Genoeg...

Eigenlijk wilde ik dit topic helemaal niet meer plaatsen, nadat ik een paar weken geleden een aantal mensen via PM had laten weten, voorlopig niet meer actief te nemen aan het forum, maar de ontwikkelingen hebben mij anders doen besluiten.
Toen ik 5 jaar geleden voor het eerst op het forum terecht kwam, was het een plaats waar enthousiaste OSM mappers elkaar met raad en daad bij stonden en probeerden te helpen/sturen daar waar nodig. In die jaren zijn er een aantal mensen bij gekomen, maar er zijn er ook een aantal geweest die -om verschillende redenen- het forum de rug toegekeerd hebben.

Inmiddels sta ik ook op het punt om het forum de rug toe te keren omdat ik steeds vaker merk dat het gedrag van sommigen behoorlijke irritatie bij mij (en anderen) begint op te roepen. Het forum begint in mijn opinie steeds meer een plek te worden waar bepaalde deelnemers de meest onzinnige berichten posten, naartoe komen om veren in hun reet geduwd te krijgen of de overmatige tijd die ze hebben te doden. Diezelfde mensen denken over ieder topic iets te moeten vinden (hoe onzinnig of onbelangrijk hun mening in dat topic imo ook is).
Heel lang waren het aantal post/dag of absolute aantal posts een duidelijke indicatie voor kennis en kunde over OSM, maar inmiddels is mij gebleken dat bij enkelen zelfs het aantal posts omgekeerd evenredig is met de mate van zinnigheid.
Verder (b)lijkt dat er steeds meer irritaties beginnen te ontstaan tussen mensen die al een aantal jaren op dit forum komen en gezamenlijk gepoogd hebben om OSM Nederland naar een hoger niveau te tillen. In plaats van inhoudelijk te discussiëren over zaken begint het er steeds meer op te lijken dat er meer en meer persoonlijke vetes beginnen te ontstaan. Poolse Landdag discussies die vaak nergens toe leiden, laat staan tot enige consensus komen, zijn steeds meer aan de orde van de dag (week of maand). Ook hier zie je vk dat sommige mensen overal iets van moeten vinden, maar inhoudelijk geen enkele bijdrage leveren aan de discussie.

Dit alles wekt bij mij zoveel irritaties op, dat ik het (in combinatie met mijn korte lontje) niet meer verantwoord vind om te blijven deelnemen aan dit forum, als de sfeer niet veranderd en sommigen niet meer bewust zijn van het feit dat spreken zilver is, maar zwijgen goud. Toch blijf ik hopen dat de sfeer en de onmogelijke drang om overal iets van te vinden of erkenning zoeken van het werk dat verzet is, minder zal worden. Als dat zo is, zal ik ook weer actief deel gaan nemen aan het forum, maar als het zo blijft zoals het laatste (half) jaar, ben ik net als velen voor mij, voorgoed weg hier. Net als vele mensen die voor mij het forum de rut toe draaiden, zal ik op eigen gelegenheid en naar eigen inzicht werk blijven verrichten in OSM, maar ik kan me niet voorstellen dat het forum uiteindelijk een plek wordt waar een hand vol mensen naartoe komt uit tijdverdrijf, om veren in de reet geduwd te krijgen of om ideeën van de ander de grond in te boren.

Ik sluit af met een citaat, zodat geen enkel misverstand ontstaat wie de schoen mag aantrekken, maar ikk vrees dat de schoen niet eens gevonden wordt…

Goed punt. … Laten we in ieder geval positief beginnen dit jaar. De “oude rotten” zijn juist van grote waarde om de neuzen de goede kant op te houden of te krijgen.

Respect en alle begrip voor je hopelijk niet definitieve keuze.

Maar je waardevolle bijdragen worden altijd gewaardeerd!

Martin

Dat is Nederlands gedrag. Op andere fora ben ik dat niet tegengekomen.

Ik vind het zeer uit de hoogte en beledigend overkomen.
En geen namen noemen maar wel veronderstellen dat geen enkel misverstand ontstaat over wie het gaat?
Zeer vaag :expressionless:

Precies @eggie, dat bedoel ik. Maar via PM/mail bereiken me ook steeds meer berichten dat juist die mensen er ook genoeg van begnnen te krijgen. Dat is juist de reden waarom ik het open gooi, zonder direct op de persoon te gaan spelen.

