Edits omgeving Staphorst

Beste Gerrit,

Je hebt recent aan groot aantal wijzigingen in OSM gedaan; beginnend, voornamelijk met massa-imports uit een GIS-systeem waar jij blijkbaar als (voormalig) ambtenaar in Staphorst toegang toe hebt.

Diverse Nederlandse OSM-editors, actief op dit forum, hebben jou erop gewezen dat je handelen indruist tegen de best practices van OSM:

 • importeren zonder bronvermelding
 • taggen voor de renderer (hoe ziet het er leuk uit op de standaard Mapnik-kaart)
 • het gebruik van onbekende keys en values, die sowieso niet gerenderd worden, maar wel tot databasevervuiling leiden
 • het gebruik van Nederlandstalige keys/values, terwijl je weet dat de systeemtaal van OSM Brits Engels is (zo is bijvoorbeeld color (Amerikaans Engels) niet toegestaan maar ‘colour’ wel)

Je hebt er veel moeite ingestoken, na onze verzoeken, om de gedane foute edits weer ongedaan te maken; zonde van de tijd dus die je er aanvankelijk aan besteed had.
Zou je er niet meer plezier in beleven om 95% constructief te editen zonder alles weer te moeten slopen?

Dat wil zeggen: weet dat wat je edit volledig in lijn is met de OSM standards en vraag vooraf aan de community, in dit forum, wat zij ervan vinden als je denkt te moeten experimenteren met nieuwe tags of imports. De mening van anderen is niet noodzakelijk direct de jouwe, maar geeft je wel de kans om even stil te staan bij je plannen en in geval van massaal bezwaar na te denken waarom jouw idee misschien toch niet zo goed is.

Helaas om te observeren is dat je weer aan het editen bent gestart en ‘rare’ dingen aan het doen bent.

Een voorbeeld, en slechts een van de vele, is onderstaande afbeelding.

JSOM

Wat zien we daar:

 • je maakt een vlak aan dat deels overlapt met een ander landuse-vlak, een helaas veel gemaakte overtreding in OSM; landuse behoort aan te sluiten en niet te overlappen; ingesloten stukken landuse taggen we middels een multipolygonrelatie
 • je geeft aan het stuk landuse “attribution=testomgeving”: ten eerste weer onbekende OSM keys/value, in het Nederlands en bovendien: OSM is geen testomgeving! Testen doe je lokaal op je eigen PC en upload je niet
 • source=nog_invullen: zie hierboven
 • landuse=religious: wat is er religieus aan dit stuk grond: als het een kerkhof is geef dat dan aan, als het gebouw een kerk is geef dat dan aan etc.
 • je bent ten zuiden van het genoemde landuse-stuk weer kavelgrenzen of iets dergelijks aan het taggen met wederom niet toegestane tags en een zeer vage status!
 • onder andere in de NW-hoek sluiten landuse=residential en landuse=forest aan elkaar aan, maar feitelijk net niet. Waar landuse-vlakken aansluiten hebben zij de begrenzingslijn en nodes gemeenschappelijk en niet zo maar een beetje in de buurt, soms overlappend, soms met een ongetagde spleet ertussen. JOSM heeft prima tools om verschillende landuse-stukken echt aan te sluiten. Dit is gewoonweg slordig mappen

Tot nu toe zijn vele users bezig om je van advies te voorzien en corrigeren zelfs de door jou gemaakte fouten.
Echter: als je zo door blijft gaan loop je de kans dat:

 • de door jou ingevoerde wijzigingen vrijwel onmiddellijk - en er zijn zeker mensen hier die daar een scriptje voor kunnen schrijven - als complete changeset uit OSM verwijderd worden: al je werk voor niets
 • bij aanhoudend misbruik je na een aantal verzoeken aan de Data Working Group (de systeembeheerders van OSM) geblokkeerd kan worden en helemaal niet meer aan OSM kan bijdragen, zowel onder je username als onder je IP-adres. Dat wil je toch zeker niet?

In het kader van het democratisch karakter en transparantie van OSM vraag ik nadrukkelijk andere gebruikers van dit forum hun mening te geven, want het laatste wat ik wil is dat mijn solitaire (sombere) mening als leidinggevend gezien moet worden.

Ik sta 100% open voor opbouwende kritiek - nu Gerrit nog!

Een goed map-2016 gewenst aan allen!

[edit] topictitel aangepast

Martin,

100% mee eens… We hebben al veel geduld getoond. Ook eens met de wens voor een “good mapping-year 2016!” :slight_smile:

Eggie

Martin,

Ik heb eigenlijk niets toe te voegen. Volgens mij spreek je - op een uitstekende wijze - voor de meerderheid hier. In ieder geval je staat niet alleen.

Ten 1e ben ik het ook helemaal eens met Martin,

Gerrit kan beter een cursus OSM krijgen.
Iets wat ik ook nog steeds wel graag wil ondanks dat ik bijna niet (meer) map en de BAG-import in Reeuwijk en Gouda wel voor elkaar kreeg met JOSM. Trouwens als Gerrit met Potlatch bewerkt dan kan je het niet op je eigen PC doen, wel met JOSM. Blijft dat OSM geen speeltuin is.

[gedeeltelijk offtopic nav. opmerking DVDhoven]
En ik zal me ook wel eens zondigen aan fouten, want dat van landuse wist ik ook niet, maar ja als ik map zijn het voornamelijk wegen en/of bankjes ;). Nadeel is wel dat ik nu zo als bij de Nieuwdorperweg in Reeuwijk niet weet hoe het onderliggende water weg moet. Dit voorbeeld is even om te laten zien dat ik niet alles weet, niet dat ik geen hulp zou willen in een ander topic.
[einde offtopic]

Maak hiervoor een nieuw draadje aan met een link naar de plek in OSM. Dan wordt je vast wel geholpen.

Ik sluit me aan bij Martin.

Ik zie met overpass turbo ook nog heel veel problemen. Onder andere losse of aan een way gekoppelde nodes zonder tags, met slechts in de opmerkingen iets van “adresvlakken” of b.v. “aanperceel”.

Dat soort losse frutsels hebben echt geen functie, OSM is geen plak- of prikbord…

Zie b.v.:
https://www.openstreetmap.org/node/1023356405
https://www.openstreetmap.org/node/3820395874
https://www.openstreetmap.org/node/1023444290

Het is een heel woud in keepright :frowning: (Rouveen)
http://keepright.ipax.at/report_map.php?zoom=14&lat=52.63608&lon=6.22287&layers=B0T&ch=0%2C30%2C40%2C50%2C70%2C90%2C100%2C110%2C120%2C130%2C150%2C160%2C170%2C180%2C191%2C192%2C193%2C194%2C195%2C196%2C197%2C198%2C201%2C202%2C203%2C204%2C205%2C206%2C207%2C208%2C210%2C220%2C231%2C232%2C270%2C281%2C282%2C283%2C284%2C285%2C291%2C292%2C293%2C294%2C311%2C312%2C313%2C320%2C350%2C370%2C380%2C401%2C402%2C411%2C412%2C413&show_ign=1&show_tmpign=1

edit 1: ben tot nr 735i gekomen met weghalen, maar ik weet leukere dingen te doen. Misschien wil G Dankelman dit ook verwijderen. Het zijn edits van 11 november.

edit2: Alle begin is natuurlijk moeilijk, maar dit zijn ook nu allemaal losse einden van de fietspaden. Repareren?

Fascinerend wat een spoor van vernieling Gerrit heeft achtergelaten.
Het grote probleem is, zo lijkt het, dat Gerrit middels massa import allerlei foute data in OSM laadt die wij vervolgens handmatig dienen te corrigeren?

Misschien, met alle risico’s van dien, alle changesets van recent tot ouder maar reverten?

Dan moet dat t/m 11 november j.l.
'k Wil ook wel met een bakkie chips en een goed glas wijn aan het werk, maar ik kan even niet inschatten hoeveel werk het is. Ik heb Gerrit net een mailtje gestuurd over de ways zonder OSM valide tag en de losse fietspaden.
Even kijken wie daar nog meer actief is geweest.

edit1: Alleen DTeelde met wat fiets/bromfietspaden en Gerrit Dankelman.
Verder alleen Martin en eggie om zaken te wissen of te repareren. Mijn edits maken niet uit, want dat was alleen maar wissen.

http://zverik.osm.rambler.ru/whodidit/?zoom=13&lat=52.63237&lon=6.21525&layers=BTT&age=31

Dit lijkt me een typische paradox: hoe langer we wachten, des te meer we moeten reverten met als risico dat we de vroegste edits vermöbelen (ben geen Limburger, maar vind dit wel een mooi woord) of gelijk ingrijpen en in ieder geval de meest recente edits ongedaan maken.
Ik ben benieuwd of en hoe Gerrit op je DM’s reageert; wellicht kun je die hier openbaren?

Feit blijft, in analogie met een bekend gezegde, dat een losgeslagen OSM-mapper meer kan vernielen dan tien ervaren mappers kunnen herstellen.

Gewoon witte huiswijn van de Jumbo. Zie even who did it in mijn aanvullende edit.
Wat mij betreft reverten.

edit: sorry van de Lidl roept mijn andere helft.

Ik stel voor dat we Gerrit de kans geven hier een bevredigend antwoord te geven.
Verder kunnen we hem idd helpen met domweg reverten, want zijn eerdere edit-fouten heeft hij stuk voor stuk hersteld. Waste of time.
Ik ken de community rules onvoldoende hoe we tegenover een “bulk revert” staan, wat feitelijk neerkomt op een Berufsverbot en nog net niet het blocken door de DWG betekent. Ik ken uit de historie wat andere “edit wars” waar elementen een afwisselende tag kregen maar hier verzint onze Gerrit telkens wat nieuws en blijft ons verrassen, helaas in negatieve zin.

Het probleem is dat de intentie niet “vernieling” is… In geval van vernieling is een revert zonder scrupules gewoon direct uit te voeren. Hier ligt het toch een beetje anders. Gerrit heeft echt z’n best gedaan om er wat van te maken, maar begrijpt de impact wellicht niet.
geen idee of hij het forum volgt. Er is heus geen rancune, maar er moet wel iets opgelost worden. Graag dus communicatie vanuit Staphorst!

Ik krijg ook steeds meer het gevoel dat Gerrit wellicht een gepensioneerde CAD tekenaar is. Vanuit de GIS wereld bezien, was de CAD wereld tot een jaartje of 15-20 geleden ook een wild-west, met “spaghetti-data” die voor niets anders bruikbaar was dan een print op de plotter…

Dat is in de laatste 15 jaar gelukkig wel wat veranderd met ook in de CAD wereld steeds betere spatial database ondersteuning, maar het plaatsen van losse nodes zonder tags met opmerkingen die attributen suggereren (adresvlakken, aanperceel), lijkt wel sterk op de manier hoe CAD gebruikers via leuke labeltpuntjes met tekst probeerden toch nog wat betekenis aan de lijnen mee te geven (“verharding:asfalt” e.d.).

Helaas lijkt OSM in de JOSM editor ook oppervlakkig op een CAD als je je nog niet verder hebt verdiept in hoe OSM in elkaar steekt… Het misverstand van lijntjes trekken en nodes rondstrooien met tekstjes, is dus zo gemaakt…

Mee eens, de intentie is waarschijnlijk goed, de uitvoering helaas minder…

Hoewel Gerrit niet tot de groep mappers behoort die van mij een welkomstmail hebben gekregen, zal ik hem vandaag ook een - iets aangepaste - welkomstmail sturen.
Mogelijk dat hij de daarin opgenomen aanwijzingen ter harte neemt en zich wat vaker hier laat zien en horen…

Beste Mensen,
Bedankt voor alle adviezen en opmerkingen.
Ik zal mijn leven beteren op OSM.
Ik zal op alle fronten geen bewerkingen meer uitvoeren om jullie niet in moeilijkheden te brengen.
Ik ben er te snel in gedoken en niet gerealiseerd dat ik door de porselein kast van anderen ben gelopen.
Met jullie expertise is de schade hopelijk te herstellen.
Goede jaarwisseling en een goed 2016.
Gerrit

Ik kreeg van Gerrit Dankelman een mailtje op mijn verzoek om hier http://keepright.ipax.at/report_map.php?zoom=19&lat=52.63493&lon=6.21192&layers=B0T&ch=0%2C30%2C40%2C50%2C70%2C90%2C100%2C110%2C120%2C130%2C150%2C160%2C170%2C180%2C191%2C192%2C193%2C194%2C195%2C196%2C197%2C198%2C201%2C202%2C203%2C204%2C205%2C206%2C207%2C208%2C210%2C220%2C231%2C232%2C270%2C281%2C282%2C283%2C284%2C285%2C291%2C292%2C293%2C294%2C311%2C312%2C313%2C320%2C350%2C370%2C380%2C401%2C402%2C411%2C412%2C413&show_ign=1&show_tmpign=1

de fietspaden aan elkaar te knopen.
Gerrit wil dat graag doen, maar als we gaan reverten dan kan hij beter wachten met deze reparatie.

Wat is wijsheid in deze?

Egbert

edit1: 'k Zie dat het al voor een deel klaar is :slight_smile: Nog niet alles zit aan elkaar. Maar hier zitten in Staphorst ook nog al die ways zonder valide tags. Die moeten nog weg. Zie keepright.

Gerrit en alle mappers een voorspoedig 2016 toegewenst met als slogan,
Have Fun and Keep Mapping

Wellicht toch beter niet reverten… Volgens mij zijn er alleen nog van die vlakken zonder relevante osm tags in Rouveen.
Het is alleen al een heidens karwei om de fouten in keepright om te zetten in een fixed.
Dan kan nu de routering ook hersteld worden.
http://keepright.ipax.at/report_map.php?zoom=15&lat=52.60379&lon=6.20421&layers=B0T&ch=0%2C30%2C40%2C50%2C70%2C90%2C100%2C110%2C120%2C130%2C150%2C160%2C170%2C180%2C191%2C192%2C193%2C194%2C195%2C196%2C197%2C198%2C201%2C202%2C203%2C204%2C205%2C206%2C207%2C208%2C210%2C220%2C231%2C232%2C270%2C281%2C282%2C283%2C284%2C285%2C291%2C292%2C293%2C294%2C311%2C312%2C313%2C320%2C350%2C370%2C380%2C401%2C402%2C411%2C412%2C413&show_ign=1&show_tmpign=1

edit 1: Hier heb ik de routes en de routering hersteld. (routeerde niet meer)
http://www.openstreetmap.org/#map=19/52.64357/6.20184&layers=N
Mocht er toch een revert komen, maakt het ook niet uit, want dan is het ook als vanouds op het fietspad langs de Parallel Rijksweg na.