kant wel links af mogen.

Nota van toelichting:

Elders in Europa gebruikelijk… mmm… zou het dan kunnen dat we een soort van (brom/snor)fiets-blindheid hebben mee-geïmporteerd?
Wanneer zouden D4-7 in NL zijn geïntroduceerd?

Hier nog een situatie, voor fietsers heel raar: https://www.mapillary.com/map/im/GwxnBtdpNWTyoWTSwvzdVg . Het bord staat op deze hoek: https://osm.org/go/0E4~8z4uA–?m= .
Alle verkeer moet hier dus rechtsaf de WF Hermansstraat in… En dan zou je als (brom)fietser op dit punt weer niet naar rechts mogen (https://osm.org/go/0E4~8fTJo–?layers=N&m=), want daar staat een bord dat alle verkeer naar links verplicht (zie https://www.mapillary.com/map/im/IAWsuJXCNPDZ2iM5LqOWfQ)).

Het komt regelmatig voor dat fietsers vergeten worden. Misschien dat een melding bij de gemeente het oplost.

Mijn ervaring is dat er voor navigatie in Amsterdam genoeg mogelijkheden zijn, dat als zoiets correct getagd is, je nauwelijks merkt dat navigatie software zo’n plek overslaat.

Dat je er uiteindelijk komt geloof ik idd wel. Maar de vraag die hier ligt is: hoe gaan wij met dit soort borden als mapper om? In geval van de hoek WF Hermansstraat/Oosterdokskade kies er voor nu toch maar voor het bord niet te mappen, omdat het resultaat mij ongewenst lijkt. Dat is onbevredigend, want tegelijkertijd vind ik het niet aan mappers om zo aan eigen intertpretatie te doen.

Ik zal eens kijken of ik contact kan krijgen met de gemeente A’dam hierover.

Het bord op de hoek Nieuwe Keizersgracht, in het begin van deze draad besproken, wordt ingesteld met verkeersbesluit https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2018-7401.html.

Daarin ‘overwegende… dat het wenselijk is dit sluipverkeer te reduceren door het verkeer te gebieden rechtsaf te slaan van de Nieuwe Keizersgracht naar de Weesperstraat;’

Sluipverkeer voorkomen is dus de officiële reden voor het hier plaatsen van bord D5r.

Maar er wordt niets gemeld over dat fietsers/brommers uitgezonderd zijn.

Mijn ervaring is dat het in de auto heel vervelend is als je een verkeerde route krijgt (i.e. een die je niet kan rijden omdat de borden het niet toestaan). Op de fiets valt dat wel mee.

In het geval van WF Hermansstraat/Oosterdokskade lijkt het me voor auto’s niet heel erg als je 'm niet mapt. Want je komt toch uit op de Oosterdoksstraat.

Aan de andere kant, voor een fietser zal het ook niet het einde van de wereld zijn om naar de Oosterdoksstraat gestuurd te worden.

Ik denk dat ik 'm wel zou mappen. Als je OSM voor nagivatie gebruikt, dan is het van belang dat informatie correct and up-to-date is. Als dit soort borden ontbreken dat vermindert het vertrouwen in de kwaliteit van OSM.

Ik ga eens proberen er achter te komen bij de gemeente of deze geboden zo bedoeld zijn. Misschien is het wel een vergissing/onzorgvuldigheid.

Erg gezaghebbend lijken de verkeersborden overigens niet te zijn. Bij de twee die ik nu ken op het Oosterdokseiland zag ik auto’s (en fietsers) ze negeren, en ook op de hoek Nwe Keizersgracht/Weesperstraat houden auto’s zich er blijkbaar niet aan (volgens het blaadje van de Fietsersbond).

Weet iemand of dit bord klopt? Het lijkt alsof iedereen rechtsaf moet maar dat kan niet de bedoeling zijn.

Het lijkt erop alsof het de bedoeling was om een aparte rijbaan te creeeren. Dan geldt dat bord alleen voor die rijbaan. Alleen is het nu een rijstrook en had er dus een bord moeten staan dat rijstroken verdeelt.

Ik vind die haaientanden en bijbehorend bord ook fascinerend. Ik vraag me af wat het effect zou moeten zijn.