[Hoe tag je] Het centrale eiland op deze rotonde?

Zie https://www.mapillary.com/app/?lat=51.96613000000002&lng=4.615589999999997&z=17&menu=false&focus=photo&pKey=mQheHMKl5JTrJLDVooZWSw

Dit rotonde-eiland is een komplete tuin. Maar toch voelt het niet goed om er leisure=garden van te maken: het is echt niet de bedoeling, zelfs gevaarlijk, om daar s lekker je vrije tijd te gaan besteden. Het is nu landuse=grass, dat lijkt me een understatement.

Bomen, struikgewas, gras, een boom, een kunstwerk, een standbeeld, een omhoogstaand stuk rails omdat er ooit een trein gelopen heeft, geen probleem.

We hebben er hier nog eentje: https://www.mapillary.com/app/?lat=51.96762833333332&lng=4.599168333333296&z=17&menu=false&focus=photo&pKey=EOG-3mH4z4DIbZUCqxa4Nw&x=0.4968661230217943&y=0.5089559980766957&zoom=0

Een enorme vlaggemast dwars door een opgehesen container heen, met daareen een netwerk waar je leuke kerstverlichting aan kan hangen. Ook landuse=grass. Van bovenaf klopt dat wel, maar op de weg zie je alleen de heg, de “zwevende” container en de mast.

Kunst, allemaal? Nee, reklame. Door bedrijven “geadopteerde” en aangeklede rotondes.

Voor de tuin zou ik zeggen:

leisure=garden access=no

In de wiki staat ook dat niet alles met een leisure-tag daadwerkelijk als leisure gebruikt hoeft te worden: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:leisure

Had het al eens eerder gevraagd, betreffende rotonde onderdelen.
https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=691429#p691429

Alles is landuse=highway.

Dan heb je het vlak, onderverdeling in area:highway
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Proposed_features/Street_area#traffic_island

Kan je spreken van een traffic_island? Volgens mij wel.
Aanvullend misschien traffic_island=central_island andere splitter_island

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:landuse%3Dtraffic_island
Geen landuse maar …voorstellen om het anders te doen.
area:highway=traffic_island

https://taginfo.openstreetmap.org/keys/area:highway#values

landcover=*

Kijk eens naar al die plaatjes.
Hoe ontwikkelaars het benoemen.

Ook de ring voor vrachtwagens.
truck_apron, etc.
https://en.wikipedia.org/wiki/Truck_apron
Hoe dat taggen.
Vorm van een kerb, barrier of toch area:highway=truck_apron
Of toch meer een traffic_apron. traffic_apron=
Want je hebt ook van die gedeelte op andere plaatsen in de straat, verhoogde met sett of cobblestone, om er om heen te rijden. Maar je kan er ook overheen.

Als je access=private toevoegt kan leisure=garden prima. De tag-definitie stelt dat het om gecultiveerde planten en andere natuurvormen gaat voor het genot van de mens, maar dat betekent niet per se dat je er in moet kunnen; van een afstandje kan immers ook.

Zo’n zwevende puinbak mag je best wel als kunst beschouwen; het is subjectief natuurlijk, maar voor de kaartgebruiker dekt dat de lading prima. Het voordeel van zulke details is dat je als kaartgebruiker snel kan herkennen of je nu bij de ene of de andere rotonde staat als ze verschillen.

Een rotonde met daarop ‘tolhekken’ (een historische knipoog) en een stukje weg waar je niet overheen kan:

Jeroen, tis niet zo lastig, de 3 wegdelen zijn of lijken de kortsluitingen tussen de andere delen, dit ingeval van bijzondere (lange) transporten, die anders op de rotonde blijven steken.
De centraal aanwezige 3 obstakels lijken dat weer tegen te spreken. Er mag mogelijk met een transport ontheffing over het eiland gereden worden. Het zijn dan dus gewoon wegdelen voor bijzondere transporten, access=permissive. Maar absoluut geen tuin, park oid, je hebt op zn minst een multipolygoon nodig om het netjes te maken. Maar vraag t de beheerder of gemeente, de RDW gaat me te ver :slight_smile:
Andere varianten zijn ruwe wegdekken onconfortabel, maar een transport heeft daar weinig hinder van, gewoon langzaam rijden zonder ander hinderlijk verkeer.

@Allroads

Alles is landuse=highway.

Mee eens maar wegen als areas, met al die area:* onderdelen, dat is een idee wat volgens mij niet zo erg aangeslagen is. Het is wel heel goed doordacht, lijkt mij, en heel kompleet, maar hoeveel mappers gaan spontaan daarmee aan de gang?

Kan je spreken van een traffic_island? Volgens mij wel.
area:highway=traffic_island

Traffic islands vind ik alleen terug als plek waar voetgangers (en soms fietsers) even kunnen wachten tot ze verder kunnen. Midden op de rotonde hoort daar niet bij, dat wordt nooit traffic island genoemd maar altijd central island. Alleen bij superrotondes die eigenlijk bijna ringwegen zijn, daar kan in het midden nog wel eens een wat bruikbaars liggen. Maar dan nog zou men het geen traffic island noemen, lijkt mij.

Kijken of ik het simpel kan houden. De startvraag is wat is de hoofdsleutel die het object aangeeft.

Die eerste kan dus leisure=garden zijn, dat is een hoofdtag, dus klaar.
Veel rotondes zijn gras in het midden, landuse=grass, is (helaas) een hoofdtag.
Met bomen: landuse=forest, hoofdtag.
natural=wood en natural=scrub, gelden ook als hoofdtag.

De tweede is gras, met een ronde heg erop en die reklame kan je inderdaad wel als artwork aanmerken, hoewel je “tourism” dan wel een beetje oprekt…
access=private voor een tuin middenop een rotonde… tja. Access=no lijkt me default voor zo’n eiland!
Alhoewel ik zelf geregeld midden over een rotonde wandel. Waarschijnlijk bekeuren ze me nog wel eens, wegens gevaarlijk gedrag of zo.

Ik zou natuurlijk area:highway=roundabout_central_island kunnen toevoegen. Maar voegt dat echt informatie toe?

Dit klinkt wel heel speculatief. Kijkend naar de positie/vorm/breedte van de paden lijken ze me onbruikbaar voor bijzondere transporten; rondom de rotonde sturen is waarschijnlijk makkelijker dan door het midden.

access=permissive gaat overigens veel verder dan alleen bijzondere transporten: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:access%3Dpermissive

Voor mij is de hoofdsleutel te omschrijven wat het is, het element heeft als eerste een verkeersfunctie.

traffic islands, zoals jij het beschrijft zijn een type, refuge island, Nederland vluchtheuvel,.
dan is er ook nog de term splitter island.
https://en.wikipedia.org/wiki/Refuge_island

Toevoegen, ik vindt van wel.

Klopt. Dit is enkel en alleen aankleding voor de leuk. Het lijkt inderdaad op een doorsteek voor speciaal transport, maar dat is het niet. Een beetje vrachtwagen rijdt de steentjes helemaal aan gort. :slight_smile: Het is ook niet nodig daar; het is een heel ruime rotonde.

Vroeger werd daar tol geheven, en had je daar dus een prominent hek. Dit laat de wegbeheerder nu terugkeren als vrolijke aankleding van de rotonde. (Bron: local knowledge)

Jeroen (2) local knowledge gaat net als survey boven alles, vandaar de gemeentelijke hint en gemeten had ik t nog niet. Met zoveel locale kennis hoef ik niet te kijken :slight_smile:

En wat dacht je van deze: https://www.mapillary.com/app/?lat=51.9512&lng=4.612799999999993&z=18.176181112850273&pKey=IEh7lBPmPpPgyBLxcNsPOw&focus=photo&x=0.4769639613402158&y=0.5872077849716952&zoom=0
Ook nog semi-turbo. Fake turbo zeg maar.

Op de tagging mailing list ook weinig nuttige bijdragen. Men komt daar ook met traffic island: dat is het domweg niet. Het is ook geen traffic_calmin=island.

Ik beschouw het dan maar als gewoon een op te vullen stukje land. Als er geen hoofdtag op komt, blijft het gewoon uitgespaard. Sorry Allroads, te weinig steun naar mijn smaak om er iets van te maken.

Dit soort fratsen tag ik met landcover=greenery