OSM-dataa voidaan nyt lopultakin lukea suoraan GDAL:in avulla upouuden OSM-ajurin ansiosta. Ajurin oma ohjesivu on täällä
http://gdal.org/ogr/drv_osm.html
Kirjoitin myös pienen ohjeen, jossa käytetään esimerkkiaineistona finland.osm.pbf -tiedostoa ja irrotetaan yhdellä komennolla tiet ja kirjoitetaan ne shapefileksi EPSG:3067-koordinaattijärjestelmään.
http://latuviitta.org/documents/OSM_aineistojen_haltuunotto_ja_GDAL.pdf
GDAL-ajurin käyttö voi olla erinomainen vaihtoehto, jos haluaa esimerkiksi höystää MML:n avoimia rasteri- ja vektoriaineistoja tietyn rajauksen mukaan valituilla OSM-kohteilla. Pistekohteiden noukkiminen on erityisen nopeaa, Suomen n. 300000 kiinnostavaa OSM-pistettä saa maatiedostosta irti noin minuutissa. Kaikkien tasojen (pisteet, viivat, yksinkertaiset polygonit ja relaatioista rakennetut polygonit) muuntaminen kestää hitaalla Windows-kannettavalla noin 40 minuuttia. PostgreSQL/PostGIS -asennusta ei tarvita, ja on todennäköistä, että jatkossakin kaikki päivitykset ajuriin ovat saatavilla samaan aikaan sekä Linux- että Windows-käyttäjille.
Huom!
Jos joku aikoo kokeilla ohjetta ja käyttää -where -suodatinta, niin ennen GDAL-versiota r24690 täytyy suodattimessa käytettävä ominaisuustieto lisätä jokaisen OSM-tason määrityksiin (points, lines, polygons, multipolygons), muuten ohjelma ilmoittaa, ettei attribuutti ole käytettävissä. Päivitän pdf-ohjeen tältä osalta joskus vähän myöhemmin.
Huom2!
GDAL-versiossa r24697 on mennyt jotain rikki -where -ehdon käytössä. Toistaiseksi on parasta muuntaa koko aineisto ja tehdä mahdolliset suodatukset jälkikäteen. Muunnos on nopea, se kestää esimerkiksi noin 6 minuuttia (Windows 7, 3 x 3 GHz AMD, SATA-levy, Spatialite-tietokanta kohteena). Vanhalla Windows Vista -kannettavalla taisi mennä puoli tuntia.
Huom3!
Ongelma korjattu GDAL-versiossa r24699 http://trac.osgeo.org/gdal/changeset/24699, joten where-ehtoa pitäisi nyt voida käyttää tehokkaasti.
Olen muutaman päivän pois linjoilta, mutta olisi kiva nähdä takaisin tultua mallisuoritus esimerkiksi siitä, kuinka Geofabrikin finland.osm.pbf -tiedostosta poimitaan ogr2ogr-ohjelmalla huoltoasemat ja muunnetaan ne GBSBabel-ajurin kautta johonkin sellaiseen muotoon, jonka voi suhteellisen suoraan asentaa navigaattoriin tai retki-GPS:ään. Ei pitäisi olla kovin vaikeaa; eniten miettimistä todennäköisesti tarvitaan siihen, mitkä OSM:in tagit kirjoitetaan mihinkin GPS-formaatissa tuettuna olevaan kenttään. Suositeltavaa lukemista on
http://gdal.org/ogr/drv_gpsbabel.html ja
http://www.gpsbabel.org/capabilities.html