Hardware

Думаю, присутнім тут не треба розказувати про важливість якісних треків для OSM.
Моїм інструментом для їх запису є те, що видно зліва на аватарці - смартфон з GPS. В принципі, він мене цілком влаштовує. В ідеальних умовах (ясне небо, відсутність висотних об’єктів, дерев, спокійна іоносфера) він здатний визначити положення з точністю 7м.
Але недарма кажуть, що краще - ворог гарного. Недавно на очі трапилась стаття про туристичні навіґатори. Закортіло. Став дивитися що можна купити у нас. На одному з вітчизняних інтернет-магазинів, де є непоганий вибір, майже у кожного в характеристиках така замануха:

Йо-ма-йо, подумав я, це ж мрія маппера, треба брати!
Але якось підозріло гладко стелять. Вирішив почитати. Виявилось, що WAAS забезпечує вищу точність позиціонування, надсилаючи на GPS додатковий сигнал, згідно інформації якого вноситься поправка. Фігня в тому, що сигнал надсилається з наземних станцій, і станції ті є тільки в штатах (система американська). Є й інші системи, у т.ч. європейська EGNOS, сигнали якої, якщо вірити пресі, по лівий берег Дніпра спіймати проблематично.
Джерело: http://www.ecomgeo.com/articles/about_SBAS.htm

Ще знайшов цікаву новину, якій скоро буде рік: EGNOS може розмістити в Україні геостаціонарні станції

І ще читав, що активація WAAS в умовах відсутності наземних станцій (як у нас в Україні) призводить до зворотнього ефекту - зниження точності позиціонування.

У зв’язку з усим сказаним питання до можливих спеціалістів: це все правда? Чи має хто практику роботи з WAAS в Україні щоб підтвердити чи спростувати? Бо я написав питання на сайт, який торгує девайсами з WAAS в такому ключі що “чи це дійсно працює, а якщо ні - то навіщо ви рекламуєте?”, але схоже там премодерація, і мої пости взагалі не з’являються.
А що з EGNOS? Не знайшов інформації, чи хоча б будуються у нас наземні станції. Може хоч під Євро-2012 варто очікувати. Тоді варто дивитись і на відповідні навіґатори, але чомусь таких не видно.

Та і просто цікаво - хто чим користується для запису треків?

UPD: на момент написання аватарка була зовсім іншою:

Я тоже задавался вопросом о целесообразности использования EGNOS. Живу на самом краю заявленного покрытия, около Черкасс. К слову поправлю - сигналы WAAS (как и EGNOS) передаются со спутников, наземное вещание исторически было первым но сейчас уже просто осталось как наследие. Я пробовал и с ENGOS и без, результат - с EGNOS слегка точнее. Правда погрешность в 7 метров в идеальных условиях приёма для меня дикость, мой простенький qstarz q1000p даёт погрешность около 2 метров. Что касается снижения точности за пределами покрытия, то я в своё время не поленился и написал письмо в техподдержку EGNOS спросив об этом. Ответили что система сделана так, что точность снижать не может. А вот рекламные заявления о способности держать точность в оврагах и в городской застройке конечно наглая брехня. Базовые станции EGNOS у нас не строятся и строится не собираются. К евро их ждать не приходится. Совет к выбору приёмника - выбирай тот, у которого антена побольше. Есть варинаты в форме брелков для ключей - не советую. Лучше взять что-то вроде моего приборчика - работает безотказно, батареи хватает на сутки непрерывной работы, памяти еще на дольше, есть недокументированный функционал вроде частоты выдачи координат в 5 Гц вместо заявленного 1 Гц и поддерживается Linux-ом.

Перечитав пост, понял что стоит уточнить, что EGNOS по сигналам совместим с WAAS. Заявлена поддержка WAAS - будет работать и EGNOS. К тому-же нынче все приёмники это поддерживают. Могу ошибаться, но кажется это реализовано в железе на современным чипсетах.

Tesla, цінна інформація, дякую.
Погортав eBay, схоже, що дизайн з зовнішньою антеною зараз взагалі не в моді. Усі з внутрішніми торгують. І q1000p вже не продають - модельний ряд оновився. Але взагалі девайси qstarz по параметрах дуже привабливі. 2м проти 7м - це майже космічні технології, так що сиджу вибираю.

Я сейчас тоже на телефон трэки пишу - Wildfire S. Приложение GPSTest точность показывает до 3 метров. Какой там чип и какие у него параметры - не знаю.

