Fietsroute toevoegen

Hallo

Ik heb de rij richting van de noordelijke route aangepast.
Hoe maak ik dit deel van de knooppunteroute vanaf KNP 73 naar het westen?
Kan iemand me uitleggen welk relatie nr ik moet gebruiken?
http://www.openstreetmap.org/#map=18/51.63789/5.34918&layers=C

Marius

Volgens mij moet je deze relatie hebben waarbij volgens mij de note gewoon “73-75” moet worden.

Ik weet niet welke editor je gebruikt maat in JOSM moet je het in de relatie ontbrekende fietspad selecteren en toevoegen aan de relatie.

Hallo

Heb het aangepast.
Kan iemand het controleren ?

Marius

Als het de bedoeling is dat het fietspad ten oosten van de Torenstraat onderdeel is van de genoemde route dan moet ik je teleurstellen. Als je klikt op de link in mijn vorige reactie dan kun je zien dat dat fietspad niet groen kleurt. Klik je in dat kaartje op het fietspad en vraag je de gegevens ervan op dan zie je dat hetgeen ondereel is van een relatie. In het andere actieve draadje over routes heeft Ligfietser uitgelegd hoe je dat kunt regelen met Josm.

Zo te zien werk je met Potlatch. Deze weg, http://www.openstreetmap.org/browse/way/236002724
selecteren en in de advanced modus (knopje links onderin de editor) toevoegen aan de relatie met ID 15652.
Onder role vul je in backward (omdat de tekenrichting van deze weg tegengesteld is aan de rijrichting, je ziet dat de oneway is getagd met -1).

Bij knoop 73 zie ik echter dat er nog een fout is in de splitsing. Weg http://www.openstreetmap.org/browse/way/6951498 loopt na de kruising (waar knoop 73 moet liggen) iets verder door naar rechts tot punt 73. Die hele weg is getagd met bicycle=no. Komend van de Schijndelseweg kan je dus niet naar het Petrus Dondersplein of linksaf naar Adrianusplein als fietser.
Weg 6951498 zal eerst dus gesplitst moeten worden op deze node: http://www.openstreetmap.org/browse/node/2376011231 en de tags aangepast.
Ook knoop 73 kan je dan beter verplaatsen naar dit punt, of het kruispunt verplaatsen naar knoop 73 en de weg Petrus Dondersplein laten aansluiten op knoop 73 anders klopt de routering niet.
Zie https://www.dropbox.com/s/b00kldii6ifg1mg/knooppuntroute.jpg

Ha marius,

Denk dat je het beste dat “Peerke” Dondersplein direct laat aansluiten op het knooppunt. Dus even het zuidelijke stuk eruit halen (splitsen met x toets). Dan zijn de busroutes ook gered.
Het noordelijk fietspad dan ook weer aansluiten op het knooppunt. Ik ben wel eens meer met dit stukje bezig geweest toen de fietspaden niet meer wilden routeren.
Dan hoeft bicycle=no ook niet weg.

Groet,
Eggie

Egbert

Ik heb een poging gedaan.
Weet niet zeker is een complex kruispunt.
De zuidelijke fietspad komt iets naar rechts op de schijndelse weg.

Marius

ik kijk wel even

edit… Het klopt bijna. Het noordelijke fietspad langs het Adrianusplein moet je nog role foreward zetten. Die 73 route hoort niet aan de westkant van het knooppunt te liggen of je moet knpunt 73 ook nog op de kruising zetten. De route over het Petrus Dondersplein eindigt niet op knooppunt 73. Wel als je daar dus ook een knooppunt 73 maakt. Dat zie je wel meer (hele discussies over)
Je zou het ook kunnen oplossen door knooppunt 73 ook te zetten op het kruispunt van de hoofdwegen. Daar stond het in het verleden ook.

De busroutes kloppen weer en St. Michielsgestel is weer routeerbaar zo.
Als je eerst naar knooppunt 73 gaat (selecteren) en daarna naar de oude knooppuntplaats en je drukt op de R-toets heb je het knooppunt gekopieerd.

Vergeet niet je prakkie naar binnen te werken vanavond. :wink:

Eggie

edit: en op dat kleine stukje Schijndelse weg hoort nog een stukje route 73 naar 75 volgens mij met als richting west (foreward) en de role moet ook naar het westen zijn. De richting van de weg staat goed.
http://www.openstreetmap.org/#map=19/51.63763/5.35068

Dat moet worden role=backward want oneway=-1

@Ligfietser… je hebt gelijk… was er vanuit gegaan dat er wel oneway=yes zou staan.

Egbert

Heb knp 73 ook op kruispunt gezet,
Wat is role hetzelfde als oneway?
Oneway=-1 heb ik gezet.
Kun je even in P2 kijken
Marius

Elke weg heeft een richting. Dat kun je zien als je Kaartstijl / Enhanced kiest. Moet je echt goed kijken. Dan zie je heel kleine pijltjes. Normaal zet je een fietspad op éénrichting met oneway=yes…maar met oneway=-1 gaat de eenrichting tegen de natuurlijke richting van de weg in. Beetje lastig maar het gaat. Dus moet je ook rekening houden met de richting van een fietsroute. Die gaat ook tegen de natuurlijke richting van de weg in. (heeft niets te maken met eenrichting) Ook als je eenzijdig een fietsstrook aanbrengt moet je goed kijken wat de richting van de weg is. Van a naar b of van b naar a.
Cycleway:right = lane of cycleway:left= lane… Anders zit de fietsstrook aan de verkeerde kant. Zit die toch wel op een etrex 30, maar dat is weer een heel ander verhaal.

De meeste fietsroutes hebben een richting en daar moet je dus rekening meehouden als je die route aanbrengt. “De omgekeerde logica”

Mijn voorkeur is oneway=yes … Zie ik dat dat niet klopt dan draai ik de richting van de hele weg om. Dat is wat makkelijker werken als je al twee glazen wijn op hebt.
note: Je ziet de werkelijke richting van de weg alleen goed als je de oneway even tijdelijk weghaalt. (Wel enhanced mode gebruiken)

Het noordelijke brugdeel moet dus ook backward worden, want de eigenlijke richting van het brugdeel loopt van west naar oost. Je zou dus ook de richting van de weg om kunnen draaien. Dan is het wel goed. Dat doe je in potlatch met dat pijltje in de gereedschapsbox.
De richting van de route staat dus verkeerd op het noordelijk deel van de brug.

http://www.openstreetmap.org/#map=19/51.63816/5.34849

op de fietskaart is het nog beter te zien dat het fout is. http://www.openstreetmap.org/#map=18/51.63845/5.34859&layers=C

De role heeft hier op het brugdeel niets met eenrichting te maken(je mag daar ook de andere kant op fietsen) , maar alleen met de richting van de route. Je fietst immers daar van oost naar west op de route.

Egbert

Heb richting fietspad op de brug omgedraaid.
Weer heel wat geleerd.
Kun je nog even controleren.
Ik pas het wel aan als het nodig is.

Marius

Hoi,

'k Heb vanmiddag even gekeken en toen was de brug goed. :slight_smile: Het is best lastig daar, want de bingfoto klopt al lang niet meer.

Het renderen op de osm fietskaartlaag duurt heel lang. Het heeft geen zin om nu daarop te kijken voor de juiste role.

Houdoe,
Eggie

Eggie

Heb ondertussen de nieuwe versie van OFM gecontroleerd.
Routering nu prima
Het renderen duurt inderdaad lang de role is nog niet in zijn geheel te zien.

Nogmaals :

Houdoe en Bedankt.
Marius