Hoe herken je onzin en hoe kom je er vanaf?

Hallo allemaal,

OSM is, zoals de naam al suggereert, open. Dat betekent dat iedereen wat kan kliederen. :slight_smile: Dat is de grote kracht van OSM en Wikipedia. :sunglasses:

Maar er is ook zo veel onzin! :frowning: Waar niemand wat aan heeft en waar we niks mee opschieten.

Hoe herken je dit en hoe komen we er vanaf?

Voorbeelden:
https://www.openstreetmap.org/note/742090
Anoniem plaatst een volledig legitieme note en geeft nuttige informatie over de lokale situatie en kom zelfs nog terug met aanvullingen. Waarschijnlijk een andere anoniem vind dit kennelijk niet leuk en schrijft zonder reden dat het vinkje weg mag, en blijft dit meerdere malen herhalen. In de basiskaart gaat niks verloren, maar de inhoud van de note en aanwijzingen voor de editers worden er niet duidelijker op.

https://www.openstreetmap.org/note/714489
Inmiddels onterecht gesloten. Anoniem geeft goede informatie. Een Canadees zonder enige lokale kennis gaat zich er mee bemoeien en geeft onzinnig commentaar. Maarliefst 55 rondes aan commentaar. :roll_eyes: Meneer ezekiel weigert de note te sluiten, ondanks dat de oorspronkelijke note is verwerkt. Fiets “guideposts” in Nederland op de kaart zetten is onzinnig, zeker in de bebouwde kom. Inmiddels staat de “guidepost” volledig op de verkeerde plek en accepteert meneer eindelijk een gesloten note.

https://www.openstreetmap.org/note/668210
Het bedrijf staat al vermeld. De oorspronkelijke note bevat informatie over een andere lokatie, die bovendien zeer tijdelijk is, namelijk een marktkraam. De oorspronkelijke aanmaker is inmiddels pleite. De note mag echter nog niet gesloten worden in afwachting van informatie die niet op deze plek thuis hoort en die er waarschijnlijk nooit gaat komen.

Hoe gaan we met deze gedrochten om? Kunnen we ze afsluiten en schoon overnieuw beginnen?

Het is inderdaad erg irritant als iemand inhoudsloos commentaar geeft op notes. Ik heb zelf met de middelste te maken gehad. Deze had ik opgelost door de fietskaart (https://www.openstreetmap.org/node/4451735024) toe te voegen die de anonieme topicstarter bedoelde (De note is dus wel terecht opgelost). Toch werd de note weer geopend omdat de wegwijzer toegevoegd moest worden…

In alle drie de gevallen is er sprake van een derde die commentaar levert op een verder nuttige note. Als de note verder nuttig is, dan is de derde met onzincommentaar voor mij niet genoeg reden om de note te verwijderen. De oorspronkelijke boodschap staat er namelijk nog in en pas als die is opgelost, dan mag de note weg.

A67-A67, de fietskaart waar de oorspronkelijke note over gaat staat op zijn plek, dank.

Vlak er naast, in het zelfde hoekje van fietspaden, bijna tegen de kaart aan, staat een wegwijzerpaal, dus niet op de plek die de heer Ezekiel op openstreetview gezien denkt te hebben. Maar anderszijds, er is niets verloren als de wegwijzerpaal blijft staan waar deze nu staat.

Als Ezekiel het heeft over overkant van de track, een paneel voor de fietsroute langs de A4 enzovoort, is het voor mij duidelijk dat hij geen flauw idee heeft waar hij het over heeft. Waarschijnlijk nog nooit in Nederland geweest, waarschijnlijk heeft hij ook geen fiets, laat staan enig idee hoe Nederlandse fietsroutes in elkaar steken. Volgens zijn profiel lijkt hij er een hobby van te maken om zo veel mogelijk van zijn “eigen” notes open te laten staan. Een soort erenotes dus.

Ik heb al meerdere keren meegemaakt dat ik een note plaats in de trant van “Ik heb gezien dat er hier nog <een pad/…> ontbreekt, maar weet het precieze pad niet, wie tekent het in” en dat dan na een jaar mensen de opmerking sluiten in de zin van “dit is al te lang geleden” zonder dat het betreffende ingetekend is.