Я спеціальними програмами для оцінки точності не пробував користуватися, дивлюся на стандартний софт в комплекті телефона. Ясно, що коли показує точність 7м, це не значить, що позиція обов’язково буде зміщена від реальної на ці 7м, це теоретична максимальна похибка. В принципі, треки досить непогано корелюють як самі з собою, зроблені в різний час, так і з чужими треками, і добре укладуються на фотознімки (звісно, після корекції положення). Окремі зроблені за несприятливих умов треки явно візуально вирізняються з-поміж інших, і такі легко відфільтрувати.
Тому телефонами користуватись можна.
Але все рівно придбаю спеціалізований пристрій - в універсальних, таких як мобілки, конструктори змушені шукати компроміси.

Додам, що в районі Чернівців і наших Карпат WAAS (EGNOS) моїм гарміном не ловиться. В Європі ловився. Так що не орієнтуйтесь на це.
Взагалі технологія була орієнтована на підтримку сигнала, коли пристрій не може знайти супутники в небі. Тобто збільшується середній відсоток часу, коли навігатор “тримає фікс”, а не точність позиціонування.

От тільки самого лише логгера замало.
Зрозумів що дещо випустив з уваги, після чергового виїзду “в поле”.
Смарт, як універсальний пристрій, має дві великі переваги:

  1. робить фотки з геомітками в EXIF, які прямо вгружаються в JOSM - дуже допомагає;
  2. аудіомаппінг (працює як диктофон) - на велосипеді без цього ну зовсім ніяк: зупинки для запису на папірці різко б загальмували процес, а так можна крутити педалі на повній швидкості і триндіти в телефон все що бачиш, наприклад, “вулиця Рибчанська, асфальт, в кінці гаражі”. Збоку нічого підозрілого - їде велосипедист у справах, триндить в мобілку :slight_smile:
    Та й просто бачити свій трек вживу дуже зручно (між іншим, з Mapnik-тайлами).
    Від такого добра відмовитись вже не зможу, доведеться комбінувати.

Я свой qstarz тоже использую в связке с телефоном. Делаю фотки, потом геопривязываю. Главное хорошо синхронизировать часы на телефоне. За одну вылазку на фотомапинг выходит 200-250 фоток. Фоткаю не только POI, но и вещи вроде дорожного покрытия, общие планы густостоящих магазинчиков, дорожные знаки и разметку вроде пешеходных переходов, номера домов и т.п. Если надо запомнить что-то абстрактное - придумываю жест пальцами и фоткаю свои руки. Главное приступить к редактированию сразу после вылазки чтобы ничего не забыть.

Що до синхронізації часу, телефон з WiFi, синхронізую через NTP.
Коли WiFi немає поруч то ставлю час на хвилину вперед, але не тисну Ок, а чекаю поки на GPS стане потрібний час, і тоді головне швидко натискаю Ок.
А взагалі це шаманство :), бо в JOSM можна підкрутити руками час синхронізації (виставити зсув) при імпорті фотографій.

А що до сабжу топіка, то я використовую Nokia 5230, за 1500 грн. маємо все що потрібно ОСМеру: GPS, фото, відео, диктофон, кредл в машину (писав відео прямо на ходу, 2гб флешки вистачає на 4 години запису).

Золоті слова.
Довго душив свою жабу, і от наважився подарувати собі на День Незалежності таку річ: http://garmin.ua/catalog/portable-gps/?id=1670.
Оця обіцянка:

на перший погляд - типова рекламна замануха.

Але сьогодні виїхав з ним на перший тест-драйв і це схоже на правду.
Точність 7м він показав ще коли я увімкнув його в квартирі (залізобетонна коробка), щоправда, звичайно ж, біля вікна.

Коли заїхав у лісок з високими густими деревами - думав, все, хана - загубиться GPS. Але він приємно здивував, продовжував тримати сигнал, рапортуючи про точність 6-7 м. Ще й день був не найкращий - хмарно зранку. Для порівняння паралельно трекав на Nokia. Вона якимось дивом в лісі теж сьогодні примудрилася вірно витримати напрямок, хоча зазвичай у неї в таких умовах моментально точність падає до жахливих 90-150 м і трек починає кидати так, що це стає схожим на траекторію втечі від голодних диких звірів. Але як вона не старалася, все-таки координати попливли, на відміну від Garmin - до виїзду з лісу підбрехала щонайменше метрів на 70. Ось треки, червоний - Garmin, зелений - Nokia (напрям руху на північний захід, або “знизу вгору наліво” :slight_smile: ):
https://picasaweb.google.com/102019835637367120404/OSM?feat=directlink#5644420265387439922

І у кам’яних джунглях міста, де Nokia проводила мене крізь стіни, Garmin повівся дуже пристойно:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/8Rub9IwFDCKuDK2UIOKpww?feat=directlink

Так що все правда. Все-таки “размер имеет значение” :slight_smile: Більша антена - краще прийом.
Ох тепер я намаплю!

