Helsingin aluejako

Tärkeimmät Helsingin nykyisistä aluejaoista ovat kaupunginosajako ja piirijako. Wikipedia: https://www.wikiwand.com/fi/Helsingin_aluejako

a) Kaupunginosajaossa on vain yksi hierarkinen jako jossa 60 aluetta, tarkoitettu pääosin asemakaavoitukseen ja kiinteistöjärjestelmään. Kapunginosissa on kortteleita ja niissä tontteja.

b) Piirijaossa on hierarkisesti 4 eri tasoon: 8 suurpiiriä, 34 peruspiiriä, 148 osa-aluetta ja 404 pienaluetta. Käytetään hallinnontia ja tilastoja varten.


1. Vaikuttaa siltä ettei Helsingin suurpiirejä ja osa-alueita ole kamalasti päivitetty vuoden 2012 jälkeen, olen korjaillut mutta tekemistä riittää muillekin.

Rajojen muutokset wikipediassa: https://www.wikiwand.com/fi/Helsingin_alueellinen_jako#/Päätöksiä
Helsingin 2012 päätökset: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunginhallitus/Suomi/Paatos/2012/Halke_2012-11-26_Khs_42_Pk/A9E0F732-36C4-4460-9E10-2C8F7FF30D3E/Liite.pdf
Tilanne OSM:ssä: https://overpass-turbo.eu/s/1lyb

Toimenpiteet - tekemistä olisi mm. keskustassa ja Kumpula/Käpylä -alueella.


2. Toinen asia mikä asiaan läheisesti kytkeytyy on tunnisteet borough, suburb ja neighbourhood, jotka sanakirjan mukaan olisivat suomeksi kaupunginosa, lähiö, naapurusto.
Borough ei näytä olevan käytössä meille.
Suburb käytössä laajemmin, erikoisuutena Töölö on ainoa lähiö pääkaupunkiseudulla: https://overpass-turbo.eu/s/1lyk
Neighbourhood taas hieman satunnaisessa käytössä: https://overpass-turbo.eu/s/1lyl

Toimenpiteet - mietittävää miten nämä tunnisteet sovelletaan suhteessa admin_level tunnisteisiin.


3. Ihmettelin tuplanimiasiaa viime kesänä (https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=73457), nyt kun paneuduin aiheeseen paremmin niin kyseessä on siis relaatio joka koostuu ympäröivistä viivoista jotka muodostavat rajat, sekä pisteestä joka edustaa lähiön keskustaa.