Cristoffs
(Cristoffs)
January 24, 2021, 2:58pm
maro21
January 24, 2021, 5:11pm
A czy mógłbyś napisać co jest do zrobienia z mostami, zanim się tam zarejestruje?
Logujesz się przez OSM.
Opis poniżej pojawia się przy pojedynczym zadaniu:
Zadanie polega na weryfikacji czy most został poprawnie oznaczony, oraz dodaniu tagu “layer”=1 dla mostów które go nieposiadają. Jeśli oznaczenie “bridge” jest błędne jego korektę na “tunnel” na cieku wodnym poniżej. Oznaczenia powinnny wyglądać następująco,
dla mostu (oznaczamy na highway):"bridge"="yes" oraz "level"=1,
dla przepustu (oznaczamy na waterway):"tunnel"="culvert" oraz "level"=-1
Oznaczenie musi być stosowane wyłacznie na odcinku mostu/przepustu w tym celu należy rozciąć dogę lub ciek w miejscu gdzie się zaczyna (klawisz “p” w JOSM)
maro21
January 24, 2021, 5:32pm
Chyba chodziło o layer=1?
A czy każdy “bridge” powinien mieć layer=1, nawet jeśli pod nim nic nie ma? Kiedyś poprawiałem takie błędy na Osmose i miałem wątpliwości na sugerowane przez Osmose dodanie brakującego layer=1.
maro21
January 24, 2021, 5:36pm
A nie, to jednak jest odwrotnie: ono sugeruje dodanie bridge=yes to dróg mających layer=1.
Jak nic pod nim nie ma to nie musi mieć.
Ale można dać na zapas by jak ktoś zmapije ścieżkę/rów nie trzeba było wtedy dodawać.
A, czasem inny layer jest potrzebny (most nad mostem itp).
dodoelk
(Dodoelk)
January 25, 2021, 10:50am
Sporym ułatwieniem szczególnie na drogach gruntowych jest warstwa rastrowej mapy topograficznej, widać dobrze czy jest most, czy przepust.
wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/img/guest/TOPO/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=Raster&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (JOSM)}
charl3s
(Charl3s)
January 25, 2021, 11:33am
dodoelk:
Sporym ułatwieniem szczególnie na drogach gruntowych jest warstwa rastrowej mapy topograficznej, widać dobrze czy jest most, czy przepust.
wms:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/img/guest/TOPO/MapServer/WMSServer?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=Raster&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (JOSM)}
wms z BDOT10K jest szybszy i aktualniejszy
rmikke
(Ryszard Mikke)
January 25, 2021, 12:54pm
Poprawione. Teraz jest
Zadanie polega na weryfikacji czy most został poprawnie oznaczony, oraz dodaniu tagu “layer”=1 dla mostów które go nie posiadają. Jeśli oznaczenie “bridge” jest błędne jego korektę na “tunnel” na cieku wodnym poniżej. Oznaczenia powinny wyglądać następująco,
dla mostu (oznaczamy na highway):"bridge"="yes" oraz "layer"=1,
dla przepustu (oznaczamy na waterway):"tunnel"="culvert" oraz "layer"=1
Oznaczenie musi być stosowane wyłącznie na odcinku mostu/przepustu w tym celu należy rozciąć drogę lub ciek w miejscu gdzie się zaczyna (klawisz “p” w JOSM)
A dla przepustu nie powinno być layer=-1?
dodoelk
(Dodoelk)
January 25, 2021, 1:35pm
tak, powinno być -1, info było na FB
Zbych Galeza no powinno być -1 moja wina *posypuję głowę popiołem*
możesz wkleić z JOSM adres URL WMS, bo nijak mi nie idzie…
charl3s
(Charl3s)
January 25, 2021, 3:52pm
wmts:http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/WMTS/guest/wmts/BDOT10k?SERVICE=WMTS&REQUEST=getcapabilities {header(User-Agent,Mozilla/5.0 (JOSM)}
Jeśli nie działa to spróbuj zmienić już w jakimś istniejącym wmtsie na ten.
dodoelk
(Dodoelk)
January 26, 2021, 7:36am
dzięki, tak zrobiłem - podmieniłem adres w niedziałającym podkładzie BDOT i działa
Woj. małopolskie posprzątane.
Było tego 7582 przypadków.
Woj. podkarpackie posprzątane.
Było 2280 przypadków.
Dawid2849
(Dawid2849)
January 27, 2021, 7:48pm
Woj. lubelskie posprzątane.
Było 1341 błędów.
dodoelk
(Dodoelk)
January 28, 2021, 6:51am
Warmińsko-Mazurskie także - niewiele tylko 565
charl3s
(Charl3s)
January 28, 2021, 8:06am
Chyba to są punkty na maproulette, bo dostaje się 5 za jedno rozwiązanie, a przypadków w małopolskim było 1547