[Hoe tag je] Een Kruisweg?

Bij mijn wandelingen ben ik nu al een keer of 6 door een Kruisgang gekomen. Eentje was kilometers lang, vandaag had ik er een van een paar honderd meter. Heeft iemand al eens zo’n reeks beelden/afbeeldingen getagd? route=worship, worship=Stations of the cross heb ik ergens gevonden, maar hoe tag je de individuele stations, en zet je die dan gewoon van 1 tot 14 onder elkaar in de relatie, zonder rol?

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:worship%3Dstations_of_the_cross
Dan kan je met overpass op die pagina met alleen de regel relaties, relaties bekijken waar ze liggen en de node aanklikken.

Kijk in Italia oa. Tirol.
historic=wayside_shrine en wayside_cross
en alle daarbij horende tags.

Dit is technisch gesproken geen kruisweg, maar komt heel dicht in de buurt: https://www.openstreetmap.org/relation/8435290

Het is een route met wegen en haltes (role: stop).
De individuele objecten zijn wayside_shrine, wayside_cross of artwork afhankelijk van wat er ter plekke te zien is. Als er namen en/of nummers worden getoond kan je een name resp. ref tag toevoegen.
Als ik er nu zo naar kijk, zou ik aan de way(s) nog de role forward of backward toevoegen en aan de relatie zelf oneway=yes, want het is nadrukkelijk de bedoeling de route in een bepaalde richting af te leggen.

Deze relatie wel, met tags:

name Chemin de Croix
pilgrimage way_of_the_cross
route hiking
type route

https://www.openstreetmap.org/relation/7293101#map=17/43.09620/-0.05897

Voor wie er zich in wil verdiepen: https://www.openstreetmap.org/node/7116412850 Er zijn nog enkele “stations” gemapt, maar niet de hele reeks, en er is ook geen relatie gelegd. Of ze in het landschap zichtbaar zijn kan ik niet zeggen.

Ja hoor dit is een kruisweg
Dus ook tag pilgrimage way_of_the_cross op de relatie

En dit is een Duits voorbeeld (wel gelopen, niet zelf gemapt):

https://www.openstreetmap.org/#map=17/47.56300/10.70084

met vriendelijke groet,

Marcel.

Een kruisweg beeldt de verschillende stadia van de lijdensweg uit die Jezus volgens de Christelijke religie ondergaan heeft tot en met zijn begrafenis. Dat doet de Rozenkransweg niet. Daarom voldoet het wel aan route=worship, maar niet aan worship=stations_of_the_cross.
Er is daar in het park trouwens ook nog een echte Kruisweg. Ik heb alleen blijkbaar geen route van gemaakt, geen idee waarom niet. Ik zag nu ook dat er iemand heel nijver op Wikipedia artikeltjes over heeft geschreven, die kunnen er ook wel eens bij. Dus van het weekend ofzo maar eens een mooie update voor maken.

Die tag haalt twee concepten door elkaar: pilgrimage=yes voor pelgrimsroutes ala de Camino en de worship=stations_of_the_cross van hierboven als subtag van een worship route.

Oeps een kruisweg én een rozenkransweg, ik las alleen het midden van het park met de kruiswegstaties.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Rozenkransweg_(Handel)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kruisweg_(Handel)

Allemaal bedankt, ik zal het Duitse voorbeeld volgen dan hou ik onze Duitse kollega’s ook te vriend!

Vervolg: Op trektocht door Zwiserland heb ik weer twee kruisgangen gezien en gefotografeerd. Ik zet ze in OSM met minimale tagging. De ene als 12 nodes met historic=wayside_cross en de Duitstalige inscription, de andere 12 nodes met historic=wayside_shrine zonder inscription (want het zijn gestileerde reliefvoorstellingen in brons, elk in een eigen metalen frame). religion=catholic spreekt eigenlijk vanzelf, maar de preset voegt het erbij.

Ik heb geen relatie gemaakt, want ze staan gewoon in volgorde langs een weg en ik heb niet het idee dat het iets toevoegt om nog een route=worship relatie bij te maken. Een al gemapte kruisgang elders in Zwitserland heeft ook geen worshiprelatie, dus ik denk dat het daar niet de gewoonte is om die aan te maken.