Drugi użytkownik, 46 zestawów https://www.openstreetmap.org/user/admk11
Te zestawy wyglądają podejrzanie, bo użytkownik w ciągu pół godziny dodał [smoothness] w daleko oddalonych od siebie miejscach Polski, a w samym Wrocławiu w losowych miejscach, a nie np. po linii jazdy, jak to zwykle bywa w edycjach ze StreetComplete. Do tego każdy zestaw ma źródło "survey". Mam duże wątpliwości czy to poprawne dane, czy ktoś sobie zrobił zabawkę.
Nie wiem co to z aplikacja i skąd ona jest, pierwszy raz widzę.
Asphalt Premium to aplikacja internetowa, która wyświetla interaktywną mapę Polski z możliwością sprawdzenia jakości dróg w poszczególnych województwach. Aplikacja wykorzystuje dane z OpenStreetMap pobierane przez OverpassAPI i umożliwia bezpośrednią edycję danych jakości nawierzchni.
Procent dróg bez oceny jakości (smoothness) w poszczególnych województwach (stan na 2025-09-11):
[…] Cel projektu: zmniejszyć te wartości poprzez zachęcenie społeczności do dodawania ocen jakości dróg!
Poklikałem i faktycznie - każda linia to oddzielny zestaw zmian, obstawiam że Copilot tak to napisał Jak chcecie się pobawić to lepiej przybliżyć maksymalnie i kliknąć “Wczytaj mapę”, pobieranie dla całego województwa jest sporo wolniejsze
Asfalt Premium to nowy projekt, który stworzyłem w celu dodanie jakości do dróg, po których jeździmy na rowerach.
Obecnie jest spory problem w planerach tras rowerowych, że nie wiadomo jakiej jakości drogi można się spodziewać.
Aplikacja jest de facto nakładką do wygodnej edycji jakości dróg. To samo można zrobić bezpośrednio w OSM lub StreetComplete, ale mój sposób jest o wiele wygodniejszy.
Co do pojedynczych zmian to problem jest już adresowany i dziś powinna wyjść poprawka. Czyste przeoczenie, wyszło przy większej skali. BTW repo jest publiczne GitHub - volago/asphalt-premium · GitHub
Informacja o aplikacji została wysłana na forum VeloPlaner (polska aplikacja do planowania tras), więc dane na 99% będą ok.
Natomiast jak to świeża aplikacja, to bez spiny co do pojedynczych edge case’ów StreetComplete miewa takie sytuacje, kumulując odległe od siebie punkty tylko dlatego, że łączy ich ten sam opis zmian. Ludzie cały czas takie wadliwe kompilacje komentują, jakby to były błędy początkującego mapera, który nie wie co to bbox.
Tag ten był początkowo tylko dla highway=track i to rozumianego jako droga nieutwardzona. Dlatego grade1 nie był nigdy równoważny paved. Po dekadzie ktoś “poprawił” definicje na wiki rezerwując użycie grade1 dla dróg utwardzonych. Po paru latach autorzy edytorów zauważyli zmianę i uaktualnili opisy.
A u nas (Polska) przez wiele lat tracktype utożsamiano z wyglądem drogi na zdjęciu lotniczym - im więcej “trawki” było widać, tym wyższy nr grade droga dostawała.
W praktyce więc znaczenie tracktype zależy więc od daty edycji, regionu, mapującego i używanego edytora.
Ja tu czegoś nie rozumiem. Aplikacja ma na celu dodawanie jakości dróg, ale dodaje się jakość nie dróg rowerowych, ale dróg kołowych. To się mija z celem. Np. ulica Jachtowa w Świnoujściu ma nawierzchnię z kostki brukowej średniosłabej jakości, ale idąca tuż obok droga rowerowa jest asfaltowa i jest w doskonałym stanie. Myślę, że dużo lepszą opcją jest używanie StreetComplet. Ta opcja “jakość nawierzchni” jest co prawda nieaktywna, ale można w opcjach ją załączyć, co uczyniłem. A jeśli ktoś chce się skupić tylko na jakości nawierzchni to może wszystkie inne po prostu odczekować.
Cześć, spróbuj spojrzeć na temat w ten sposób. Chcesz zaplanować sobie trasę pod rower szosowy z Karpacza do Wrocławia. Jak widać każdy planer (tu przykład na podstawie Veloplanner.com) prowadzi trasę tak, że znakomita większość jest po asfalcie oraz drogami niższych kategorii z powodu bezpieczeństwa. No i nam - cyklistom - zależy dość mocno, żeby wiedzieć czy tym asfaltem pojedziemy wygodnie, czy skończymy ze wstrząsem mózgu
Zgadzam się, że przydałyby się i ścieżki rowerowe też, ale problem jakości nawierzchni jest ogromy i od czegoś musiałem zacząć.