Galileo

http://tweakers.net/nieuws/62851/eu-maakt-voorloper-galileo-navigatiesysteem-beschikbaar-voor-publiek.html

Welke gps kan dit gaan ondersteunen, of wordt het sparen voor een nieuwe? Nauwkeurigheid van 2 m, zal weer voor de nodige wijzigingen gaan zorgen.

Elke ontvanger met support for WAAS (de naam van deze techniek in Noord-Amerika) kan ook EGNOS aan. De titel van het artikel is misleidend. Dit heeft nog niets met Galileo te maken.

Dus dat gaat vanzelf goed? Als op de e.o.a. manier te zien is dat WAAS actief is/gebruikt wordt (hoe moet je dat zeggen), dan is het eigenlijk EGNOS? Dus je zou onderscheid moeten maken in tracks m/z EGNOS om te bepalen welke in theorie het nauwkeurigste zijn?

(De titel zegt ‘voorloper’, is dat misleidend?)

Je zult de functie wel aan moeten zetten op je GPS unit, en uiteraard moet deze ook deze signalen ondersteunen. In een NMEA-dump kun je inderdaad zien of je een normale fix had, of eentje met WAAS/EGNOS.

Het activeren van EGNOS kost in sommige gevallen nog wel wat moeite. De 3 gebruikte satellieten zijn geostationair, dus je zult je ontvanger richting die satellieten moeten richten om ze goed te kunnen ontvangen. Ook kan de eerste sync wel 20 minuten duren, en zolang moet je goede data ontvangen, dus stationair zijn, en die 20 minuten gaan pas in op het moment dat je unit gelockt is op een EGNOS-satelliet. Soms heb je geluk, en krijg je zonder veel problemen een fix.

Edit: ja, ‘voorloper’ is niet correct, hoewel het uiteraard te verwachten zal zijn dat Galileo ook van deze ionosferische metingen en de grondstations gebruik zal maken om de Galileosignalen te ondersteunen.