Przeglądając niedawno edycje na obszarze, którym najczęściej zajmuję się mapując w OSM zauważyłem, że pewien użytkownik edytował sporo POI edytując numery telefoniczne. Chodzi konkretnie o zapisywanie numerów telefonicznych w formie, ze spacjami: +48 XX XXX XX XX dla numerów stacjonarnych, +48 XXX XXX XXX. Pozmieniał formę zapisu w tagach phone, jednocześnie nie ruszając numerów telefonicznych w innych tagach.
Zerknąłem o co chodzi z tą wielością edycji, a okazało się, że jest projekt na GitHubie o nazwie OSM Phone Number Validation. Przy okazji tych edycji pousuwane zostały numery występujące także w tagu contact:phone, a tag contact: jest bardziej szczegółowy, co podaje OSM Wiki: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Talk:Key:contact:*
I tu nasuwają się dla mnie pytania: czy jest gdzieś w jakichś przepisach, ustaleniach, normach usankcjonowana forma zapisu numerów telefonicznych w Polsce, żeby zapisywać numery w formie graficznej, ze spacjami: +48 XX XXX XX XX dla numerów stacjonarnych, +48 XXX XXX XXX - dla komórkowych? Czy jest to tylko forma zwyczajowa? Czy chodzi bardziej o estetykę, a nie względy formalne?
Pytanie kolejne: czy każdy może sobie, ot tak, odpalić projekt i zacząć edytować OSM według swojego widzimisię? Bo naprawdę nie rozumiem np. tego usuwania nowszych tagów contact:phone stwierdzając, że jest duplikatem tagu phone. Sam, gdy edytuję POI to dodaję numery w phone i w contact:phone, zapisując je (dla Polski) w formie +48XXXXXXXXX. Nie wiem, czy np. aplikacja A nie bierze danych o numerach z tagu contact: a aplikacja B z tagu phone. Generalnie, póki tag phone, mobile fax, mobile, website nie są zdeprecjonowane to dodaję wartości także i tam. Jeśli zostaną unieważnione / wycofane to wtedy będzie można pomyśleć o jakiejś automatycznej edycji i ich usunięciu, ale na chwilę obecną nie widzę powodu ich kasowania. Poza tym stosuję zasadę, że dodaję najwięcej, jak się da informacji do POI - tyle, ile mogę znaleźć na temat danego punktu / obiektu.
Także tak, chcę zapytać co o tym wszystkim sądzicie. Wiem, że @Mateusz_Konieczny udzielał się w dyskusjach na temat numerów telefonów, ale nie miałem już siły i ochoty przebrnąć przez wątki, dlatego zapytuję Was tutaj, ogólnie.