Welkom op dit forum!

Ik stuurde je op 10 oktober een persoonlijke mail (via je OSM account) omdat je toen bezig was om opmerkingen “op te lossen” zonder aan te geven wat jouw bijdrage aan die oplossing is geweest. Je hebt daar nog niet op gereageerd; mogelijk heb je dat bericht niet eens gelezen…
Ook een andere mapper heeft je daarover aangesproken.

De bedoeling van het gebruikers-opmerkingen-systeem (notes) is dat iedereen (je hoeft dus geen account aan te maken) een opmerking bij de kaart kan maken. Als je in dit forum gaat terugbladeren of zoeken, dan kom je daar wel vaker dat onderwerp tegen.

Veel opmerkingen zijn zinnig omdat ze een echte fout op de kaart signaleren (ontbrekende brug/straat/voetbalveld/winkel enz) die door iemand met editervaring kan worden opgelost. Als je dat doet, is het verstandig om bij die note ook een (slot-)opmerking te plaatsen (waarin je omschrijft wat je hebt gedaan om het probleem op te lossen) zodat iedereen kan zien dat er op de juiste manier is gehandeld.
Lastig is dat veel notes “anoniem” worden geplaatst waardoor het moeilijk is om in contact te komen met de betreffende aanbrenger van die note om iets meer info over zijn note te vragen.
Soms is een note duidelijk spam, vandalisme of grapjasserij (“Bel me op 06-12345678”; “airufhlqiuhfbv;oaiefjvp”; “hier woon ik”) en die kun je verwijderen met de opmerking dat OSM daar niet voor bedoeld is. Een verwijzing naar de OSM help files wil dan ook wel eens nuttig zijn:

Lees hier hoe je OSM het beste kunt gebruiken en hoe je kunt bijdragen aan een betere kaart:
http://www.openstreetmap.org/help
http://forum.openstreetmap.org/viewforum.php?id=12
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Welkom_op_OSM

Maar hinderlijker wordt het als iemand een stortvloed van opmerkingen gaat plaatsen of verzoeken gaat doen (“haal het vinkje weg”; “hier kan je zwemme”) waar we eigenlijk niks mee kunnen. Vooral ook als een andere “anoniem” zich in die strijd mengt…
Met name rond Geldermalsen is er nu een (meerdere?) “anoniem” zeer actief. Soms denk ik dat we met een troll te maken hebben…
Ook dan plaats ik vaak een reactie met verwijzing naar de helpfiles.

Maar het oplossen van een opmerking moet je pas doen (anders dan in de bovengenoemde vormen van misbruik) als het probleem ook echt is opgelost.
Er is overigens wel voor gepleit (bij de makers van het notesysteem) om een vervaldatum in te voeren. Waar een opmerking automatisch na een bepaalde tijd (2 jaar? 3 jaar?) wordt weggehaald. Als iets na 3 jaar nog niet is opgemerkt of verbeterd, is het waarschijnlijk ook volstrekt onbelangrijk.

Voor het geval je dit nog niet hebt gevonden, de volgende nuttige info:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Notes
http://neis-one.org/2013/05/osm-notes/

Succes met mappen!

Ik kom zo nu en dan ook vaak notes tegen met bijvoorbeeld maar één woord. Daar wordt het niet duidelijker van denk ik.
https://www.openstreetmap.org/note/770773
https://www.openstreetmap.org/note/770769
https://www.openstreetmap.org/note/770758

Of vragen als: ‘loopt hier een pad tussendoor?’. Ik heb geen idee, ik rij wel eens langs Winsum, maar niet langs zo’n woonwijk. Ook is er op de sattelietkaart geen duidelijk pad aanwezig. Ik zat te denken aan een schutting…
https://www.openstreetmap.org/note/623751
Bij zo’n vraag moet je eerst gaan uitzoeken of dat er wel of niet is, als er gewoon stond ‘hier loopt een pad’ dan zou het al een stuk makkelijker worden. Ervan uitgaande dat wat in die prikker staat waar is natuurlijk.