З Днем Незалежності!
Усім тут присутнім бажаю не залежати ні від кого в плані використання геоданих :wink:

Впав у око мені такий девайс: Memoto Lifelogging Camera

Знаю, ціна кусюча, але аналогів по характеристиках поки що не зустрічав.

Автоматичне фото 5 мегапікселів кожні 30 секунд з GPS-мітками нон-стоп протягом двох діб (!) - хіба не мрія маппера?

Схожий функціонал є в екстрім-камері Countour GPS, якою користувався на повну в сезоні 2012-го року, та хоч вона і робить знімки набагато частіше, але ж навіть із запасним акумулятором її вистачає на трохи більше ніж 4 години, а тут - дві доби!

Одне поки що непокоїть - чи не визнають наші митники/чекісти дану фотокамеру шпигунським пристроєм, з усіма подальшими наслідками?
Теоретично не повинні, бо в камері а) передбачена індикація і б) вона не закамуфльована під інший пристрій. От як буде на практиці?..

Та ну її. Камера за ціною смартфона. :slight_smile:
Я ліпше пройдуся вулицею з навігатором + Озі + космознімки.

Пройтися вулицею населеного пункту - безумовно, смартфон поза конкуренцією, сам користуюся, оцінив переваги.
А коли сідаєш в сідло зі сходом сонця, намотуєш десятки кілометрів неїждженими досі дорогами і повертаєшся при світлі ліхтаря… Часто шкодував з приводу автономності сучасних пристроїв.
Тут така тема: закріпив - і погнав, ні про що не думаєш, а воно тобі знай фоткає, ще й по GPS прив’язує. Повернувшись, залишиться лише відкрити пачку фоток в JOSM.

щось підказує - по законам Мерфі або половина потрібних фоток буде засвічена, або якась важлива ділянка буде як раз між кадрами :slight_smile: Хоча, якщо з Contour таких проблем не було… Я б порадив до Контур купити універсальну ЮСБ-зарядку на 14 А*год, тоді можна робити виїзд на кілька днів, попутно заряджаючи телефон :slight_smile:

На Контурі задавав фото кожні 3 секунди - проблем в принципі бути не могло :slight_smile:
Обклацує дорогу так, що завантажена в JOSM послідовність фото являє собою готовий трек, можна було й не трекати.
Взагалі фотомаппінг - окрема цікава тема, постараюся знайти час описати досвід.
А зарядка в дорогу - свіжа думка, дякую, варто обміркувати.

Тут все неоднозначно. Закон что дышло как известно. Вон наше доблестное СБУ решило запретить очки от Google под предлогом этого закона.

Эх, когда же появятся туристические двухсистемные навигаторы ГЛОНАСС/GPS, вот там то будет и быстрый холодный старт и нормальная навигация в сложных условиях. Хотелось бы сменить свой Garmin Etrex Vista HCx. А то на треки снятые в ущельях/высокой застройке без слез смотреть нельзя :frowning:
И ИМХО смартфон для записи трека это лабуда, игрушка. Чипсет там даже может нормальный стоять, а вот антенна обычно никуда не годится.

Сомневаюсь, что двухсистемный навигатор будет иметь быстрый холодный старт. На сегодня быстрый (до 1 минуты) холодный старт только у смартфонов с A-GPS.

Ну, тут, возможно, двухсистемник и поможет немножко. Но особенности прохождения радоволн никто не отменял :slight_smile:
Если ты закопался в глубоком ущелье, то тебя спутники “не достанут” :slight_smile:

У “Урагана” (ГЛОНАСС :)) холодный старт быстрее чем у Navstar (GPS), то есть первые данные о координатах с такого приемника пойдут быстрее, просто вначале менее точные.

Конечно, но двухсистемник будет попросту видеть больше спутников. Хотя в данном случае зачастую проблема даже не в количестве, а в том что они “выстроились в линию” PDOP ужасен. Решение навигационной задачи по 2 системам и усреднение даст возможность в значительно мере избавится от случайных выбросов каждой в отдельности.

Часто можно наблюдать критическое падение точности даже в не очень то “глубоких” местах, просто вот так вот положение спутников сложилось. Это то и раздражает. Двухсистемник будет куда устойчивее к сложным условиям. :slight_smile: