Hoe om te gaan met verouderde gegeven?

Kunnen niet meer kloppende gegevens gewoon worden verwijderd (bijvoorbeeld een restaurant dat niet meer bestaat)? Wordt er op een bepaalde manier historische (voormalige) informatie bewaard, of gaat dit verloren? Zou je bijvoorbeeld de kaart kunnen renderen zoals die op een bepaald moment was?

Ja, er wordt gemapped zoals de huidige situatie is (map what is on the ground). Als een gebouw er niet meer is, of een POI niet meer bestaat dan gewoon verwijderen. In sommige gevallen, zoals bijvoorbeeld een treinspoor, kun je deze apart taggen als abandoned, of disused.

Er gaat niets verloren, er wordt niets gewist. Wel worden nodes, tags e.d. onzichtbaar gemaakt.

Zou moeten kunnen maar daar laat ik een ander uitspraken over doen.

Van alle objecten in de OpenStreetMap database worden versies bijgehouden, dus als je bijvoorbeeld de gegevens van een restaurant verwijdert (NB niet de hele adresnode) dan kun je in de vorige versie die gegevens nog terugvinden.

Kijk maar eens naar https://www.openstreetmap.org/node/2855966400, dit is versie #2. Klik onderaan op ‘Geschiedenis weergeven’. Dan zie je ook versie #1 van voor mijn aanpassing waarmee ik deze adresnode voorzien heb van extra gegevens.
En ja, omdat de historie van objecten wordt bijgehouden en ook wanneer deze ontstaan is moet je kunnen tijdreizen in OpenStreetMap :sunglasses:

Geim, Jillis, dank voor de verhelderende uitleg!

Zie ook: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Lifecycle_prefix

Helaas zie ik het courant gebeuren dat bv. kleine vliegveldjes die niet meer gebruikt worden, droogweg uit de database worden verwijderd. Het grootste nadeel daarvan is dat een andere mapper, die van de sluiting niet op de hoogte is, het vliegveldje wel eens terug toevoegt. Zo kan men bezig blijven, natuurlijk; daarom alleen al is het gebruik van “disused:” of “closed:” veruit te verkiezen.

Als een knoop of weg wordt verwijderd dan is het erg moeilijk om de oude gegevens terug te vinden. Een goede gewoonte is om te controleren of het object is verplaatst/verhuisd en indien nodig de gegevens mee te verhuizen en pas daarna de knoop of weg te verwijderen.

Op deze website kun je van alles en nog wat uit het verleden downloaden.
Waaronder dus ook de kaart zoals hij bv. was in 2013. Om dat te kunnen bekijken heb je wel je eigen tileserver nodig…

Er was ooit een website van iemand die op gezette tijden de kaart van vroeger met die van nu naast elkaar in beeld bracht, maar die url ben ik kwijt (of waarschijnlijker: ik heb hem nog maar weet niet meer de naam…)

2007/nu: http://mvexel.github.io/thenandnow/#14/51.6861/5.3703
2008/nu: http://osmz.ru/osm2008.html#13/51.7086/5.3044

Ongelooflijk…wat een verschil… 2008 is na de import van de data van AND. Geen fietspaden… niets!