Dank Martin, mijn bijdrage aan OSM zal ik blijven leveren, maar de toekomst zal uitwijzen of de schoen gepast wordt door de juiste mensen.

Daarover kan ik niet oordelen, maar het stoort mij en anderen behoorlijk. Dat ik de handschoen oppak en het bespreekbaar maak, komt wss doordat ik jaren niet anders gewend was om te zeggen wat ik ergens van vind.

Dat mag je rustig vinden, het is echter gewoon zeggen hoe de vlag er voor hangt. Geloof me gerust, ik ben niet de enige die langzaam maar zeker genoeg heeft van het gedrag van enkelen. Maar net zoals ik die mensen niet met naam op het forum zal noemen, noem ik de namen ook niet van mensen die mij dat ook al (eerder en nu via pm/mail) hebben laten weten.
Zoals ik al in het starttopic schreef, wil ik juist met dit topic ervoor zorgen dat echt waardevolle deelnemers niet verloren gaan voor het forum (en misschien zelfs voor OSM).

Ik ben al dertien jaar op een ander forum actief en daar speelde iets vergelijkbaars.
Op het laatst bleef er alleen een klein groepje onverstoorbare posters en een trouwe schare zwijgende volgers over.
Een eens zo aardig forum moet dan door een klein groepje mensen levendig gehouden worden en dat wilt meestal niet echt goed lukken.
Ik hoop niet dat het hier dezelfde kant op gaat.

Als nieuweling viel het men echter wel op dat men het op dit forum al snel op ‘de man’ en niet op ‘de daden’ speelt.
Dat geldt ook voor kwesties die men beter via een PB of zo kan beSPREKEN.

Ik geloof dat iedereen hier met de beste bedoelingen handelt en als iemand, ook al is het meer dan eens, een taal spreekt die een ander niet bevalt, kunnen we dan niet grootmoedig handelen en er overheen lezen?
Kom op, laten we alle lange tenen intrekken, niet op de achterste benen gaan staan, enz. enz. en het vooral gezellig houden!

Verder iedereen het beste voor het komende jaar en alle daarop volgenden gewenst.

Pieter

Wees gerust, ook op wikipedia wordt met modder gegooid. Een olifantenhuid helpt, en dan ga je gewoon verder met opbouwend aan het project editen omdat het zo leuk is.

Ik vind het eigenlijk wel meevallen met de sfeer op het forum. Als ik zo rond kijk, dan zijn bijna alle topics constructief. Iemand vraagt hoe iets het beste getagd kan worden. Dan komen er antwoorden, ondersteund met de wiki, vergelijkbare situaties of andere argumenten. En ten slotte wordt bijna altijd consensus gevonden. Ik zie op dit moment eigenlijk maar één onderwerp waarover mensen niet uit komen en dat een oeverloze discussie is geworden. Dat soort onderwerpen vermijdt ik dan maar.

Hoe de sfeer is, is natuurlijk erg subjectief. Misschien helpt het als we elkaar wat vaker bedanken als iemand iets oplost, in plaats van elkaar vooral aan te spreken op wat we fout doen? We zijn hier immers allemaal met hetzelfde doel: Openstreetmap beter maken!

Keurig verwoord, maar ja dingen die goed gaan nemen we vaak als vanzelfsprekend aan en elkaar complimenten geven zit niet echt in de Nederlandse cultuur.
Menigeen heeft 100-den uren mappen er op zitten waar niemand iets van zegt, maar owee als je een keer iets doet wat een ander niet aanstaat, dan laat men wel van zich horen.

Geloof me gerust, hier zijn ook maar een handjevol mensen actief op het forum en het worden er steeds minder. Het lijkt heel wat, maar dat komt vooral dat enkelen heel veel posts plaatsen in relatief korte tijd. Een groot deel heeft dit forum al verlaten vanwege allerlei redenen, maar het “op de man spelen” en vele nutteloze posts behoren daar ook toe. Een systeem zoals bij reacties op Tweakers zou fijn zijn, want dan kunnen mensen die gewoon op zoek zijn naar antwoorden makkelijk de onzinnige of minder relevante posts wegfilteren.