Deze vond ik op zich nog wel komisch, als we zo beginnen moeten we alle kleine paadjes in zo’n wijk gaan tekenen… Een opmerking als ‘hier loopt een voetpad’ zou duidelijker zijn.
https://www.openstreetmap.org/note/460966

De bedoeling van notes is om de kaart te verbeteren, maar als er onvolledige informatie in staat kan de rest er helemaal niks mee.

En gesprekken tussen ‘anoniemen’ zijn overigens ook lastig te volgen als ze uit veel berichten bestaan.

Ik heb op 2 van de 3 bovenste notes een opmerking geplaatst - overigens anoniem omdat ik niet op m’n vaste PC bezig was, maar dat is normaliter niet mijn stiel. Het zijn IMHO geen rare of trollende opmerkingen, maar ze zouden inderdaad beslist wat beter verwoord hadden moeten kunnen zijn.

De paden tussen huizen in nieuwbouw-wijken zijn echt een nachtmerrie- mogelijk een onzalig Nederlands fenomeen. In de dichtbijzijndste grote stad bij mij (Arnhem) zijn er tientallen tot honderden blokken huizen inderdaad niet voorzien van correcte paden waardoor het lijkt of ze onbereikbaar zijn. Dat daar af en toe opmerkingen over of bij gemaakt worden vind ik dan ook niet vreemd. Maar ook mij ontbreekt het aan de tijd (en eerlijk gezegd: ook een beetje aan de motivatie) om aan zulke saaie klussen te beginnen. Maar ook hier: het zijn geen ‘onzin’ opmerkingen.

De echte onzin en trollerij (‘Hier woon ik’ en dat niveau) sluit ik gewoon stante pede; wel voorzien van mijn naam - en commentaar.

Marcel.

Die note heeft Math1985 overal in het land geplaatst, m.i. een beetje onzinnig om overal in nergens een note daarover te maken, er ontbreekt overal wel wat, zie https://www.openstreetmap.org/note/623695

Helemaal gelijk Marcel, het zijn geen onzin opmerkingen, maar ze zijn niet echt duidelijk.

Je sluit ze denk ik dan gewoon door er commentaar onder te posten en dan op ‘oplossen’ te klikken? Voor als ik er in de toekomst zo eentje tegen kom…

Oke, dat wist ik niet, daar heeft hij dan nog best een hoop tijd in gestoken. Het kan inderdaad wel een aanzet zijn om de omgeving te gaan mappen. Alle prullenbakken staan er ook nog lang niet allemaal op :slight_smile:

Gijs

Merk op dat de notes die SubieLiebro aanhaalt door maps.me gemaakt zijn. Die beschikt wel over een editor, maar die is beperkt. Aangezien Leonmvd al sinds 2014 een mapper is met 1761 edits achter zijn naam, is het best mogelijk dat het geheugensteuntjes zijn om later, thuis uit te werken. (zoals objecten van links naar rachts tov het pad te verplaatsen)

Ik heb ook al gelijkaardige notes gemaakt via OsmAnd. Meer voor persoonlijk gebruik omdat de tekst voor mij wel duidelijk is, maar misschien niet voor iedereen.

Aha, dat kan dus ook… Oké. Ik zie dat ze nu zijn aangepast door Leonmvd, hij gebruikt ze inderdaad als geheugensteuntjes denk ik.

Dat is alsnog verkeerd gebruik van de notes.

Ik zet zelf ook vaak genoeg geheugensteuntjes in Maps.me, maar Maps.me heeft een prima functionerend lokaal bookmarksysteem. Voor notes gelden dan niet dezelfde regels als voor de hoofddatabase, maar om bewust notes aan te maken waar een ander niks van kan maken lijkt me geen juiste werkwijze.

Hallo,
Als je goed hebt opgelet zijn de notes die ik heb gesloten (of heb proberen te sluiten) voornamelijk eindeloze lussen, discussies en onzindingen. Niet om informatie weg te gooien, maar om troep op te ruimen. Juist omdat het troep is daar bewust geen aandacht aan besteedt. Bij verreweg de meesten is dit gelukt, overigens zonder dat er kritische informatie uit de notes verloren is gegaan. En ja, ik besef me dat er soms een kind met het badwater is weggegooid. Een heel klein kindje in een oceaan met badwater. Wat mij betreft expendible. Besef dat het slechts notes zijn, en geen informatie in OSM zelf.

