Hoe kan jij helpen.

**Ook jij kunt meewerken om de carnavalskaart aan te vullen en te verbeteren. Dat kan op verschillende manieren. **

Mogelijkheid 1:
Vermeld uw wijziging in het volgende topic: http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=427.

Verkeerde naam:
Dan willen we graag het volgende weten: het node-id, de foute naam, de goede naam en de normale naam van de stad of dorp.
Zoek het node-id op in deze lijst.
Nieuwe naam:
Kijk eerst even op namenlijst of de naam er misschien toch staat, soms verschijnt de naam namelijk pas als je verder inzoomt op de kaart. Staat de naam daar niet bij dan willen we graag de normale naam, carnavalsnaam en de longitude en latitude weten. Ga met je muis op locatie van de stad of dorp staan, de longitude en latitude staan dan rechtsonder op de kaart.

**Mogelijkheid 2: **

De wijziging zelf aanbrengen

Je moet je eerst registreren voordat je wijzigingen kunt doorvoeren.
Download daarvoor het, special voor OSM gemaakte, java programma JOSM.
Zorg ervoor dat java is geïnstalleerd, downloaden kan hier.
Download vervolgens alle steden van Nederland (rechtermuisklik en dan save as) en sla deze dan op als “places.osm”, dit kan even duren aangezien deze on-the-fly voor je wordt gemaakt.

Start vervolgens JOSM en open places.osm. Ergens in dit proces wordt je ook gevraagd je inlog gegevens in te voeren, dit zijn de gegevens waarmee je bent geregistreerd in de eerste stap van deze kort how-to.

Nu kun je met “search” de naam vinden van de locatie die je wilt wijzigen. Selecteer de juiste locatie uit de lijst van je search, want er zijn soms meerdere locaties met dezelfde naam in Nederland, en klik op het plusje net onder alle gegevens van de node. Op de eerste regel van de popup-box die dan verschijnt moet je “name:carnaval” invullen en de tweede de carnavalsnaam.
Ben je klaar met je wijzigingen dan kun je de wijzigingen uploaden naar de server door CTRL+SHIFT+U, of door op het upload icoontje te klikken in de toolbar (grijs blokje met een groen pijltje omhoog)

Als je wijzigingen gaat aanbrengen zorg er dan voor dat je een “verse” places.osm hebt zodat je geen dubbel werk zit te doen.

NOTE: Het kan 24-48u duren, voor respectievelijk veel en weinig bekeken delen van de kaart, voordat een wijziging op de kaart zichtbaar is.