Hauska navigaattori, osa 2, venäläistäminen

Olen ladannut navigaattoriini kartan välillä osoitteesta www.polkupyoraily.net/osm ja välillä osoittesta www.aighes.de ja käyttänyt välillä maksullista karttaa. Muistikortin vaihtaminenhan on helppoa.
Latasinpa tällä viikolla kartan polkupyöräilijäin nettisivulta ja tein kokeeksi osoitehaun naapurikunnasta Kiteeltä. Katu löytyi ihan O.K., mutta yllätyin: osoitteessa oli maakoodi RUS (=Venäjä). Tein lisää hakuja. Myös Heinävedellä oleva Heinävedentie oli venäläistynyt. Minuahan tuo ei haittaa, olen sen verran selvillä vesillä, että tiedän missä maassa olen. Näyttää siltä, että Venäjän kartoituspoliittinen vaikutus ulottuu ainakin sadan kilometrin päähän rajasta.
Viime viikolla minulla oli Garminissani saksalainen Nordic-kartta ja silloin kiteeläiset ja tohmajärveläiset osoitteet olivat Sortavalan läänissä tai maakunnassa, en ymmärrä noita venäläisperustaisia lyhennyksiä. Muistaakseni silloin savonlinnalaiset ja rääkkyläläiset osoitteet eivät olleet venäläisiä, siis saksalaisen muokkaamassa kartassa. OSM-tietokannassahan on Etelä-Savo ja Rääkkylän kunta ympäröity rajalla.
Voin taas kokeilla parin viikon kuluttua tuota saksalaista karttaa, mistähän minä sitten löydän itseni,

Samanlaista kartan “ryssintää” ilmeni myös polkupyöräilijäin nettisivun (eli skelan) kartalla viime keväänä. Muurame ja Säynätsalo olivat silloin mukamas RUSsiassa. Linnunteitse matkaa rajalle Imatran/Lappeenrannan suunnalla on n. 200 km.

Ryssiminen johtunee siitä, että mkgmap täydentää nykyään maa- ja paikkakuntatiedon automaattisesti muihinkin kuin teihin. Jos Suomen kaikki kunta- ja aluerajat olisivat kunnossa kartalla, niin olisi mahdollista antaa mkgmapin totella niitä. (Tai jos joku viitsisi muuntaa MML:ltä saatavissa olevat karkeat rajat mkgmapin ymmärtämään muotoon; eihän niiden ole pakko olla OSMissa.) Mutta tällä hetkellä teen karttani niin, että paikkakunta katsotaan lähimmästä place-solmusta. Lähellä rajaa se voi olla väärin.

Monen maan karttoja tekevät mkgmapin käyttäjät käyttänevät OSM:sta johdettua ‘rajatietoa’, jota WanMil päivittää silloin tällöin. Ainakin viimeksi kun sitä kokeilin, koko pääkaupunkiseutu oli Nurmijärveä, vaikka neljän ydinkunnan rajat ovat olleet kunnossa niin kauan kuin muistan. Mahtaa Matti Vanhanen hykerrellä. Tosin postinumero oli 01900, joka ei liene ihan Lepsämää. :slight_smile:

En tiedä, mistä tuo maatieto katsotaan. Olisikohan sekin vain lähimmästä place-solmusta? Olisiko Geofabrikin finland.osm.pbf:ssä mukana jokin venäläinen place-solmu, johon on merkitty myös maatieto?

Lisäys: Katsoinpa Kaakkois-Suomen karttapalaa:

osmosis --rb 63240007.osm.pbf --tf accept-nodes 'place=*' --tf reject-ways --tf reject-relations --wx 7.osm

Arvelen, että mkgmap on kiinnostunut addr:*-määreistä eikä lainkaan is_in-määreistä. Ainoat addr:country-määreet ovat Venäjän puolella esimerkiksi näin:

 <node id="311549841" version="-1" timestamp="2011-10-27T18:35:01Z" changeset="
-1" lat="62.050202" lon="30.664435">
  <tag k="addr:city" v="Сортавала город"/>
  <tag k="addr:country" v="RU"/>
  <tag k="addr:region" v="Карелия республика"/>
  <tag k="cladr:code" v="1000000703300"/>
  <tag k="is_in" v="Карелия"/>
  <tag k="name" v="Пуйккола"/>
  <tag k="place" v="village"/>
 </node>

Kopioin tuon name-määreen name:ru:ksi ja lisäsin name:fi=Puikkola. Saman voisi tehdä muillekin venäläisille paikoille. Puikkola (tai Puykkola) näytti muuten olevan kahteen kertaan.

Lisäsin Rääkkylälle addr:country=FI. Mahtaako auttaa?

No, Latasin tuon polkupyöräilykartan, kun huomasin sen päivittyneen ja kokeilin. Tuo kyläkohtainen tagi ei ehkä ole oikea tapa korjata tuota RUS-virhettä. Nyt Rääkkylän kirkonkylän tiet, Esim, Vuorlahdentie ja Harjutie ovat oikein, mutta 10 km päässä Rasivaarassa tai Oravisalossa tai etempänä, kuten Heinävedellä ja entisessä Pyhäselässä olevat tiet eivät. Tai ehkä olen sittenkin vielä liian hätäinen. Ehkä fyysisesti kauempana olevat tietokantapalvelimet eivät ole vielä päivittyneet. Kokeilenpa uudestaan parin viikon kuluttua.

Minäkin kokeilin sitä eilen päivittämääni karttaa tänään. Käynnistin Edge 705:n sisällä kaukana ikkunoista ja odotin, kunnes sille tuli satelliittia ikävä. Sitten pääsin vaihtamaan paikan jonnekin lähelle itärajaa. Kaupunkihaussa Rääkkylä oli nyt Suomessa, mutta esimerkiksi Savonlinna oli Venäjää.

Ei varmaan olekaan. Lähetän siitä raporttia mkgmap-listalle ja kerron täälläkin, kun tilanne on korjaantunut. Periaatteessa mkgmap tekee väärin, sillä onhan komentorivillä kerrottu maa:

--country-abbr=FIN --country-name=Finland

Suomettuminen näyttää onnistuneen tämänpäiväisessä kartassa. Lisäsin muutamaan paikkaan addr:country=FI sekä asetin addr:region ja addr:city. Kitee näkyi vielä olevan Venäjällä, mutta lisäsin sillekin ja parille muulle paikalle addr:*.

Lisäsin Garmin-kartalleni osoitehaun tänään. Jouduin sitä varten poistamaan erilliset reittirelaatioita varten tekemäni karttatasot käytöstä ainakin tilapäisesti. Talonnumerot eivät edelleenkään toimi. Jotta teitä löytyisi, talonnumeroksi voi antaa esimerkiksi ykkösen.

Venäläistäminen jatkuu sillä tavalla, että eräät itäsuomalaiset tiet näkyvät olevan ???-nimisessä kylässä Venäjällä. Ongelma ratkeaisi käyttämällä aluerajoja place-solmujen sijaan tai lisäämällä ainakin yksi place-solmu johonkin sopivaan paikkaan, esimerkiksi Tohmajärveltä itään teiden 9 ja 500 (Värtsiläntie) risteyksen paikkeille. Osaisiko joku paikallinen ehdottaa? Siellä päin on myös monia nimettömiä lampia.