Het Groene Woud

Het Groene Woud (Hgw) bestaat uit aaneengesloten natuurgebieden gelegen tussen de steden ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg en is uitgeroepen tot Nationaal Landschap : http://www.hetgroenewoud.com/

Ik fiets er sinds 2005 rond en ik kom onderweg veel mensen tegen die lekker gezond bezig zijn met over het knooppuntennetwerk te fietsen. Ik kom ook elke dag wel iemand tegen die verdwaald is omdat er bordjes en kaarten ontbreken. Die geef ik het adres van Osm mee : gratis en geen discussie meer over wat de juiste weg is.

Sinds een paar jaar doe ik enthousiast mee met Osm. Alle veranderingen van het netwerk die ik onderweg tegen kom voer ik in op Osm. Ik heb gemerkt dat dat heel lastig wordt als je niet weet tot welk netwerk een route behoort omdat dat op Osm nu eenmaal zo georganiseerd is.

In de eerste helft van 2016 ben ik bezig geweest om uit te zoeken waar het nieuwe fietsroute netwerk Hgw ligt en hoe het verbonden is met de naast gelegen netwerken.

Ik heb foto’s gemaakt van de nieuwste kaarten die langs de weg staan. Die kaarten heb ik gebruikt om in BaseCamp fietstochten te plannen van telkens een stuk langs de grens van Hgw en terug langs de grens van het er naast gelegen netwerk.

De markers op de kaart zijn niet rcn_ref’s in de zin van Polyglot : http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Talk:Cycle_Node_Network_Tagging Het zijn de plekken waar ik met een Gps-logger langs gefietst ben. Op die plekken heb ik een kaart aangetroffen. Ik heb de Gps positie, de timestamp, het knooppuntnummer en de naam van het netwerk genoteerd. Soms heeft er een kaart gestaan, soms is die onleesbaar geworden, soms was er nooit een kaart vanwege plaats gebrek zoals in het centrum van steden. Uit de richtings bordjes kun je dan wel zien welk knooppuntnummer het is maar niet welk netwerk. In dat geval heb ik onbekend ingevuld (zwarte markers)

De Gps positie van de (virtuele) kaart, de timestamp, het knooppuntnummer en de naam van het netwerk heb ik in PostGis gezet. De fietsroutes van Hgw en de naast gelegen netwerken heb ik gedownload uit Osm en ook in PostGis gezet. De lijnen tussen de markers zijn dus de fietsroutes zoals die in de lente van 2016 in Osm stonden samen met het netwerk ze aan toe geschreven waren. De kaart heb ik gemaakt in Qgis :

Hgw

Van boven naar beneden eerst de markers, dan de routes en tenslotte Mapnik :

Het Groene Woud groen
Rivierenland blauw
Noordoost-Brabant paars
Midden-Brabant bruin
De Peel rood
De Kempen geel
Altena Biesbosch wit
onbekend zwart

de fietsroutes van de andere netwerken rood
de fietsroutes van Hgw blauw

Twee groene markers met daartussen een blauwe lijn is goed.
Twee groene markers met daartussen een rode lijn is fout.
Een lijn tussen een groene marker en eentje van een andere kleur is een verbinding en moet nog even gecontroleerd worden in Josm of tie goed is ingevoerd.

Rond Drunen, Haaren, Boxtel, St Oedenrode moeten er dingen aangepast worden. Tussen De Dungen, Berlicum en Schijndel is er een groot verschil tussen de kaarten van Hgw en Noordoost-Brabant. De werkelijke situatie komt daar overeen met de kaart van Noordoost-Brabant. Ik denk dat Routes In Brabant http://www.visitbrabant.nl/nl/routes/fietsen wacht tot de N279 klaar is. Rond St Oedenrode en Son & Breugel zijn de centrum routes nog niet vervangen door knooppunten : http://www.visitbrabant.nl/nl/routes/werkzaamheden-fietsnetwerk-zuidoost-brabant/veelgestelde-vragen

Ik woon daar niet in de buurt. Ik hoop dat iemand het in de gaten houd.
Gys

Dit is de link naar de kaart :

https://onedrive.live.com/redir?resid=CE97810D0C613756!168&authkey=!AI-59zSybqlZ9S0&v=3&ithint=photo%2cjpeg

Gys

De routes op Osm zijn omgeboekt. De registratie van Het Groene Woud op Osm is nu gelijk aan wat er van dat netwerk op de grond teruggevonden kan worden. Dat is substantieel anders dan uit de publicaties van Routes In Brabant, op infopanelen langs de weg, opgemaakt kan worden. De routes en de knooppunten kloppen wel, de grenzen van de netwerken bij lange niet :

<https://1drv.ms/i/s!AlY3YQwNgZfOgSwz_GUM8VJm7a3w>

Gys