GPS normalizovanje Orbview3 / Bing

Zdravo svima,

kako bi bilo da napravimo “oficijalnu” tabelicu pronađenog ofseta za Bing ili Orbview3 slike na određenim područjima tako da svak može da ih koristi kao podloge? Primer: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Croatia/Podloge#Bing_offset_tablica

Mogli bismo malo da skupljamo podatke pa da ih stavimo na naš viki.

Npr. imam za sada za Zlatibor ofset Orbview3 slika od -6.28; -18.85 (po GPS crti magistrale E763 korisnika grecko, http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/2014013))
Ima li neko bolje / tačnije podatke? Druge Bing/Orbview3 slike?

Није ми јасно зашто тај “офсет” није направљен на самом серверу, јер овако, само се прави проблем јер ће неупућени, не знајући за тај офсет, да почну да се ослањају на такве подлоге и уцртавају грешке на карту.

Да ли је проверено да је офсет тако једноставан? Обично, када се догоди смакнуће карте у односу на стварно стање то није проста транслација него долази и до ротирања по све три осе, тако да офсет на различитим тачкама исте карте није исти. На основу податак које сам видео на сајту, мени се чини да је и са овцим офсетом то случај и да није добро користити просту транслацију за корекцију грешака у геореференцирању те подлоге.

Плашим се да ћемо са овим имати додатни проблем који се надовезује на U.S. Defense osm-hr мапе које су се показале не само као непрецизне, него и као офрље нацртане. Имам великих проблема да уклапам податке који су снимљени на терену и проверени из других извора са садржајима на мапи који су директно прецртани са оваквих непоузданих извора без икакве провере.

ОСМ се увек ослањао првенствено на снимање података на терену. Ове подлоге треба користити за проверу снимљених података, а не за прецртавање. За такву намену, прецизно геореференцирање и није битно.

Crvena Crkva -0.0001156; 0.0002154
Sremska Mitrovica 0.0000317; 0.0001065 (not sure, lacks of reliable GPS traces)

thx! => transferred to Wiki

где је то?

Istina, offset je jedan od većih problema, i nikako da se pojavi server automatskog pomicanja podloge, makar pokušaji postoje: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/True_Offset_Process
Zato je Orbview dobar, jer nije dostupan širokim masama nego samo upućenima, pa nekakve češće greške nisu vjerojatne.

Ove snimke nisu samo translatirane nego su i ortorektificirane, znači trebale bi biti manje-više dobre i u planinama. Ako imate mogućnost bolje ortorektifikacije, postoje i raw snimke koje nisu obrađene, pa možemo zamjeniti. Naravno, najbolje je naći gps tragove nekakve bliske ceste i namjestiti ih po njima. Zato je važno imati što više gps tragova. Offset na različitim točkama iste karte nije isti, i zato je najbolje što češće tražiti najbližu cestu i namještati po gps tragovima.

US defence karte su najvrijednije što se tiče pozicija sela i njihovih naziva. Što se tiče cesta, koristiti samo ako nema ničeg drugog, i označiti sa “source” tagom kako bi se kasnije znalo što sve treba ispraviti.

Janko

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProjekt_Srbija#Tablica_poznatog_ofseta_zra.C4.8Dnih_snimaka_.2F_Offset_table_for_known_locations

hvala lepo. are your offset numbers from JOSM/change offset function? Such an offset would mean thousand of kilometers

oh… yes, good you’ve noticed… I used the mercator coordinates in JOSM, and you? I didn’t find any functionality to convert that into coordinates. I just added a note to the wiki regarding this.

oops, I had JOSM in WGS84, which is a common coordinate system. But it OSM Mercator is much more common. Please apologise. I will correct it when I have access to JOSM again.

A odakle uopšte taj ofset ako su karte ispravno georeferencirane?

Georeferencirao sam nekoliko ovih US defence mapa i kod mene nema ofseta bar na koordiantnom sistemu. Ako postoji ofset na sadržaju mape onda je to tako pogrešno ucrtano. Tako sam u stvari i zaključio da su karte loše, jer iako su dobro georeferencirane, previše ima odstupanja na ucrtanim objektima.

No prob, just enter the best info you have in on the Wiki page for everyone else.

Visina leta satelita 470km, brzina samo nekoliko desetaka tisuća km/h, širina snimke 8km, rezolucija snimke 1px=1m, snimano je pod određenim kutom, …

Snimka koja se snimi je ploha, teren koji se snima je neravan i brdovit. Ako se snimka samo postavi na neko područje odstupanja mogu biti i nekoliko stotina metara, ovisno o reljefu. Zato se snimka “ljepi” na 3d model terena da bi se se dobila stvarna pozicija svakog pixela. A kako nepostoji realan model terena tako se nemože ni potpuno eliminirati ta odstupanja. Tako da 10-20 metara nije ni loše, za to koliko smo ih platitli :smiley:

Ako ti želiš ručno namještati svaku snimku, a imaš znanja i vremena, slobodno, trenutno imam 193 snimke, 38.3 giga u .zip formatu, pomnoži to sa cca 2 da dobiješ sirove snimke. Samo reci i sve ću ti poslati. Ja nemam ni vremena ni volje za istraživanjem kako dodatno namjestiti snimku za tih nešto sitno metara.

Mercator is default in JOSM, so it would be better to stick to Mercator offset numbers.

Mislio sam na karte ne na satelitske snimke. Za satelitske snimke je jasno, treba imati vrlo kvalitetne podatke da bi to bilo kako treba. Na snimcima grublje rezolucije kao što su ove od 1 m/px nije ništa čudno da se pojavljuju tolike greške, i to je ok sve dok onaj ko snimke koristi zna kako da se sa tim nosi (a bojim se da većina ne zna).

Nije mi jasno zašto se na kartama pojavljuje potreba da se rade korekcije ofseta. Na njima bi trebalo da su sve korekcije već urađene u samom procesu crtanja karte.

Uporedio sam Bing snimke sa stvarnim stanjem i utvrdio da jeofset za Uzice na centralnoj raskrsnici kod Opštine (Gradska kuća) oko 1.00; 4.00.

Nazalost, vec koju stotinu metara dalje ofset se menja, iako je povrsina ravna.

Dakle, ko preklikava mapu sa Bing snimaka neka unese ovaj ofset da bi imao koliko-toliko dobru podlogu (mada ne vidim koliko ima svrhe da ljudi čak precretavaju i objekte iako je to prilično teško napraviti sa Bing snimaka da ima iole nekog smisla).