Dat weet ik Hans, ook op Wiki ben ik wel actief, maar dat betekend niet dat ik dat hier ook maar moet laten gebeuren. Die olifantenhuid heb ik wel maar waar ik niet tegen kan zijn van die berichten van “Vandaag eens begonnen aan…” of “Vorige week dit en dat aangepakt, wat vinden jullie ervan”. Om te “showen” hoe geweldig je jezelf niet vindt kun je op andere plekken terecht (bijvoorbeeld Fok!) en als je wilt laten weten aan welke zaken je werkt binnen OSM: daarvoor hebben we een sticky.

Dan lees maar eens wat verder terug (ik weet dat je actief bent, zonder overactief te zijn :D) maar er zijn inmiddels wel wat mensen die elkaar bloed wel kunnen drinken. Daarvoor heb ik een hele tijd geleden ook eens geopperd om een meeting te houden, maar helaas laat mijn gezondheid het organiseren daarvan niet toe.

Daarvoor zijn we gelukkig hier en die 100-den uren haal ik ook met gemak, alleen komt het in mijn geval zelden of vrijwel voor dat ik even kortsluit wat ik waarom gedaan heb. Daarvoor kun je reageren in OSM en als je er daar niet uitkomt kun je verder op het forum. Er zijn hier mensen die komen (bij wijze van spreken) 3x per week met zo’n bericht. De eerste keren denk ik nog: “nou fijn”, dat wordt later: “Fijn voor je, wat moet ik met die info?”, daarna: “Ga ergens anders smeken om veren in je reet geduwd te krijgen en ga je volwassen gedragen”. Als het dan nog een hele tijd zo doorgaat, begin ik er gewoon een topic over, want ik heb geen zin om me te ergeren blijven aan bepaald gedrag. Gezien de berichten van anderen ben ik lang niet de enige. Dit bericht komt niet van een keer iets verkeerd doen. Dit bericht komt van maanden ergernis en gaat over mensen die (ook weer bij wijze van spreken) meet posts op het forum hebben dan changesets.

Maar waarom vat je dat negatief op? Sommige editors hebben nu eenmaal graag feedback op wat ze doen. Je hoeft niet te reageren. Misschien even iets anders doen als hobby helpt ook. Op wikipedia zitten sommige redacteuren ook meer in de kroeg dan actief te editen.

Ik laat graag weten wat ik doe zodat anderen er desgewenst op kunnen reageren. Ik leer daar zelf veel van en hoop dat dat dan ook bij anderen meer duidelijkheid kan geven. Wie daar geen boodschap aan heeft (kan ik me voorstellen want ik zwets af en toe wel een beetje, sorry) mag het gerust negeren.

Bij deze!
Het is dat je er nu zelf om vraagt, want jij bent één van die mensen. Je bent nog geen jaar lid van het forum en je hebt al meer dan 700 posts. Dat zijn er gemiddeld meer dan 2 per dag!!! Ik vind het fijn dat je dingen wilt leren, maar veel van de vragen die je stelt zijn nogal retorisch, zeker als de de wiki er even op nageslagen zou hebben.
Verder hebben we, als je iedereen zo graag wil laten weten wat je doet, daarvoor het wie wat waar overzichtstopic, dat kun je naar hartenlust aanvullen in plaats van imo het forum te vervuilen.

(de tekst was niet aan mij gericht) Dat was al duidelijk vanaf regel één. Waarom deze ophef en geen pm? Moet ik ook de tweede naam nog even noemen?

Jammer dat EOSfoto het zo opvat. Volgens mij zijn de meeste van mijn posts ter zake, en zeker niet gericht op veren waar dan ook. Ik ben heel aktief op een deelgebied, en ik deel dat, vooral waar ik denk dat samenwerking/overleg nuttig is. De doelgroep die specifiek geïnteresseerd is in die zaken is niet heel groot, maar dat geldt volgens mij voor meer deelgebieden van OSM. Kritiek is best, maar ik denk niet dat ik die rant verdien.

Ik kan best wat scherper afbakenen waar ik me allemaal mee bemoei en of het wel iets bijdraagt, maar helemaal EOSfoto-proof zal het niet worden tenzij de beoordeling wat milder wordt.

Er is geen forumregel die jou verbied meer dan 1 posting per dag te plaatsen. Dat een ander hier aanstoot aan neemt moet jou er niet van weerhouden je gedrag aan te passen. Het lijkt langzamerhand wel of je in dit land op eieren moet lopen om vooral te voorkomen dat een ander geen aanstoot aan jou neemt.

