'Forward' fietsroutes op paden die gedeeltelijk 1-richting zijn

Ik heb in Alkmaar, bij de Friesebrug en langs de Nieuwe Schermerweg de fietspaden ingetekend, en de knooppuntenroutes naar de fietspaden verlegd (en de autoweg verboden voor fietsers gemaakt). Nog een hele klus is dat, trouwens, en het is nog niet eens af.
Nu zijn die fietspaden over een groot gedeelte 1-richtingsverkeer, en daar heb ik de routes dan ook het kenmerk ‘forward’ gegeven.

Echter, sommige delen van het fietspad zijn niet 1-richtingsverkeer, maar toch gaat de route er maar in één richting over heen.
Ik heb op die 2-richtings-delen wel de tag ‘forward’ gebruikt, maar ik ben onzeker of dit wel klopt.

Kan iemand daar iets verstandigs over zeggen?

Zie bijvoorbeeld http://osm.org/go/0E55Ru32J– , het stuk fietspad tussen de Burgemeester G. Bosstraat en de Dr. Scheylaan (http://www.openstreetmap.org/browse/way/136885098).

De richting waarin dat fietspad is ingetekend is tegengesteld aan de rijrichting (kijk maar als je er oneway van maakt, of in de Mapstyle ‘Enhanced’). Ik weet niet welke kant de route moet lopen (neem aan richting Frieseweg) dus ik denk dat je de weg nog moet omdraaien (reverse direction, rechtsonder in de toolbox in potlatch).

Ja, de route moet op dat wegstuk inderdaad richting Frieseweg lopen.

Dus ik begrijp dat je in dat geval de role ‘backward’ moet gebruiken. Toch?

Ik heb dat nu zo gedaan.

De Map Style Enhanced View is inderdaad handig om te zien wat de rijrichting van een weg zou zijn als je er 1-richtingverkeer van maakt. Zo leer je telkens weer wat.

Ja, je kan backward gebruiken ipv forward maar het lijkt mij logischer als je alleen de tekenrichting van dat stukje weg even omdraait in de goede richting (en dan dus met role=forward). Als zo’n weg bijv oneway wordt gemaakt staan de pijlen anders de verkeerde kant op (of je moet weer oneway=-1 gebruiken).

Oke, dank voor de tip.

Jan,

Dat stuk weg tussen Doctor Scheylaan en Burg. G. Bosstraat, heb ik nog een vraag/opmerking over. → http://www.openstreetmap.org/browse/way/136885098
Op OSM staat nu een klein stukje weg getekend (éénrichtingsverkeer) wat daarna overgaat in fietspad, maar dat stukje éénrichtingsverkeer zou nooit kunnen op deze manier.

Op maps.google.nl zie ik dat deze weg een parallelweg heeft die ook Randersdijk heet, is tweerichtingsverkeer met aan één zijde een fietsstrook.
Ik zie dat de er nog druk aan de weg gewerkt wordt, dus mogelijk is situatie veranderd. OSM is al sprake van tunnel verderop, tewrijl op de foto van bing het nog een kruising is.

Donald

Ja, inderdaad, dat ziet er raar uit. De volgende keer dat ik er langs kom, zal ik er eens goed kijken.

Inderdaad is de Streetview-foto niet helemaal actueel, dus daar heb je niet heel veel aan in dit geval.

Het ziet er niet alleen raar uit, de router kan dus nooit op een deel van dat fietspad terechtkomen vanuit oostelijke richting.
http://www.openstreetmap.org/browse/way/6601350/history

Ik denk dat je per ongeluk die weg oneway hebt gemaakt toen je met de instelllingen van forward, backward en wegrichtingen bezig was?

Inderdaad, dat klopt niet.
Ik geloof dat het al op oneway stond… In ieder geval heb ik dat nu even weggehaald - ik weet zeker dat je op dat stukje wel in beide richtingen kunt fietsen. Hoe het zit met de rijrichting voor auto’s zal ik bekijken als ik er weer kom. Ik vermoed eigenlijk dat het fietspad pas begint bij de Burg. G Bosstraat. Maar ik heb het niet goed in m’n hoofd zitten. Het staat op het veldwerk-lijstje :slight_smile:

Dank voor het meekijken.