Кой ще качи пърия GPX на Дунав мост 2

Айде, кой ще е първи? :slight_smile: Надявам се да е сънародник.

Здравейте,
Аз живея в района на Дунав Мост 2 и в събота като предпоследно без пари водих родителите си до Калафат и записах трака. Малко го редактирах, защото докато беше паркирана колата iGO-то си записваше и знаете какво излиза после. Понеже отскоро открих света на Openstreetmap (по-скоро отскоро се задълбочих) не знам къде да кача GPX-а. Тук като прикачен файл или направо някъде в сайта? Ще се радвам ако имам с какво да помогна за каквото и да било.

P.S. Оправих се. Качих си трака. Дано е полезен и интересен.

Браво! Знаех си, че ще изпреварим комшиите.
Под моста се вижда един малък остров (на сателитните снимки), случайно да има име?

Обещавам да се поинтересувам дали си има име островчето под моста. Израснал съм там. Все някой ще знае.
Другите острови във Видинско ми прави впечатление, че имената им (явно официалните) са на най-близките до тях населени места. По тази логика островчето би трябвало да се казва Антимово, но аз ще проверя изрично.
Тук местните не им казват така - всеки си има име и с него е известен от столетия.
Остров Кошава е известен като Кикинете. Между него и брега има едно малко островче - има го на картата, но не е описано - малък Кикинете.
Остров Кутово е известен като Голия остров или само Голя (не Голия).
Не знам дали ще е полезна тази информация, но аз да си кажа.

Мерси за инфото, ще се пробвам да им кача и местните имена. Ако знаеш други, пиши тук.
Също така, ако можеш виж как стои въпроса с границата - кои острови са български и кои румънски, че май няма голяма яснота.

И така - разпитах подробно за островчето под моста - за съжаление си няма име и се води един от многото остров Безименен. Питах няколко човека (дългогодишни рибари) от близкото село. Питах и жената, която е PR на проекта за моста - по проектна документация се води Безименен. Имало е идея да му дадат име - нещо свързано с моста ама е останало само идея.
Имам обаче местното име на следващия остров след този под моста в посока Видин (на картата се води като Way 107680224) - казват му Гуджовия остров. Остров Голям Близнак (между Дунавци и Цар Симеоново) всички го знаят като Чифтелера.
Относно към коя държава са - по принцип се определя от коя страна на фарватера са. Островите срещу Видин и двата са румънски - острови малък и голям Калафат. Преди години о.Малък Калафат е бил 5 години български, 5 години румънски. Сега си е изцяло румънски. Четох една статия за по-голямата ерозия на българския бряг на Дунав, което измествало бавно фарватера в посака България и по този начин традиционно български острови вече се падат от другата страна.
Ако има още нещо свързано с Видинския край с удоволствие ще съдействам.

Мисля, че на безименния остров може да му се даде име. За сега го пиша Нова Европа, ако има други предложения - OSM, Edit… :slight_smile:
Гуджовия о-в вече е именуван на картата.

Прието ли е спонтанно да се наименуват (безимменни) географски единици в ОСМ?
Според мен идеята на картата по принцип е да отразява реалната география, а не да я влияе и променя по усмотрение на конкретния редактор.
Не искам да се заяждам, просто е философски спор. :slight_smile:

Не, не е правилно да се поставят имена в ОСМ спонтанно, това граничи с вандализъм.

Нова Европа си беше малко за настроение, ще го изтрия, може би трябва да е noname=yes?
Философски, все някой трябва да му даде име. Щом PR-ката не го е кръстила, а го е оставила Безименен да се води из разни чертежи, трябва ли и тук да е Безименен?
Ако във този форум се ползва някакво име за него, можем да ли минем за local people, и следователно:

link

А, Гуджовия о-в си е Гуджов, както е казал Yuli Dionisov , освен ако държавните институции не са му намерили друго име междувременно. :slight_smile:

Извинявай, сега забелязах, че всъщност самия мост има леко нелепото име “Нова Европа”. Първо си мислех, че спонтанно си измислил името като закачка. :slight_smile:
В такъв случай даже има логика островчето отдолу да се каза така.
Ако бяхме стриктни германци щяхме да сложим

но според мен и така може да си остане. :slight_smile: