gebruik highway=busway

(Waarvoor) is het nodig dat busroutes waar een paar highway=service/unclassified zijn omgezet naar busway elke dag bekeken worden?

De controle van OSM Inspector is dagelijks en elke dag kunnen fouten ontstaan, vaak door bewerkingen met iD. Dus om de foutcontrole op hetzelfde niveau te houden bij highway=busway, is dagelijkse controle nodig.

Dat is niet helemaal waar (ik heb er laatst nog een patch in gekregen), maar je hebt gelijk dat het soms niet echt opschiet, en dat dat kwalijk is voor heel OSM. Bij sommige onderwerpen, waaronder deze, blijft Carto wel erg lang uitstellen, waarbij de persoonlijke mening van sommige maintainers vaak als rem lijkt te werken. Voor een goedgekeurde tag waarvoor een eenvoudige interimrenderingoplossing voorhanden is (namelijk net zo tekenen als een highway=service met access=no en bus=designated) is het wel frustrerend dat ze niet meegaan met de nieuwe tag.

Edit: Ik zie dat de laatste commit in Carto de mijne is trouwens. Daar stagneert inderdaad iets.

Goed nieuws! OSM Inspector heeft de support voor busway toegevoegd.

Routerelaties worden dagelijks beschadigd door beginnende mappers en zelfs door geroutineerde mappers die zich niet bewust zijn van de (niet zichtbare) routes in OSM.
Vooral gebruikers van iD veroorzaken veel gebroken routes.

Als NL straks zwart kleurt van de routes over highway=busway is er geen onderscheid meer tussen de beschadigde routes en de routes over highway=busway.
Handmatig nagaan of een route wel of niet beschadigd is, is dan een onmogelijke taak, simpel omdat dat teveel tijd vraagt.

De score van vandaag:
2 beschadigde routes gerepareerd. (lijn 63 Dokkum-Buitenpost)
4 routes over highway=busway in Wageningen, waren niet beschadigd, maar dat kostte me wel 10-15 minuten.

Dan is er ook geen enkel bezwaar om de nieuwe tag te gaan gebruiken.
Alle busbanen kunnen worden omgezet.

Dat is mijn werk geweest. Ik heb letterlijk alleen de busways hun nieuwe tag gegeven, kan me niet voorstellen dat er iets beschadigd is.

Fijn om te weten dat we nu met ondersteuning van OSM Inspector busways kunnen mappen zonder elkaar extra werk te bezorgen.

Erg leuk, al die fout meldingen in Enschede :

http://tools.geofabrik.de/osmi/?view=pubtrans_routes&lon=6.84780&lat=52.22136&zoom=12&opacity=0.83&overlays=ptv2_routes_invalid,ptv2_error_,ptv2_error_ways,ptv2_error_nodes

De code is vanmiddag aangevuld, dus zodra de website is geüpdatet zullen deze fouten verdwijnen.

In eerste instantie waren er ook nog andere bezwaren, zoals deze:

Zijn die nu ook weggenomen? Heb niet zo’n zin om alles weer terug te moeten zetten als we besluiten om alles om te taggen.

Als het vrijesoftwareprojecten zijn waar je een patch kan bijdragen dan valt dat van onze kant op te lossen, maar zonder dat is het enige wat je kan doen bekende data consumers een berichtje sturen en de nieuwe tag gewoon gaan gebruiken. Anders kun je dergelijke wijzigingen namelijk nooit doorvoeren. De documentatie ervan is verder op orde.

Als we alleen een vermoeden hebben van data consumers die hier iets mee moeten dan houdt het helemaal op.

Lijkt me ook niet onwaarschijnlijk dat een data consumer eerst een check op de data doet, of zou deze elke x tijd blindelings worden overgenomen?

Wat mij lastiger lijkt is alle mappers op dezelfde lijn te krijgen en dat als er een beslissing genomen is, straks onwetende mappers nog de oude ‘standaard’ blijven gebruiken (highway=service,psv=yes).

Als data-afnemers tegen problemen aanlopen, zullen ze er wel achter komen dat ze highway=busway moeten ondersteunen, lijkt me. Bij de meeste data-afnemers die als hulpmiddel voor OSM worden gebruikt, zoals JOSM, OSM Carto en OSM Inspector, zijn inmiddels bugs gemeld, die soms al zijn opgelost. Dit zal sneller gaan, als ze het ook echt als een probleem zien door een wijdverbreider gebruik.

Als highway=busway echt problemen blijft opleveren kunnen we misschien alle ways met highway=busway in Nederland tijdelijk automatisch omzetten naar highway=service, access=no, bus=yes, note:busway=‘een consistente tag met een duidelijke boodschap’. Op basis van de note:busway kunnen we het later weer terugzetten naar highway=busway.

Hi A67-A67,
Kinkt als revolutie, niet ?
Eerst overleggen, dan verzetten en vervolgens bestrijden.
In OSM, is er al niet genoeg strijd wereldwijd ?
Of is mijn blik te beperkt ?

Gaat het om de laatste alinea? Ik dacht alleen hardop na hoe we een eventueel tijdelijk probleem op kunnen lossen met zo min mogelijk extra werk.

Hier ben ik zeer sterk op tegen. Als een gebruiker erachter komt dat wij tegenwoordig nieuwe tags gebruiken, dan is het aan hen om de documentatie te lezen en deze te interpreteren, eventueel in overleg met betrokken leden van de OSM community. We zouden OSM schaden als we de ontwikkeling laten stagneren in bureaucratie en afhankelijkheid van derden.

We zijn nu 48 uur verder en ik vrees dat er toch meer in de code moet worden gewijzigd als hiervoor is aangegeven.

Iedere highway=busway wordt nog steeds als fout aangemerkt.
En iedere controle op gebroken routes is dus onmogelijk uit te voeren.

http://tools.geofabrik.de/osmi/?view=pubtrans_routes&lon=4.32860&lat=52.05013&zoom=12&opacity=0.80&overlays=ptv2_routes_invalid,ptv2_error_,ptv2_error_ways,ptv2_error_nodes

Helaas heeft OSM het stadium bereikt waarbij we niet meer weten wat de gevolgen zijn van een fundamentele wijziging.
Als we aan de linkerzijde een stukje code wijzigen, weten we niet meer wat aan de rechterzijde de gevolgen zijn.

In dat stadium mag een fundamentele wijziging als highway=busway dus nooit worden ingevoerd.

Maar misschien zie ik dat veel te somber.

highway=bus_guideway komt ook maar op één punt in de code voor (waar nu ook busway staat). Ik denk dat de site nog niet geüpdated is.

Ik denk dat een derde partij niet klakkeloos de kaarten overneemt en doorvoert in zijn/haar bussen zonder controle op vreemde zaken ;). En dan komen dergelijke zaken snel aan het licht. Het grootste nadeel (en een mooie zelfinstandhoudende redenering) is dat het nog zo weinig voorkomt, en software niet elke maand geüpdated wordt. (OsmAnd heeft het allang geïmplementeerd, maar ook nog niet gereleased in een stabiele versie, bijvoorbeeld). Dus tijdig aangekondigd lijkt het mij een acceptabele wijziging.(En wellicht nieuw aangelegde buswegen alvast als zodanig implementeren, hoewel dat aantal vast niet groot is). Anders wordt het uiteindelijk toch wel ingevoerd door nieuwe mappers, maar telkens teruggedraaid door mensen die de foutmeldingen zien.

Edit: onjuist statement over OsmAdn verwijderd

OSM Inspector wordt elke 24 uur geupdate.
Eerst waren de foutmeldingen alleen in Enschede.
Nu is er een grote uitbreiding van foutmeldingen in de rest van Nederland.