Probleem is dat sommige gebruikers een open note zien als hun eigendom, een persoonlijke marker, een grafity ter ere van zich zelf. Ook al slaat het hele verhaal helemaal nergens op, de note mag niet weg omdat de vraag die niet is gesteld niet wordt beantwoord. Ofzo.

Math1985 is in o.a. Zoetermeer ook bezig (geweest?) en ik heb met hem contact gehad over zijn manier van notes plaatsen. Het zijn er bossen! Voorbeelden: ‘mag je hier fietsen’, ‘survey park’, ‘maximum snelheid hier?’, etc. Wat blijkt: hij gebruikt de notes als een soort van to-do lijst voor zichzelf om als het hem uitkomt ter plaatse de situatie op te nemen en eventueel te corrigeren, waarmee de note dan gesloten kan worden. Hij verzoekt zelfs anderen om mee te helpen! Hij vindt het belangrijk dat in woonwijken alle kleine voetpaadjes en achterlangsjes op OSM staan en hij is zeer tuk op maximum snelheden op ALLE wegdelen, hoe klein en onbelangrijk ook. Misschien heeft dat laatste een hoger doel voor een of andere route-optimalisatie toepassing of zo? Math1985 voelt zich overigens niet aangesproken en gaat vrolijk door. Zonde van de energie? In principe goed voor OSM, maar slaat m.i. een beetje door.

Kleine aanvulling, Math is ook gek op winkels :slight_smile:

Bij de voetpaden, kan ik wel opmerken dat Math een punt heeft. Veel voetpaden ontbreken in OSM.
En een aantal van die ontbrekende voetpaden zijn ontsluitingen van huizen, dus best belangrijk.
Soms zie je in OSM een compleet leeg vlak, waar dan bij nadere bestudering een netwerk van voetpaden blijkt te liggen.
Hier is zo’n voorbeeld: http://www.openstreetmap.org/#map=19/52.29070/6.15753&layers=N
Het vierkant van de De Marke was gewoon leeg, daar heb ik een tijd geleden de voetpaden ingetekend.
En dit soort voorbeelden kun je legio vinden in OSM.
Dus ja aan de ene kant zijn die opmerkingen irritant, aan de andere kant kunnen ze ook helpen die paden op te sporen en in kaart te brengen.

Math bedoelt het goed. Beter dat dan de anonieme melder die op ieder kruispunt meldt dat er verkeerslichten ontbreken. Het zijn er inmiddels zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Of die anonieme melder, die overal winkels wil hebben, met een voorkeur voor Sligro de laatste tijd.
Het probleem is bij die dingen, verkeerslichten en winkels, is, dat je het zelf gezien moet hebben voor je de note kunt oplossen.

Ik heb het vermoeden dat het steeds dezelfde melder is, de notes zijn altijd iets van “Hier zit…Kan dit vermeld worden?”
Jammer dat ie anoniem wil blijven, er zit wel veel nuttigs tussen en als hij/zij zich een beetje meer verdiept in de materie zou hij/zij ze zelf kunnen invoeren.

Helemaal mee eens! Als zij/hij die zaken gelijk in OSM had ingevoerd, ipv notes op te voeren, was er een stuk verrijking geweest.

Nou, eigenlijk vind ik een note met de vermelding “hier zit de blokker” wel erg nuttig. Zeker als dit nog niet in OSM verwerkt is. Het geeft namelijk informatie aan overige gebruikers, die dit eventueel kunnen helpen verwerken in OSM. Volgens mij is dit precies waar die notes voor bedoeld zijn. Bovendien kunnen we dan met zijn allen bevestigen (of ontkennen) dat de informatie klopt voordat dit verwerkt wordt.

En de vraag “loopt hier een pad tussen de huizen door?” vind ik ook niet zo raar. Eenderzijds kan hier een antwoord op komen zodat dit daarna verwerkt kan worden, anderszijds geeft dit aan overige gebruikers weer dat de kaart nog niet af is en dat er altijd informatie welkom is, en dat er ook mappers welkom zijn.