hazard=dangerous_crossing

Jest propozycja tagowanie niebezpiecznych skrzyżowań jako hazard=dangerous_crossing.

Fantastyczny przykład: Facet ze szkoły jazdy w RFN kręcił własnie dla swojej szkoły wideo istruktażowe opowiadając o niebezpiecznych skrzyżowaniach.

Popatrzcie sami: http://www.youtube.com/watch?v=k9DBnjoagK8 :confused:

Statystyka za rok 2013 z RFN, bo polskiej nie znam:

44335 accidents with injuries to persons are caused by “not giving right of way to other driver”

275 persons were killed in these accidents

Dawno, dawno temu jedno z takich niebezpiecznych skrzyżowań otagowałem jako “hazard=Brain-damaged, collision prone traffic light switching” i o dziwo, wciąż tak jest: http://www.openstreetmap.org/node/167074791. Nie upieram się przy moim schemacie, choć trzeba przyznać, że lepiej tłumaczy naturę problemu :slight_smile: Z kolei hazard=dangerous_crossing łatwiej pewnie zaimplementować w sprzęcie, żeby pojawiało się jakiś ostrzeżenie, czy coś takiego.

Bardzo mocno uznaniowe i nie widzę dobrych metod by to były szanse na jakąś obiektywność.

Owszem, jest szansa, nawet rachunkowo,jednak potrzeba do tego albo dokładnie naniesionych budynków i drzew albo manualne działający plugIn do oceny sytuacji. Przedstawię szkice.
W każdym razie są obiektywne dane policji, doskonale znających miejsca niebezpieczne. Jestem ( w Niemczech) w trakcie rozmów z policją nt. udostępnienia tych danych.

W Polsce mieliśmy kiedyś tzw. “czarne punkty”. Ostatnio jakoś nie zauważyłem, aby ich przybywało, a raczej wręcz przeciwnie - pomysł więc chyba zarzucono… ale jak jest naprawdę nie wiem.

Ktoś w końcu zrobił badania i okazało się iż bardzo częstą reakcją kierowców było przyspieszenie by uciec z niebezpiecznego miejsca. Większość krajów się wycofuje z takich programów.

A faktycznie - uświadomiłem sobie, że już nie spotykam tych tablic przy drogach, więc chyba faktycznie pomysł wymarł.
Słyszałem, że przynosiły skutek odwrotny do zamierzony. Podejrzewam, że mogło przyczyniać się do tego zjawisko o nazwie “target fixation” (lub podobne).