ale wiksa xD
Nie ważne co zrobie, będzie źle xD
Przypominam o trwającym głosowaniu. Pierwsza tura potrwa jeszcze przez tydzień, ostatnim dniem głosowania będzie niedziela 5.10. Jeżeli żadna z opcji nie uzyska ponad 50 % poparcia w pierwszej turze, zgodnie z ustalonymi zasadami odbędzie się druga tura.
Przypominam również, że musi istnieć możliwość zweryfikowania konta użytkownika, tzn.:
- Nazwa użytkownika na Wiki jest taka sama, jak nazwa użytkownika na osm.org.
- Jeśli nazwy są inne, w profilu użytkownika na Wiki powinien być link do profilu na osm.org.
Głosy użytkowników, których nie będzie można zweryfikować na osm.org będą uznane za nieważne i w ogóle nie brane pod uwagę przy podliczeniu wyników.
Wołam tych, którzy udzielali się w głównym wątku o highway=trunk, a jeszcze nie miały okazji zagłosować i nie były wcześniej zawołane przez szaloną entropię.
@jendrusk @theDM @dzamper @maraf24 @Marek_P @hetdrnxjdxgtb @szydzio @Jarek @Anas_masuris @kubahahaha
(część 1)
Wołam tych, którzy udzielali się w głównym wątku o highway=trunk, a jeszcze nie miały okazji zagłosować i nie były wcześniej zawołane przez szaloną entropię.
@rmikke @2137xd @Aim3111 @aigavn @kstdz
(część 2)
Przepraszam, jeśli kogoś pominąłem, ale niestety nie tak łatwo wynotować wszystkich z ponad tysiącpostowego wątku.
Dzięki za sprawdzanie, kto pisał w wątku. Potwierdzam, że notyfikację dostałem. W głosowaniu nie biorę udziału, ponieważ w końcu nie czuję się dostatecznie zaangażowany w polski OSM, by głosować w tak zasadniczych kwestiach. Życzę powodzenia :)
Zakończyła się pierwsza tura głosowania, oddano w niej 31 głosów:
• Kryterium jakości: 13 głosów (41,9 %)
• Kryterium ważności: 12 głosów (38,7 %)
• Powrót do stanu z listopada 2024: 4 głosy (12,9 %)
• Sprzeciw: 2 głosy (6,5 %)
Rezultatem jest odrzucenie opcji powrotu do stanu z listopada 2024. W drugiej turze pozostanie rozstrzygnięcie pomiędzy kryterium jakości a kryterium ważności.
Wraz z oddawanymi głosami pojawiło się sporo komentarzy, niektóre z konkretnymi propozycjami poprawek do opisanych na Wiki propozycji. Dlatego chyba najlepiej byłoby odroczyć drugą turę głosowania na czas przedyskutowania i wprowadzenia poprawek do propozycji.
Proponuję drugą turę rozpocząć za tydzień, wystarczy tyle czasu, czy potrzebujemy go więcej? @pavvv @szalona_entropia @Yunkers
Myślę że to głównie zależy od @pavvv i @szalona_entropia, bo to oni muszą wprowadzić poprawki.
To jak @pavvv @szalona_entropia, będziecie poprawiać opisy swoich propozycji na Wiki przed drugą turą, czy nie?
No to zaczynamy głosowanie w drugiej turze, zapraszam do oddawania głosów na Wiki:
Druga tura potrwa do poniedziałku 27 października włącznie. Tym razem wybieramy już tylko spośród dwóch opcji. Propozycja, która uzyska ponad 50 % głosów zostanie przyjęta jako obowiązująca.
Zwróćcie uwagę, że definicja oparta o ważność została nieco zmodyfikowana w oparciu o komentarze z pierwszej tury głosowania. Szczegóły są opisane w tym poście. Opis na Wiki również został zaktualizowany.
Zapraszam do głosowania i zachęcam tych, kórzy mają dostęp, do przekazania informacji na Discordzie tudzież w innych aktualnych kanałach komunikacji.
Wołam tych, którzy głosowali w pierwszej turze - zapraszam do oddania głosu w drugiej turze.
@czebureks @Fasha4 @szalona_entropia @Szymson @charl3s @Pexa_Dico @spam46200 @marazzer @Florek89 @Szymiii
Wołam tych, którzy głosowali w pierwszej turze - zapraszam do oddania głosu w drugiej turze.
@maaxy @Pawelaa @alexsup21 @pavvv @Mateusz_Konieczny @gscscnd @Javnik @Ryzy85 @Marek_P @dzamper
@kubahahaha @maraf24 @zuicz @Yunkers @szydzio @d3mol3k @Yog_Sot @stasiu512 @Dawid2849
Jedyną osobą, której nie otagowałem jest Bartek Warszawski - nie znajduję użytkownika o takim, lub podobnym tagu tu na forum.
Właśnie dlatego uważałem i dalej uważam głosowanie za zły pomysł — weźmy za przykład uzasadnienie głosu przez @hetdrnxjdxgtb:
Unifikacja z sąsiadami o zbliżonej sieci drogowej i gęstości zaludnienia to lepszy pomysł niż trzymanie się “wschodnich” reguł, a bezpieczeństwo i komfort jazdy powinny być od razu widoczne na mapie.
Czy na serio takie coś to ważny głos, który zaważy nad wyborem kryterium? Powtarza się tu błąd “unifikacji”, czyli tak naprawdę powielania błędów zamiast ich poprawiania, używanie określenia “wschodnie reguły” jest zdecydowanie nie ma miejscu, gdyż jest to trzymanie się oryginalnych wytycznych zamiast zmieniać znaczenie przegłosowanego i zatwierdzonego tagu i oczywiście na koniec padł argument równoznaczny z tagowaniem pod render. Naprawdę nie wiem dlaczego sama opcja jest dostępna jako możliwa, kiedy motywacja za nią i uzasadnienie jest niezgodne z wszelkimi zasadami OSM.
Co do @Yog_Sot i @Yunkers głosujących przeciwko wszystkiemu — po to jest druga tura, żeby ci głosujący na inne opcje niż te 2 zdecydowały się jednak na jedną z nich. Chyba, że chodzi o oddawanie “głosu nieważnego”, co na marginesie wspomnę, że jest równoznaczne z głosem za kryterium bezkolizyjnym.
Trzeba będzie sprawdzić czy ten użytkownik ma 25 edycji w Polsce. Widzę że są jakieś edycję za granicą, część przeprowadzona ponad rok temu. Ale jestem zbyt leniwy żeby dokładnie przeliczyć.
Aczkolwiek sprawdzanie głosów będzie masakrą. Widzę też że jeden z użytkowników który zagłosował głównie mapuje poza Polską.
Eee, co? Obecna zasada nie wspomina o bezkolizyjności słowem.
Też myślałem że tych edycji było za mało i ominąłem 1 turę, ale po pobieżnym sprawdzeniu wydaje mi się że jednak wystarczy. Jak będzie na żyletki to najwyżej przeliczycie, nie obrażę się. Za granicą była jedna.
Definicje i zasady nie są wyryte w kamieniu, te wprowadzone u zachodnich i południowych sąsiadów idą moim zdaniem w dobrym kierunku i należy pójść ich śladem.
“Wschodni” trunk może oznaczać drogę dużo gorszej jakości niż nasza typowa DW, a ciągnie się nieraz przez setki kilometrów nie mając niestety alternatywy w postaci autostrady - na przykład w Rumunii. Tam wydzielenie ich jako trunk ma głęboki sens, ale do czasu. Zresztą przypuszczam że w ciągu kilku lat wraz z budową wielu autostrad i DEx (o gorszych parametrach niż nasze S) tamtejsza społeczność OSM też zauważy ten problem i ograniczy trunki do samych DEx podążając za resztą EU.
Przeliczyłem dokładnie i w ciągu ostatnich 12 miesięcy (po 20.10.2024) zestawów zmian było zaledwie 11, choć wszystkie w Polsce. Nawet jakby liczyć na moment rozpoczęcia głosowania w drugiej turze (13.10.2024 do 13.10.2025), a tak wydaje mi się najsprawiedliwiej, żeby nie liczyć zmian wysłanych w ostatniej chwili, już po rozpoczęciu głosowania, to i tak wyjdzie ich tylko 11
Głos zostanie zatem uznany za nieważny, przykro mi.
Kogo masz na myśli? Mogę dokładniej sprawdzić tę osobę.
Mówię o drugiej turze. Głos inny niż na kryterium ważnościowe jest równoznaczny z głosem na kryterium bezkolizyjne.
Ale co ma trunk do jakości? Jeżeli po danej drodze faktycznie porusza się tranzyt międzynarodowy lub najważniejszy w kraju, to ta droga ma być oznaczona jako trunk, koniec, kropka. Nie można sobie ot tak łamać zasad, bo tak będzie fajnie wyglądać na renderze. Do oznaczania dróg bezkolizyjnych służy znacznik expresaway=yes.
Czyli Hiszpania to nie jest w UE? Wygląda na to, że mieszasz politykę ze sposobem oznaczania dróg w OSM, a w ogóle nie o to tu chodzi. Niech wszyscy oznaczą drogi TEN-T jako trunk, skoro mamy mieć wspólny system w UE.
I mam nadzieję, że w Rumunii nie zrobią takiej zmiany, a zamiast tego dodadzą znacznik expressway=yes.
A to niby dlaczego?
W jaki sposób kryterium opisane jako jakościowe miałoby być pójściem w ślad południowych sąsiadów? Skoro w Czechach i Słowacji stosowanie tej kategorii jest uzależnione albo wprost od oznakowania albo od dużo mniej rygorystycznych parametrów technicznych
Ach, wygląda na to że ten użytkownik nie zagłosował jeszcze w drugiej turze. Mea culpa.
Ale ogólnie do sprawdzania polecam taką stronę.
Na dole masz wypisane w jakich krajach ktoś mapuje co może się przydać przy sprawdzaniu. Być może istnieje coś co pozwoli przefiltotwac zmiany tylko z tego roku ale ja nie znam niestety..
Oddanie głosu nieważnego oznacza głosowaniem za to co wygra wśród głosów ważnych.