Odezwała się do mnie pani z Politechniki Warszawskiej z propozycją sponsorowania tego wydarzenia. Propozycję musiałem odrzucić, ale może sensownie byłoby zaproponować jej warsztaty z OSM dla studentów?
Ktoś byłby chętny przyjechać do Warszawy i przez kilka godzin poszkolić?
Heh, to nawet bym nie musiał nigdzie jechać. Zależy co by ich najbardziej interesowało i na ile znają OSM, ale mógłbym poprowadzić i warsztaty, i jakąś prezentację.
Po doświadczeniu z GIS Day w Poznaniu nie mam takiego wrażenia - po prostu chętnie się podzielę taką wiedzą, jaką mam, a najwięcej frajdy sprawia mi jak ktoś się zainteresuje i chce pogadać albo do czegoś mu/jej się to przyda. Pogłębiam wiedzę serfując po projekcie i zastanawiając się nad różnymi problemami.
Also there may be some stories of everyday usage. For example I use OSM like memo book. I add POIs with extended information (phone, opening_hours) and use it later.
Also when I have free time, with http://overpass-turbo.eu/ I export museums, viewpoints, attractions, castles and import them into SAS.Planet application and then I build route for one-two days trip.
Dzięki za pomysły, Dmytro! Usecasy mogą ich zainteresować, a zapewne Overpass i inne paczki danych do samodzielnej obróbki (np. eksporty miast) będą wyjątkowo ciekawe dla GIS-owców.
Jarek, masz jakiś kontakt do nich? Bo chciałbym się dowiedzieć czego się spodziewać i się zgłosić wogle.
Wysłałem pytanie jak długi maksymalnie może być warsztat, bo tego jeszcze nie wiem.
Kociu, czy chciałbyś przygotować program warsztatu? Można wykorzystać powyższe oraz: http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=27703
Szkolenie dla rowerzystów zajęło ok. 5h, i było mało czasu.
Zarządzie stowarzyszenia, możemy dostarczyć jakieś gadżety - ulotki, smyczki czy co tam jeszcze mamy?
Swoją drogą - w Katowicach dostałem rewelacyjne samochodowe trzymadełko na smartfona od mapillary (ale bez ich logo). Może warto by wyprodukować takie gadżety z logo stowarzyszenia OSM? Na Alibaba.com one są w cenie mniej więcej dolara za sztukę.
A fuj, program jakiś i to z takim wyprzedzeniem… =} Najchętniej bym zrobił warsztat o wszystkim po trochu, ale jeśli będzie nas dwóch (albo i więcej - może ktoś z okolicy zechce wpaść się pointegrować? =} ), to możemy się podzielić np. edytorami (mogę pokazać JOSM-a), ewentualnie mogę pokazać bardziej zainteresowanym skąd pobierać dane i jak się pobawić w edycję stylu wyświetlania w TileMillu.