Fietsbarriers

In Belgie en Frankrijk heb je op fietspaden, zeker op voies verte (bij kruisingen met auto-wegen) vaak een wat ruim opgezette barrier=cycle_barrier, waar fietsers wel (met gereduceerde snelheid) langs kunnen fietsen, maar auto’s niet. Zie voorbeeld op Streetview.
Een echte cycle_barrier vind ik dit niet, aangezien je hiet met 10-15 km/h doorheen kan, terwijl je bij een “echte” cyclebarrier er vaak niet met fiets doorheen kan of je moet afstappen of tenminste met je voeten aan de grond.

Hoe tag ik deze?

Ik moet zelf gewoon beter lezen…
Van https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:barrier%3Dcycle_barrier

Er zijn sinds kort ook extra tags voor fietsbarriéres waarmee het type en de breedte van de doorgang etc. mee aangegeven kunnen worden (zie die wikipagina). In Nederland hebben we ook wel zulke barrières (vooral bij kruisingen), maar niet veel.

Voorbeeld

Hier in Lunetten heb je wel zo’n ding op een fietsroute, met een olifantenpaadje ernaast omdat fietsers nou eenmaal graag dóórfietsen.
Bedankt voor deze vraag (en het zoekwerk) want het viel me laatst wel op dat er niet langs gerouteerd werd (verder niets mee gedaan).

In de bossen bij Dorst, bv hier:
https://www.openstreetmap.org/?mlat=51.59374&mlon=4.87051#map=19/51.59374/4.87051
hebben ze recent echte (voor mij nieuwe) fietsbarrières geplaatst. Omdat men dit gebied veel te druk vond worden, oa met veel MTB-ers, wandelaars, tussen de schotse hooglanders door, heeft men radicaal het gebied omheind (hekwerk) en op slechts paar plekken deze barrières geplaatst: ik heb wel een MTB-er zien klooien maar het was zeer lastig. Dus ook met kinderwagen ed kun je het vergeten er doorheen te komen. Ik zal eens een foto nemen als ik er weer langs kom.

EDIT:
https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4021191/sylke-kan-het-bos-bij-dorst-niet-meer-in-door-rolstoelonvriendelijk-hek
https://www.youtube.com/watch?v=QvPV_KlY2GU

Dynamische fietsbarrière in de Boterhuispolder

(eigen werk, cc-by :wink: