Grasland mappen

Ik ben op dit moment bezig de kaarten van de Loonse en Drunense duinen te actualiseren en aan te vullen. Nu is er een gebied waar een jaar of 10 geleden een bosbrand geweest is waardoor de gehele begroeiing op de grond weggebrand is. Tegenwoordig is dit stuk hersteld, maar het is niet zoals voorheen. Het gebied kenmerkt nu veel grote grassen en struikjes, waar bomen overheen groeien, er zitten veel kale plekken in de bomen, waar je dan vanaf de luchtfoto’s de struiken en grassen eronder kan zien. Deze grassen staan ook niet overal, op sommige plekken is het bos zoals je een “normaal bos” zou verwachten. Hoe kan ik dit gebied nu het beste mappen? Ik kan alleen de open plekken in de bossen mappen met natural=grassland, maar dan zie je op de kaart allemaal gaten, die alleen de plekken aangeven waar er dus meer gras dan boom is. Vanaf de grond ziet het er vaak gewoon uit als een wat lichtere plek (doordat daar veel minder bomen staan) in het grasland. Ik kan ook alleen de grasplekken mappen, maar op de meeste plekken is het meer bos dan gras.

Hier zijn de satellietbeelden van het gebied, je ziet grotere open plekken, maar ook heel veel kleine open plekken. De groten zijn niet zo onduidelijk, dit moet gewoon grasland zijn, maar de open plekken eromheen wil ik graag mappen.

link naar google maps van het gebied, luchtfoto’s van kadaster kon ik zo niet delen op exacte locatie.
https://www.google.nl/maps/@51.662139,5.1269114,1434m/data=!3m1!1e3

Je kunt dan werken met een multipolygon https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Relation:multipolygon
De outer wordt dan bos, de inners kunnen van alles zijn

In dit gebied zitten als ik me niet vergis, ook multipolygons, https://www.openstreetmap.org/#map=16/52.2688/6.4914&layers=N

ik zie het idd, dan is dit denk ook het beste, ik heb net een groot deel ervan gemapped, je kan ze zien als je hier kijkt op open street map.
https://www.openstreetmap.org/note/2189884#map=16/51.6635/5.1310&layers=N Voor mij zijn ze alleen nog niet compleet gerenderd, dus je moet ze misschien ff in de editor bekijken.

Mika, overweeg in dit soort gevallen natural = scrub. Dat scheelt dat je het over een poosje weer moet omtaggen.

Ja, het lijkt er goed uit te zien, zo

Hoezo? Is natural=grass depreciated?

Zeker niet, maar je weet toch dat daar op den duur weer kleine struikjes gaan groeien, tenzij elke maand de schapen er overheen gaan.

Ik dacht dat natural=grassland meer grote grassoorten waren, die gewoon zo zelfstandig blijven. beetje zoals dit:https://res.cloudinary.com/natuurmonumenten/image/upload/ar_1380:640,c_fill,dpr_1.0,f_auto,g_xy_center,q_auto,w_1880,x_2880,y_1920/v1/2018-01/NAMO53300_0

natural=grass is toch niet echt een aanrader dacht ik: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:natural=grass
De meeste zullen landuse=meadow of landuse=grass gebruiken. Behalve als je een landcover-adept bent, dan gebruik je landcover=grass.

Escada, het ging eigenlijk om het gebruik van natural=grassland. Althans, dat schreef Mika oorspronkelijk.

Het ging over grassland niet grass, grass wordt alleen gebruikt bij landuse voor zover ik weet. maar meadow lijkt ook wel een goede tag… wat is volgens jullie het verschil tussen meadow en grassland?

heel misschien kan het zelfs doorgaan voor scrubland of heath, er zijn gewoon heel veel tags mogelijk. Welke is dan de beste?

Een meadow is een landuse. Ik gebruik het voor wei- en hooilanden.

Op een meadow grazen Friese stamboekkoeien, op grassland Schotse Hooglanders :wink:

Maar ik denk dat je nu verdwaalt in zowel de keys als de values … OSM is niet echt doorzichtig wat dit betreft :expressionless:

Ik zou zeggen:

  • natural=grassland: gras in de natuur
  • landuse=grass: niet-natuurlijk grasveld, bijvoorbeeld in een woonwijk of de berm van een weg
  • landuse=meadow: weiland, waar vee op graast of om hooi van te maken