Hoe verbindingswegen naar auto(snel)wegen taggen

Het is mij op dit moment niet duidelijk hoe het beste verbindingswegen die (onder andere) leiden naar opritten van auto(snel)wegen te taggen. Laat ik een paar voorbeelden geven om dit verduidelijken.

Verbinding naar oprit van autosnelweg, liggend in een weg met gescheiden rijbanen:
https://www.openstreetmap.org/way/7265337
https://www.openstreetmap.org/way/7276085
Idem voor een autoweg:
https://www.openstreetmap.org/way/570516162
Vergelijkbaar voor een autosnelweg, maar deze wordt slechts in één rijrichting gebruikt:
https://www.openstreetmap.org/way/413440334

Vragen hierover:

  • is dit een motorway_link / trunk_link?
  • wanneer ja, moet de trunk_link motorroad=yes bevatten?
    Zelf denk ik dat deze wegen de wegcategorie van de weg waarbinnen de wegsegmenten liggen, moet bevatten, inclusief _link. Het is immers geen auto(snel)weg, die (impliciete) toegangsbeperkingen heeft. Maar: hebben motorway_link en trunk_link (i.c.m. motorroad=yes) ook deze toegangsbeperkingen, of geldt dit alleen voor motorway en trunk? Zie ook https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Highway_link#Special_considerations_for_motorways.
    En als je het in de BGT als vlakken bekijkt (bijvoorbeeld https://bgtviewer.nl/5.973746180534364/50.96006380146599/19)), dan wordt het naar mijn idee nog duidelijker dat de tussenliggende weg echt afwijkt van de afrit en oprit van de autoweg en dus geen trunk_link moet zijn.

Nu iets algemener.
Verbinding liggend binnen trunk naar secondary / unclassified: https://www.openstreetmap.org/way/7030052
Verbinding van een secondary naar een tertiary / unclassified: https://www.openstreetmap.org/way/636574253
– wat voor wegcategorie (met of zonder _link) moeten deze wegsegmenten hebben?
– welke naam moeten deze wegsegmenten hebben: Markerdreef, Noorderplassenweg, of Hogering / Koningslaan, Metaalstraat of toch Hoofdweg?

Zijn deze wegstukjes belangrijk? Jazeker, met name bij het routeren, bijvoorbeeld voor het keren op wegen…

Relevante informatie van de wiki staat onder meer op https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Highway_link.

Mijn mening is dat het consensus lijkt op OSM dat dit soort stukjes weg door de middenberm als onderdeel van de zijweg worden gezien. Het wordt namelijk niet gebruikt door het verkeer op de hoofdweg. Bij de Hoofdweg-Koningslaan worden alleen de wegdelen die oost-west lopen gebruikt door het verkeer dat de Hoofdweg een secundaire weg maakt. De noord-zuid-delen, zoals deze worden gebruikt door verkeer van en naar de zijwegen Koningslaan en Metaalstraat. De Koningslaan is tertiary en de Metaalstraat unclassified, dus het wegdeel wordt tertiary. Dat is de hoogste classificatie verkeer dat van het wegdeel gebruik maakt.

Deze manier van denken kom je ook tegen in diverse discussies en bijvoorbeeld op deze wikipagina, met het volgende voorbeeld:

Hier wordt over gezegd dat wegdelen m en n de naam van weg A krijgen en p en q de naam van ofwel weg B, ofwel weg C, ofwel geen naam. Hiermee wordt geïmpliceerd dat m en n als onderdeel van weg A en p en q als onderdeel van weg B/C worden gezien.

Deze manier van taggen lijkt bijna overal ter wereld voor te komen bij kruisingen op OSM.

Als je deze redenering doortrekt naar op- en afritten, zouden de stukjes weg door de middenberm ook als motorway/trunk_link moeten worden gezien. Dat is namelijk het wegtype van de zijweg. Dit komt ook overeen met de principe dat een link-weg voor de ‘_link’ de hoogste wegcategorie krijgt van de verbindende wegen. Dit wegdeel is de verbindingsweg tussen een tertiaire weg en een motorway. De hoogste classificatie is motorway, dus het is een motorway_link, geen tertiary_link.

PS. Een analogie met de BGT zou ik niet maken. De BGT modelleert de wegen als vlakken en wij als lijnen.