Granica HR/BiH (bivša vojna baza/aerodrom Željava)

Pozdrav,

prije cca 2 mjeseca pomaknuta je granica HR na području bivše vojne baze/aerodroma Željava:
changeset

komentar je:

The line is well sourced in Cadastral Geoportal of Bosnia and Herzegovina, so hopefully constant nationalistic bickering over this one short stretch of a border-line will eventually stop.
https://www.katastar.ba/geoportal/preglednik/

Nisam provjeravao katastar.ba (potrebna je registracija), ali trenutno stanje ne odgovara stanju u HR katastru

Kakav je status granice na ovom području?
Ovo bi trebalo ispraviti (ili eventualno, ako status stvarno nije definiran označiti boundary=disputed kao na Dunavu)

1 Like

Sumnjam da je katastar.ba točan. Registrirao sam se i odmah vidim da je Međurečje (eksklava BIH okružena Srbijom) ucrtano kao spojeno s teritorijem BIH. Što se tiče ove situacije na našem katastru se jasno vide parcele većinom u vlasništvu MORH-a uz samu granicu dok na njihovom nema uopće podataka o parcelama.

1 Like

Ukoliko se podaci iz različitih katastara razlikuju, i druga strana ne prihvaća da je Hrvatski katastar precizniji, onda bi trebalo primijeniti:

pozvao sam korisnika da se javi pa da raspravimo. Changeset: 173168186 | OpenStreetMap

A ukoliko se ne javi unutar par dana, predlažem revert problematičnih izmjena (sa ponovljenim linkom na ovu diskusiju).

Obzirom se korisnik nije javio, napravio sam partial revert na staro stanje granice kod Željave - Changeset: 176885565 | OpenStreetMap

@rjaksic i ostali, izgleda li to sada OK?

Ukoliko korisnik ponovo napravi izmjene, molim dojaviti u ovaj thread pa da pokušamo naći rješenje. (ili se možda korisnik sam javi kada vidi changeset discussion)

Ovo kako je sada u OSM ucrtano izgleda mi kao “stanje na terenu”.

Po HR-katastru (DGU) granica izgleda ovako:

Stanje u OSM (sada nakon reverta) + crveno kuda ide granica po HR-katastru:

Na lokaciji (1) se na terenu nalazi barijera (betonski blokovi), tu je postavljena i hrvatska zastava.
Na lokaciji (2) nema barijere (iako po katastru tu granica prelazi pistu).

Ispod još i fotografija iz travnja 2025., slikano negdje od (2) prema (1) (tj. prema tunelima/zapadu).
U suprotnom smjeru (prema istoku) nemam nažalost sliku iz blizine :frowning: