Gedownloade kaart ziet er niet uit.

Na wat aanpassingen voor het eerst te hebben gedaan in de omgeving van Ermelo op 12-11-2010 met JOSM, zag ik dat dit al is bijgewerkt in openstreetmap. Geweldig mooi is het geworden en denk dan ook, die wil ik hebben. Ben naar http://garmin.na1400.info/routable.php gegaan en de Nederlandse kaart gedownload (grootte osm_routable_mapsource.exe 166.201 mb). In mapsourse geladen en tot mijn verbazing geen enkel detail zichtbaar, geen bomen, huizen, groen, wel alles oranje met verticale donkere strepen.

Wat gaat er fout of doe ik fout? De andere kaarten zien er wel goed uit.

Hoop meer te kunnen betekenen voor OSM, ben wandelaar fietser en motorrijder.

Gr Parie

Dat is de standaard Garmin opmaak, je doet niets fout. Probeer eens een andere kaart, bijvoorbeeld mijn openfietsmap:
http://sites.google.com/site/openfietsmap/

Ik heb de beide versies eens naast elkaar gelegd, bij mij ziet in Mapsource de osm world routable er dan zo uit:

De openfietsmap:

Zie http://sites.google.com/site/openfietsmap/osm-1 voor een vergrote versie

Ik vind de standaardkaart er ook niet uitzien en geen waardig visitekaartje voor osm terwijl het met een simpele TYP file heel wat beter kan.
Ik zal het eens op de mgkmap forum gooien, er moet toch wel ergens een standaard typ file zijn?
De city navigator van Garmin maakt tegenwoordig ook gebruik van die typ files, zonder die typ files krijg je idd dit.

Ik hoop echt dat de standaard kaart er ooit mooi uit komt te zien. Het verschil met de OFK is inderdaad vreselijk groot.

Hoi Lambertus,
Ik heb op het mkgmap forum al een bericht geplaatst of er iemand is die voor de default styles een TYP file heeft.
Het zou het mooist zijn als de standaard Garmin osm kaart de layout van bijv Mapnik krijgt, zie http://wiki.openstreetmap.org/wiki/User:Petrovsk/FR:My_Garmin_map_styles
Ik heb even die mapnik typ van http://blog.lionelmaraval.fr/public/annexe/mapnik.TYP losgelaten op jouw kaart, en dat ziet er al wat beter uit. Die typ file is niet helemaal compatibel omdat er een custom style aan vastzit, maar het ziet er igg wat beter uit.

Sorry, ik hoop niemand te hebben beledigd. Ik verwacht als nieuweling de kaart te krijgen die je ziet, en helaas is dat niet zo. Ik denk dat het streven er naar is dat dit wel zo is, en hoop er in de toekomst aan mee te kunnen werken. Aan de reacties zie ik dat er meer animo voor is.

Een complimentje wil ik evengoed geven aan degene die deze initiatieven heeft genomen, en mij er vanwege de kosten van de originele kaarten toe hebben weten over te halen toch een Garmin aan te schaffen. Als ik alleen de originele kaarten had moeten aanschaffen had ik een andere hobby gezocht.

Het klopt ligfietser je kaart is zeer mooi en goed te gebruiken.

Ben bekend met Pois zie mijn homepage www.nptravel.nl (ook een hobby van mij), laat mij weten iets te kunnen betekenen voor de club, hoef niet meer te werken dus heb nog wel een gaatje vrij.

Gr Parie.

Ik heb de mapnik typ file van Petrovsk een beetje bewerkt met de online typ editor en losgelaten op de standaard osm kaart.
Het resultaat kan je hier zien:

http://sites.google.com/site/openfietsmap/osm-1

De bewerkte TYP file kan je hier downloaden: http://mijndev.openstreetmap.nl/~ligfietser/diverse/mapnik.TYP

Ik zie dat in de standaard styles nog een aantal zaken niet gerenderd worden, zoals zee, graslanden, gebouwen, fietspaden (worden als voetpaden weergegeven),
maar het lijkt al wat meer op de osm kaart op openstreetmap.org

Plaats deze typ file naar de Mapsource map waar de osm kaarten staan.
Verder heb je nog het programma Mapset toolkit nodig om de zaak in mapsource te installeren:
http://sites.google.com/site/cypherman1/

-Zoek bij de installed mapsets de “osm world routable” en selecteer deze
-Selecteer de mapnik.typ onder TYP files
-Apply
-Je krijgt dan nog een vraag of je de FID en Productcode wilt veranderen (mocht die niet overeenkomen), klik dan op ja/yes
-Zorg er wel voor dat Mapsource uitstaat, want anders lukt het niet.

Ligfietser, jij kunt echt meer dan alleen fietsen. Dit ziet er redelijk eenvoudig en cool uit.

@Lambertus: Kun je deze vorm van de kaart ook binnenkort meesturen zodat we niet allemaal dit iedere keer heven te doen.

Zoals iemand reeds zei:

Small step for Ligfietser, Large Step for OSMkind … :slight_smile:

Naast het fietsen lig ik de meeste tijd ja :smiley:
Ik ben nog niet helemaal tevreden over die mapnik stijl, die overigens een Fransman heeft bedacht. Ik zie geen gebouwen op de kaart, en de residential areas verdwijnen bij inzoomen. De zee ontbreekt. Er staan teveel bushaltes bij uitzoomen, fietspaden worden niet apart gerenderd van voetpaden, er lijkt trouwens iets mis te gaan bij het inzoomen (de kaart wordt vaag/onscherp). Dat laatste ligt denk ik aan de gebruikte achtergrond (=geen?).

Ik heb het aangekaart op het mkgmap mailing lijst, hopelijk doen ze er wat mee, want daar worden de stijl sheets beheerd.

Overigens kan je die TYP file zelf wijzigen mbv de online editor:
http://ati.land.cz/gps/typdecomp/editor.cgi

En als je de TYP file eenmaal hebt geinstalleerd in de kaartenset hoef je het denk ik niet telkens opnieuw te doen (tenzij je telkens andere kaartensets laadt). Maar het zou natuurlijk mooier zijn als die standaard wordt meegeleverd bij de set. Moeten we natuurlijk wel toestemming hebben van de maker:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/User:Petrovsk
(die heeft inmiddels toegestemd:)

Het zou kunnen dat ik in de laatste release de buildings eruit gefilterd heb. Maar dit ziet er al aardig uit ligfietser. Ik zal eens kijken of die typ makkelijk toegevoegd kan worden.

@Parie: de kaart achter op mijn website zal er altijd anders uit zien dan de kaart die je download. De kaart op de website is meer bedoeld om te kijken welke tiles je kunt downloaden dan om een indruk te krijgen van wat je te krijgt.

Volgens mij moet je dan de mapnik.typ achteraan de mkgmap opdracht zetten,
Verder bij de installer een aantal regeltjes toevoegen, zie ook
http://mijndev.openstreetmap.nl/~ligfietser/openfietsmap/Scripts/openfietsmap.nsi

Het ziet er nu heel anders uit Ligfietser. Ongekend de snelheid van deze opknapbeurt. Ik probeerde het ook met de kaart van Spanje waar ik in de buurt van Cartagena ga wandelen en fietsen, echter zonder succes. Kan wel zien dat NL duidelijk voorop ligt met de routering van de kaart.

Echter nog een vraagje wat ik als beginner nog heb. Wat kan ik met de tracks die ik gemaakt heb met de GPSmap60csx. Ik probeerde deze te editen in openstreetmap en in Josm te openen nadat ik de tracks had gedownload in Mapsource, of heeft een van jullie een link hoe te handelen?

Ligfietser er is een nieuwere versie MapsetToolkit 1.77 daarom zag het er bij mij iets anders uit.

Ik heb het ook even met Spanje geprobeerd (wel in een andere map geinstalleerd), dat werkt ook:

De typ file stond nog in de map waarin ik de NL kaart heb, die leest die dan automatisch. De NL kaart is echter niet meer zichtbaar (want de Spaanse kaart gebruikt dezelfde Family ID en Product ID).

Toch heb ik nu een probleempje. Ik had inderdaad de Nl kaart zoals in het voorbeeld met mapnik.typ Ik heb echter geprobeerd de kaarten in verschillende mappen te zetten zoals het voorbeeld http://www.javawa.nl/osmkaarten.html Meerdere OpenStreetMap kaarten gebruiken in MapSource. Hierna waren ondanks mapnik.typ gebruik de kaarten in oude stijl. Van alles geprobeerd maar niets lukt meer om de nieuwe look te verkrijgen.

Weet ligfietser misschien wat het probleem is?

Gr Parie

Ik denk dat Mapsource de Typ file ‘kwijt’ is omdat je met de mappen hebt lopen schuiven. Je moet denk ik per kaart (voor iedere map een aparte mapnik.typ) de typ files weer opnieuw instellen mbv mapsettoolkit; 2x crtl-G (cachegeheugen legen) wil ook wel eens helpen omdat mapsource vaak nog de oude kaart in zijn geheugen bewaart.

Ik heb nog wat meer verbeteringen aangebracht in de Mapnik.TYP file:
http://mijndev.openstreetmap.nl/~ligfietser/diverse/mapnik.TYP

oa de wegen wat minder dik gemaakt en een aantal poi symbolen toegevoegd.
@Lambertus: wat mij betreft mag je de gsm masten er ook uitfilteren, ze vervuilen de kaart enorm, overal torentjes.
(man_made=tower & type=communication)

Ik heb al een filter voor de buildings, dus kan de GSM masten er ook wel bij zetten. Volgende week weer een update.

Het schijnt dat de donkere randen van de wegen nogal lelijk staan op de oudere gps types (Etrex, GPSmap), zie

Op http://mijndev.openstreetmap.nl/~ligfietser/diverse/ staat nu ook een alternatieve Mapnik2.TYP met wat lichtere randen.

Met Osmosis kan ik geen combinatie van tags opgeven. Dus voorlopig heb ik alleen de volgende optie toegevoegd

--tf reject-nodes type=communication

Ik hoop dat daarmee de torentjes weg zijn, anders moet ik alle man-made=tower tags gaan verwijderen…

Het filteren is één stap, de volgende is de stylesheet toevoegen. Dat is nog een lastige omdat Mkgmap niet zelf de benodigde regels aan het NSIS script toevoegd. Misschien dat ik daar maar eens een patch voor moet maken dan…

Edit: Alhoewel, als ik in de source kijk dan zie ik dat de TYP wel geinstalleerd wordt: http://www.mkgmap.org.uk/svn/wsvn/mkgmap/src/uk/me/parabola/mkgmap/combiners/NsisBuilder.java

@Ligfietser: Weet je zeker dat je zelf handmatig nog wat aan het NSIS script moet toevoegen?

Alleen de typ file voeg je toe, je gebruikt toch de standaard style sheet, dus daar hoef je geen rekening mee te houden. De typ file zet je gewoon aan het einde van de java mkgmap opdracht:
java -Xms1024m -Xmx1024m -ea -jar mkgmap.jar --optie1 --optie2 etc mapnik.TYP

De nsis script hoef je idd niet handmatig te veranderen, mkgmap zorgt er voor dat die typ file netjes wordt geinstalleerd.