Grootschalig aanpassen “Tracks” de “Allowed Access” b

Hoi,

We komen op de terreinen op de Utrechtse Heuvelrug steeds meer fietsers tegen die met apps als Komoot navigeren. OSM is onderliggende aan Komoot. We kwamen er al zoekende achter dat voor veel ‘tracks’ binnen de begrenzing van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug de ‘*allowed acces’ *niet klopt.
De hoofdregels voor de officiële toegangsvoorwaarden is ‘fietsen alleen op de daartoe bestemde paden’. Dat zijn per definitie gemarkeerde fietspaden en mtb-routes.
Een enkele fietser op een wandelpad is het probleem niet, maar het begint grootschalig te worden en dat keert zich tegen de fietser in het algemeen.

Ter informatie:
We zijn met een paar man begonnen op de ‘tracks’ binnen dit gebied de ‘*allowed *access’ op alle tracks die geen fietspad of mtb-route zijn om te zetten naar “bicycles no
Het werk wordt gedaan door mensen die het terrein met hun ogen dicht kennen.
Wie zich verbaast over grootschalige aanpassingen en vragen heeft over het waarom weet nu waarom we dat doen. Voor vragen en kritiek is altijd ruimte, dus brand maar los.

Met groet,

Bert Lam
(vrijwilliger MTB Heuvelrug)

referenties:
https://www.np-utrechtseheuvelrug.nl/download/4d1623f1a8d108eba34528d93c6930272354.pdf
https://www.np-utrechtseheuvelrug.nl/index.php?id=1271&searchstr=toegangsvoorwaarden
https://mtb-utrechtseheuvelrug.nl/

Welkom op het forum en goed dat je dit mededeelt!

Het is goed te zien dat meer en meer mensen gebruik maken van navigatie op basis van OSM.

Die tools en dus OSM moeten dus wel goed zijn, duidelijk.

Echter: vergis je niet in het feit dat veel recreanten gewoon “op de bonnefooi” onderweg zijn en zeker in tijden van corona nogal exploratief van aard kunnen zijn.

Bebording in het veld zal altijd leidend moeten zijn, maar het aanpassen van OSM in overeenstemming met het veld is dan zeker goed.

Lees maar een paar andere draadjes in dit forum waar verontwaardigden tracks uit OSM wissen omdat dat hun uitkomt - en dat kan natuurlijk niet.

Succes en je weet in geval van vragen het forum te vinden!

Hallo Bert,

Hebben jullie ook veel last van auto’s die door het bos rijden? Ik zie namelijk op heel wat tracks geen enkele restrictie staan :smiley:
Zonder dollen. Er wordt vaak naar OSM verwezen omdat mensen ergens komen waar ze niet mogen komen met als reden dat de kaart niet correct is. Flauwekul natuurlijk. Er zijn in Nederland wettelijke regelingen en borden v.w.b. toegang en die staan in de hiërarchie boven welke kaart dan ook. Maar als mensen het vertikken om borden te lezen, ja dan houdt alles op.

Verder prima initiatief. Als je hulp nodig hebt, geef maar een gil. Heb al aardig wat MTB-routes (in Drenthe en Overijssel) gemapped.

Goed initiatief, Bert. Vergeet niet alleen de toegang voor bicycle op slot te zetten maar ook voor motorvoertuigen.
Dwz waar je alleen te voet mag komen, kunnen de tracks en paden met vehicle=no worden getagd, zie https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:access

https://www.openstreetmap.org/way/61314758
https://www.openstreetmap.org/way/61099624
https://www.openstreetmap.org/way/62280633

Op de Westerlaan, Elst (een zandweg) kom ik een fixme tegen. De vraag is wat er nu precies van toepassing is qua toegangsvoorwaarden. Het antwoord is dat het wandelen en paarden zijn toegestaan. Er ligt een ruiterpad naast het pad. De toegangsvoorwaarden worden bepaald door de bebording die SBB heeft neergezet. Het is privé-terrein en de weg is niet openbaar, een verkeersbord C12 is dus niet nodig.

Vraag: hoe tik ik die Fixme af? Ik kan dat gewoon wissen, maar dat lijkt me niet de bedoeling, want dan wis je de vraag uit en dan is het meer overrulen, dan afhandelen en beantwoorden

Er is imho niets mis mee om na het correct afhandelen van een fixme deze te verwijderen.

In de history blijft de fixme bewaard en de maker van de fixme zal kunnen zien dat het afgehandeld is.

@lamb

Goed bezig hoor daar op de UHR. Ik heb daar veel ruiterpaden en het ruiterknooppunt netwerk in OSM ingevoerd. Lang geleden dat wel. Deed ik nog met de MTB en GPS erop maar ik begrijp dat dit uit den boze is. Ik heb ook MTB en Ruiterroutes in Den Treek Henschoten in OSM ingevoerd. N.a.v. dat MTB project heb ik dit interactieve kaartje gemaakt met 4 tabbladen waar jullie wellicht ook wat aan hebben. Naast MTB- ruiter, wandel in fietsroutes geeft het ook inzicht in de wegen binnen zo’n route die voor meer dan 1 doelgroep gebruikt wordt. Hier een voorbeeld van zowel MTB als paard. Kan handig zijn om conflicten inzichtelijk te maken. En verder geeft het bv aan waar een foutjes in OSM zitten zoals een pad in een MTB route waar bicycle=no op staat.

NB de gegevens van dit kaartje worden on the fly uit OSM opgehaald dus als het daar gewijzigd is verandert het ook op deze kaart.