GISday 2015 w Warszawie

Odezwała się do mnie pani z Politechniki Warszawskiej z propozycją sponsorowania tego wydarzenia. Propozycję musiałem odrzucić, ale może sensownie byłoby zaproponować jej warsztaty z OSM dla studentów?

Ktoś byłby chętny przyjechać do Warszawy i przez kilka godzin poszkolić?

Heh, to nawet bym nie musiał nigdzie jechać. :slight_smile: Zależy co by ich najbardziej interesowało i na ile znają OSM, ale mógłbym poprowadzić i warsztaty, i jakąś prezentację.

Często warsztaty są pożyteczne nie tylko dla studentów, ale dla lektora również :). Masz możliwość pogłębić swoje wiedzę.

Po doświadczeniu z GIS Day w Poznaniu nie mam takiego wrażenia - po prostu chętnie się podzielę taką wiedzą, jaką mam, a najwięcej frajdy sprawia mi jak ktoś się zainteresuje i chce pogadać albo do czegoś mu/jej się to przyda. Pogłębiam wiedzę serfując po projekcie i zastanawiając się nad różnymi problemami.

I’ve never been on events like that… I guess, if this event is for regular users, what can we do is to show how OSM participate in our life

• Story how OSM users helped rescue team on Philippines after typhoon 1, 2

• Free Offline navigation tools: MapFactor Navigator, BeOnRoad, MAPS.ME, OsmAnd

• Free offline POIs database: MAPS.ME, OsmAnd

• Benefits of the platform: fresh maps, openness

If this event for OSM mappers, then there may be few lessons how to map effectively, tricks, what tools to use.

Also there may be some stories of everyday usage. For example I use OSM like memo book. I add POIs with extended information (phone, opening_hours) and use it later.

Also when I have free time, with http://overpass-turbo.eu/ I export museums, viewpoints, attractions, castles and import them into SAS.Planet application and then I build route for one-two days trip.

@Dmytro: Nie mnóż postów ponad miarę - można wszystko napisać w jednym.

Dzięki za pomysły, Dmytro! Usecasy mogą ich zainteresować, a zapewne Overpass i inne paczki danych do samodzielnej obróbki (np. eksporty miast) będą wyjątkowo ciekawe dla GIS-owców.

Jarek, masz jakiś kontakt do nich? Bo chciałbym się dowiedzieć czego się spodziewać i się zgłosić wogle. :slight_smile:

Also there is OpenTraffic. It would be very interesting to listen about this service (at least for me). As far as I know Navmii uses it.

@Zbigniew_Czernik: OK

Spokojnie. Najpierw sprawdzmy czy sa zainteresowani. Dam znac.

Dostałem odpowiedź:

Wysłałem pytanie jak długi maksymalnie może być warsztat, bo tego jeszcze nie wiem.
Kociu, czy chciałbyś przygotować program warsztatu? Można wykorzystać powyższe oraz:
http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=27703

Szkolenie dla rowerzystów zajęło ok. 5h, i było mało czasu.

Zarządzie stowarzyszenia, możemy dostarczyć jakieś gadżety - ulotki, smyczki czy co tam jeszcze mamy?

Swoją drogą - w Katowicach dostałem rewelacyjne samochodowe trzymadełko na smartfona od mapillary (ale bez ich logo). Może warto by wyprodukować takie gadżety z logo stowarzyszenia OSM? Na Alibaba.com one są w cenie mniej więcej dolara za sztukę.

A fuj, program jakiś i to z takim wyprzedzeniem… =} Najchętniej bym zrobił warsztat o wszystkim po trochu, ale jeśli będzie nas dwóch (albo i więcej - może ktoś z okolicy zechce wpaść się pointegrować? =} ), to możemy się podzielić np. edytorami (mogę pokazać JOSM-a), ewentualnie mogę pokazać bardziej zainteresowanym skąd pobierać dane i jak się pobawić w edycję stylu wyświetlania w TileMillu.