Een puntje in plaats van een ballon

Beste mensen,

Allereerst moet ik even zeggen dat ik dit zeer interessant vind, ik mag graag klooien op de pc en zo hebben we er allemaal wat aan.

Maar ik wil graag een poortje toevoegen, ik heb uitgevonden dat dit kan met een ballonetje en daar kan ik dan een poort van maken, maar een poort als in onderstaande afbeelding lijkt me toch veel mooier, een ballon is vaak een bestemming, en dat is dit niet. Kunnen jullie mij uitleggen hoe ik zo’n soort poortje krijg?

Bij voorbaat dank.

https://www.dropbox.com/s/4sjyjeelt3j64co/Schermafbeelding%202017-01-04%20om%2019.58.53.jpg

Dit is toch gewoon een hek ? (gate) Je hebt keuze uit een aantal afsluitingen: hek, slagboom, bolder… Poortjes zoals tussen huizenblokken die achterpaden en dergelijke afsluiten zijn er niet in die hoedanigheid; kasteelpoorten trouwens ook niet.

Marcel.

Paul, alle begin is moeilijk vandaar dat er een forum is. Maar er is ook een OSM wiki waar veel uitgelegd wordt.
Hierbij een link naar de poortjes. (lees: de manier hoe je een barriere moet taggen)
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:barrier

Bedankt voor jullie antwoord, maar ik ben er mee aan het proberen geweest en het lukt me niet. Om precies te zijn gaat het om een hek bij een park waar men niet makkelijk met de fiets langs kan. Dat is onderstaande link.

https://www.openstreetmap.org/edit?editor=id#map=21/52.21540/6.91393

En in onderstaande link, ten noord westen ervan staat ook zo’n hekje en dat is wel een puntje.

https://www.openstreetmap.org/edit?editor=id#map=21/52.21641/6.91613

Ik heb beide dezelfde eigenschappen meegegeven maar de ene is een ballon en de andere een punt, en dat zou hetzelfde moeten kunnen zijn denk ik.

Paul,

In het eerste geval maakt je hek geen deel uit van de weg waar het op staat en is het een losse node.
In het tweede geval maakt de afsluiting - zoals het hoort - wél deel uit van het pad.

De reden is dat de ballon, geen deel uitmaakt van de weg, het is een “los” punt. In het andere geval is het een punt dat deel uitmaakt van de weg dat ook de eigenschappen van een “barrier” heeft.

Hoe je dat kan rechtzetten met de iD editor weet ik jammer genoeg niet.

Verder, dit is de manier waarop de iD editor de situatie voorstelt. Andere editoren gaan daar anders mee om. Op de kaart op osm.org ga je het verschil wellicht niet merken. Maar als het poortje geen deel uitmaakt van de weg, zal een navigatie programma je ook niet tegenhouden om er te passeren. Het punt moet dus wel degelijk deel uitmaken van de weg.

Voor de gevorderden: niet alle navigatie programma’s gebruiken beperkingen die enkel op een node van een weg staan (bv. OsmAnd).

Je kan in iD gewoon de losse node slepen op de weg, dan wordt het automatisch een ‘puntje’ en is het hek onderdeel van de weg.

Is het een kwestie van “niet langs kunnen” of is het een kwestie van “verboden te fietsen”?
Je moet nl. wel de toegangsrechten bij zo’n hekje hetzelfde laten zijn als die op het pad waar dat hekje toegang toe geeft.
Je hebt nu verschillende access beperkingen op hekje en de paden daarachter.
En als het wandelpaden zijn, dan volstaat highway=footway en heeft motor_vehicle=no geen zin.
En wat bedoel je met access=private en foot=permissive? (terwijl op de weg dus weer iets anders staat!)

Lees vooral dit:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/NL:Kaarteigenschappen
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/NL:Recreatieve_paden_wegen
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/NL:The_Netherlands_roads_tagging#Overige_wegen_en_paden

En bestudeer voorbeelden die worden gegeven.
Het is altijd vervelend als je al je werk weer opnieuw moet doen omdat er teveel beginnersfouten in zijn geslopen.
En probeer JOSM.

Hier nog wat zaken die me in die hoek van het park opvallen:

Er zijn 4 verschillende soorten van wandelpad of pad getagd (bij de pijlen). Klopt dat, zijn ze allevier verschillend?
Mijn afbeelding komt uit JOSM, en je ziet linksonder ook nog je hekje staan. Dat moet op het pad worden vastgezet als een node.
Nog een voordeel van JOSM: je kunt gebruik maken van recente luchtfoto’s van cyclomedia ipv. oude bing foto’s die tot 8 jaar oud kunnen zijn. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als een mapper paden gaat “overtrekken” van een oude luchtfoto terwijl die paden er allang niet meer zijn of anders lopen. Of mappers die gebouwen “terugzetten” omdat ze op de oude foto niet zien dat het gebouw is gesloopt.

Edit: typefout.

Hier kan wat mij betreft een slotje op, ik heb zoveel fouten gemaakt dat eerst heel veel heel goed moet lezen voordat ik weer wat ga doen.

Ha Paul, allereerst, ik ben ook (maar) een beginner en zeker geen ervaren OSM pro of iets dergelijks.
Oké, stel je wilt dat hekje toevoegen, dan zoek ik eerst altijd even op de wiki hoe ik een hekje tag. Net wat Commodoortje zei:

De Engelse versie bevat veel info…
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:barrier

…en de Nederlandse is blijkbaar/soms niet helemaal up-to-date.
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/NL:Key:barrier

Verbaasd over de hoeveelheid verschillende soorten hekjes die er bestaan, klik ik dan meestal op het hekje waarvan ik denk dat-ie het beste bij de situatie past. Vervolgens ben ik weer verbaasd over de hoeveelheid tags die je één hekje kan geven. Nou goed, na dit alles gelezen te hebben weet je meestal wel hoe (en waar) je dat bepaalde hekje kan plaatsen.

Begin bij hekjes, grote spul komt later wel, maar lees in ieder geval de wiki goed als je iets wilt plaatsen. Het is natuurlijk waanzin om nu de hele wiki uit je hoofd te gaan leren, maar als je ergens een hekje wilt plaatsen, en eerst de wiki over dat bepaalde hekje leest, dus dat hoef je de volgende keer niet meer op te zoeken als je ergens weer zo’n hekje wilt plaatsen (of wel, voor de zekerheid).

Wat ik ook als handig heb ervaren, is JOSM. (Dat programma schrikt in het begin wat af, maar als je even een tijdje voor gaat zitten, werkt het prima.) Tijdens het taggen van een wandelpad bijvoorbeeld, kan je op wandelpaden in de buurt kijken welke tags er gebruikt worden. Na het (op de wiki) opzoeken van de tags (van dat pad in de buurt) waar je nog nooit van gehoord hebt, heb je meestal wel een idee waar die tags voor zijn, en waarom ze gebruikt worden. Dan gaat het taggen van dat wandelpad ineens een stuk makkelijker.

Ook geeft JOSM een melding als er fouten zijn, zodat je je eigen fouten eerst op kan lossen voordat je die (waarschijnlijk onbewust) uploadt naar de OSM server. Hier leer je ook nog eens van.

Ik zou zeggen: stap zo snel mogelijk over naar JOSM. Heb ik zelf ook gedaan.

O ja, en ik houd het bij kleine dingetjes in de dunst bevolkte gebieden van Nederland ;).

Paul, Wat bedoel je met “een ballon”???

In iD zien losse nodes er uit als poi ballonnetjes

Thx, ik heb nog nooit iD gebruikt…