Google karta i licenca

E ovako. Od 27.03.2014. do danas mnoge objekte na teritoriji opštine Voždovac sam ucrtao. Napomenuću samo neke:

  1. Soko Štark
  2. Institut za puteve
  3. Izolacija
  4. Saobraćajni fakultet
  5. Institut “Kirilo Savić”
  6. Beograd Montaža
  7. Podrum pića “Prokupac”
  8. Industrija obuće “Beograd”
  9. Transport

i mnoge druge manje poznate firme i objekte. U poslednje vreme sam uvideo da Google karte pored toga što su ne precizne po pitanju pronalaska određenog zadatog objekta, stvorio sam utisak da su Google karte postale bogatije po pitanju brojnosti ucrtanih objekata. Da li mislite da ta veća brojnost objekata ima veze sa tim što je Google ostavio mogućnost da se preko Google Map Maker-a ucrtavaju objekti, ili smatrate da je Google prepisao sa OpenStretMap karata? Što se tiče OpenStreetMap licence, čuo sam da je došlo do nekih izmena. Da li možete da mi kažete do kakvih izmena u licenci je došlo? Da li mislite da OpenStreetMap karte su poput vikipedije da u svakom trenutku mogu da se menjaju i dopunjuju ili smatrate da postoje šanse da će se pojaviti firma koja će uzeti ceo projekat pomeniti licencu i krenuti da zarađuje na tzv. lokalnom znanju?

P.S. Nemojte da mislite da se hvalim. Ima ljudi koji su i mnogo više ucrtali nego što sam ja. Samo sam hteo da čujem vaše mišljenje.

Kada je detaljnost Google mapa u pitanju, mislim da je to isključivo zahvaljujući Google Map Maker-u. Istoriski gledano Google mape su uvek imale bolju pokrivenost satelitskim snimcima, koju koriste kao podlogu, nego OSM. Srpska Google Map Maker zajednica je, barem u jednom periodu, bila brojnija i aktivnija od lokalne osm zajednice, pa bih i to dodao kao jedan od faktora. Tako da na kraju, rekao bih da je malo verovatno da je bilo kopiranja u tom pravcu, ali bilo je kopiranja od nekih drugih o čemu smo diskutovali ovde na forumu pre nekog vremena. Kako se to završilo na kraju? Sad se baš i ne sećam, ali možeš da pročačkaš ovde po forumu ako te zanima :slight_smile: .
A što se tiče promene licence, koliko se ja sećam to je bilo pre neke dve godine, prelazilo se sa CC-BY-SA na ODbL, tako da o tome ne moraš da brineš.
I dali je OSM poput vikipedije? Kratak odgovor bi bio DA. A što se tiče drugog dela tog pitanja, pa bilo je bojazni oko toga u vreme promene licence, za sada nismo videli naznaka da se ide u tom pravcu, a osim toga mnoge kompanije već koriste OSM u svojim komercijanim proizvodima, Foursquare je na primer jedan od njih, tako da to ne predstavlja problem i za sada taj scenarij deluje malo verovatan.

I na kraju par linkova:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Commercial_OSM_Software_and_Services
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/List_of_OSM_based_Services

In the media:
http://www.theguardian.com/technology/2014/jan/14/why-the-world-needs-openstreetmap
https://gigaom.com/2013/07/24/building-a-business-on-openstreetmap-data-opencage-data-wants-to-make-that-easier-for-you/
http://stateofthemap.us/osm-data-in-production-or-labeling-osm-streets-with-foursquare-and-mapreduce/

Da ne bi otvarao novu temu, dosta toga sam za opštinu Voždovac ucrtao. Pošto ne znam dovoljno engleskog jezika da bi mogao da bilo šta prevodim. Osim ucrtavanja obejkata šta ja još mogu da učinim za ceo OSM projekat?

Посла има колико ти душа жели а да не мораш да никада из собе изађеш. Наравно да је најважније уносити нове податке али такође је важно и унете податке исправљати, преправљати у употребљиви формат - а за проналажење грешака је основни алат: http://tools.geofabrik.de/osmi/ .
Такође, пожељно је ажурирати називе на ћирилици/латиници http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=15687
или, ускладити називе улица на самим путевима и објектима где су дефинисане адресе.
Рецимо, проналажење адресе у навигацијама за Нови Сад је врло проблематично а потребно је још само мало труда да се све усагласи http://tools.geofabrik.de/osmi/?view=addresses&lon=19.79701&lat=45.25798&zoom=13&overlays=buildings,buildings_with_addresses,postal_code,no_addr_street,street_not_found,nodes_with_addresses_defined,nodes_with_addresses_interpolated,interpolation,interpolation_errors,connection_lines,nearest_points,nearest_roads,nearest_areas