Jij dreigt op te stappen tenzij anderen hun gedrag aanpassen. En dat terwijl je zelf aangeeft een kort lontje te hebben. Als je dat toch van jezelf weet, doe daar dan wat aan en eis niet van anderen dat ze hun gedrag aanpassen opdat jij dat niet hoeft.

@Peter, ik waardeer je posten en terugkoppeling. Houden zo! :slight_smile:

Dank je! Maar ik neem de kritiek van EOSfoto zeker ook serieus, al vond ik de formulering wat overdreven. Ik merk wel bij veel mensen van de (voor mij) “ouwe hap” een soort osm/forum/overleg-moeheid. Snap ik wel, zeker als hetzelfde punt voor de zoveelste keer door de zoveelste nieuwkomer weer opgerakeld wordt. Maar er zijn nou eenmaal nieuwkomers, dat moet je ook niet tegen willen houden denk ik, en heel veel dingen zijn helemaal niet zo vanzelfsprekend en ook niet heel goed beschreven.

moderator:on

Laat mij proberen een bijdrage te leveren waar we met ons allen wat mee kunnen.

Dit me realiserend dat ik, in de moderator-off-modus, zelf ook soms van het padje raak.

Het onderscheid tussen oude rotten en newbees herken ik. Oude rotten - onder wie zelfs gepensioneerden (zonder waardeoordeel) hebben een andere internet/social media inprint dan jongeren, maar ook veel meer tijd; allen met uitzonderingen.

Hier moeten we alleen maar respectvol mee omgaan.

Wat in mijn ogen wel zou helpen, zijn een paar volgende omgangsaanbevelingen (ik wil ze geen regels noemen), die voor de meeste forums gelden, maar niet verkeerd zijn om voor te stellen, te herhalen:

  • We gaan uit van de goede bedoelingen van iedereen, totdat het tegendeel bewezen is

  • Als we, door wiens gedrag dan ook, enthousiaste mappers of forumdeelnemers wegjagen, schieten we ons doel voorbij.

  • het OSM NL forum is in eerste instantie een inhoudsgeoriënteerd forum - laten we ons tot die inhoud beperken. Emoties horen hier niet in thuis.

  • natuurlijk kan een kwinkslag zo nu en dan; dat wordt gewaardeerd en relativeert

  • het forum is geen social medium à la Twitter, Instagram, Facebook, waar we niet relevante meningen ventileren en op alles commentaar moeten hebben. Misschien wil iemand het topic users:Netherlands\OSM-NL-café starten?

  • Wat helpen kan is toch wat klei in het toetsenbord te doen: het snelste antwoord is niet altijd het beste antwoord. Geef anderen de kans een reactie te geven: vaak ben je het eens met die reactie en is jouw reactie niet meer nodig; vaak kun je met die reactie je eigen reactie - als die nog nodig is - beter maken.

  • Het stellen van vragen in het forum die al vele malen eerder zijn gesteld - helemaal als nieuw topic - geeft weinig blijk van zorgvuldigheid. Probeer, voor je een nieuwe topicvraag stelt je in te lezen in het forum (ook buiten het NL-deel) en de wiki’s of jouw vraag al niet eens eerder aan de orde geweest is. Persoonlijk kan ik me de irritatie bij sommige gratuite vragen wel voorstellen; een correct antwoord zou dan zijn een verwijzing naar dat topic of wiki

  • Probeer het topic zuiver te houden: een onderwerp per topic en als je wilt afdwalen (vraag jezelf of dat nodig is): start dan een nieuw topic

  • we spelen nooit op de man: “Jantje doet dit verkeerd” of erger. Alleen als een bepaalde mapper vandalisme pleegt of het echt niet wil begrijpen kan via de geëigende kanalen ingegrepen worden door een melding aan de DWG voor OSM of het rapporteren van een post in dit forum. Verder is de mogelijkheid van een Private Message een veel betere om je ongenoegen te uiten of stijlaanbevelingen te geven: de ervaring leert dat het publiekelijk delen van ongenoegens en irritaties veel eerder to onbegrip en ongewenste reflexacties leidt

Als daar behoefte aan is wil ik deze tekst, voor jullie aanvullingen en commentaar best wel in een nieuw topic "OSM-NL-forum:Omgangsaanbevelingen zetten… :slight_smile:

moderator:off

En allen een mapbaar 2019 gewenst!

Martin