Fietsknooppunten op de Veluwe

In het voorjaar van 2014 zijn er op de Veluwe een paar aanpassingen gedaan in het fietsknooppuntensysteem. Met name rondom Ermelo. Op welke manier krijg ik de aanpassingen in OSM/OFM?

Dag Nico,

Niet om je te ontmoedigen, maar…als je totaal nog geen ervaring hebt met mappen is het veranderen van knooppuntroutes best ingewikkeld. Dat is bijna hetzelfde als je na 1 week artsenstudie gevraagd wordt om even een by-pass operatie uit te voeren. Vaak zitten op die routes nog andere routes die dan in verschillende relaties zitten.
In het begin is het verstandiger om simpel te beginnen.
Wat je wel kunt doen is in www.openstreetmap.org een opmerking plaatsen bij het het betreffende knooppunt.
Zet eens een hyperlink het forum van dat stukje Ermelo. B.v. zo http://www.openstreetmap.org/note/167376#map=17/52.29419/5.62530&layers=CN
Dan kunnen we eens kijken… alle mappers zijn welkom uiteraard… ook de beginnende :slight_smile:
Eggie

edit: Kijk ook hier even. Het is een handig programma om fouten op te sporen. Vertel even waar het nieuwe knooppunt zich zou moeten bevinden. Wanneer je in potlatch2 naar het oude knooppunt gaat (de node) en er op klikt en je vervolgens naar het nieuwe knooppunt gaat en je klikt op de node en vervolgens op de letter R dan is het knooppunt gekopieerd. …, Het oude kun je verwijderen door op de letter O te klikken. Zolang je niet opslaat gebeurt er niets.
Mocht het niet helemaal goed gaan meld je even op het forum en dan proberen we te helpen.
'k Neem aan dat je al een account hebt aangevraagd op www.openstreetmap.org?

edit2 Hier http://zverik.osm.rambler.ru/whodidit/?zoom=10&lat=52.14996&lon=5.479&layers=BTT kun je zien wie er nog meer in je omgeving bezig is. 'k Zag dat je al sinds 2011 actief bent.
Fietsroutes: Wanneer je in Potlatch2 ('k Zie dat jij ID gebruikt) gaat staan op een route bv de Hamburgerweg dan staat daar een regionale route op. In Advanced mode is dat route 1575955.
Gebruik het tabblad met het fietsje. (simple mode)
Op een nieuw fietspad je je als je op regional klikken op add to route. De relatie 1575955 staat dan in het keuze menu en je kunt die route dan toevoegen. Als de route bv niet meer loopt op de Hamburgerweg kun je die wissen door op het kruisje te klikken. Je moet de weg dan wel eerst splitsen (toets X) zodat je het juiste stuk selecteert en dan pas wissen.

Succes

Ik zou er wel nog iets aan willen toevoegen. Hoewel er diverse zaken zijn om rekening mee te houden bij het invoeren van knooppuntenroutes, zijn fouten meestal simpel door anderen te corrigeren, vaak zelfs als ze niet bekend zijn met de lokale situatie. Wat belangrijk is, is te weten hoe de routes tussen twee knooppunten is, en waar de knooppunten exact zitten. Daarvoor moet je ter plekke de ontbrekende routes nafietsen.

Je vroeg: Op welke manier krijg ik de aanpassingen in OSM/OFM?
Het meest simpele antwoord is volgens mij ervoor zorgen dat iemand de ontbrekende routes fietst en daar een gpx trace van maakt. Waarbij die persoon tevens op een of andere manier moet noteren op welk kruispunt welk knooppunt zit.
Vervolgens ervoor zorgen dat iemand met behulp van die gegevens de ontbrekende routes gaat invoeren in openstreetmap. Dat mag dezeflde persoon zijn, maar dat kan ook iemand anders doen.

Ik zelf doe dat door eerst een route te plannen (bijvoorbeeld 60-51-57-59), en tijdens het fietsen daar een trace van te laten maken. Van de knooppuntbordjes maak ik een foto. mbv de trace kan ik thuis de exacte positie bepalen waar ik de foto gemaakt heb.
Een trace ziet er dan bijvoorbeeld zo uit: http://www.openstreetmap.org/user/Wimmel/traces/1762161. De bijbehorende foto’s heb ik niet online gezet.

Ik maak overigens onderweg ook af en toe foto’s van het wegdek, bijvoorbeeld om ontbrekende onverharde landweggetjes te kunnen toevoegen.

Tijdens het fietsen van een route maak ik waypoints en typ gelijk een notitie bij dat waypoint. Na het uploaden van de trace worden de waypoints ook weergegeven. Op deze manier is het eenvoudig om fouten te corrigeren.

Bedankt voor de antwoorden. Ik heb mijn account een tijdlang ongebruikt gelaten. Sinds kort heb ik een gps die gebruik maakt van OSM, dan heb je ineens door waar de kaart nog verbeterd kan worden.
De actuele fietsknooppuntenroutes rond mijn dorp Ermelo zijn al wel ingevoerd in de fietsrouteplanner van de Fietsersbond. Dus de routes en de knooppunten zijn bekend. De anwb en falk plan hebben hun kaarten ook aangepast. Vandaar mijn vraag, ik zag dat het lastiger is dan een POI toevoegen. Met jullie tips ga ik het binnenkort testen.

groeten!

Knooppuntroutes in Ermelo heb ik aangepast, er klopte idd niet veel meer van op OSM. Zal volgende week ook op de OFM te zien zijn.