društvo OSM Slovenija

Z uporabnikom Coloredstone sva se odločila da zbobnava vse malce bolj aktivne kontributorje OSM v Sloveniji ter kot cilj, eventualno ustanovimo društvo OSM za Slovenijo. V bližnji bodočnosti nameravamo uvoziti plast gozda za kompletno Slovenijo (za sedaj so dobro pokrita samo nekatera območja).

Če ste zainteresirani, se prosim oglasite, dajte predloge.

Gvil

Jaz trenutno delam na posodabljanju kolesarskih poti/stez v okolici maribora in iskalniku poti z javnim prevozom s pomočjo OSM podatkov. Zato tud urejam linije Marproma.

Moja vizija bi bla da ko se naredi neko daljinsko kolesarsko pot kolesarsko stezo se to objavi in se doda v OSM, da več kje je kaj nareto kje pa ni. :slight_smile:

Delam tudi na orodju za gledanju kompletnosti. Trenutno mam podatke za pošto. Nameravam naredit nekaj takega kot to. Trenutno deluje samo je še malo grdo.

Ideja pa je da se dobi podatke od Pošte (Jih mam), bank, trgovin, dolžin cest (same dolžine po moje ne bi blo tak problem dobit). In pa podatke z OSM. In se potem nekje vidi kolko % je narejenega. Mislim da za to ni copyright problem ker se teh podatkov ne bo dodajalo v OSM. So samo za statistično primerjavo.

Skratka rad bi naredil nekaj podobnega temu, samo da bi se sproti posodabljalo. Ker nevem koliko od teh stvari je še updatanih na wikiju.

Drugače pa po moje je majhen problem v tem, da večina sploh ne ve za forum/mailing list in da so ene stvari na mailing listu druge pa tu.

Mogoče bi se splačalo poslat sporočila slovenskim mapperjem. Da obstaja nekaj kjer se kaj dogaja. :slight_smile:

Uvoz sta nameravala iz Corine naredit al česa drugega? Corino sem že jaz nekaj gledal da bi se blo zanimivo poigrat z njo.

LP

Zdravo.

Dodajam dodatni info glede importa sloja gozdov: ideja je, da bi poskusili pridobiti dovoljeje za uvoz podatkov o gozdovih iz dejanske rabe kmetijskih zemljišč. Podatki so dostopni na MKO portalu (http://rkg.gov.si/GERK/). Glede na pogoje uporabe podatkov bi ti podatki lahko bili dostopni OSM skupnosti. Je pa to potrebno preveriti pri pristojni instituciji. Obstaja še nekaj virov, ki bi jih morda lahko uporabili (tudi kakšno WMS servisi, o katerih so nekateri uporabniki na forumih že spraševali).

Ker se uporabnikom OSM velikokrat postavlja vprašanje glede uporabe različnih virov podatkov, je smiselno, da se povežemo in na nek sistematični način pridemo do teh podatkov. Obenem lahko rešimo še kup drugih problemov, ki se nam pojavljajo (npr. sistematično odkrivanje topoloških napak, določevanje in uporaba offset, navodila za uporabnike pri delu s posameznimi vsebinami, …).

lp

CS

Zdravo,

Se strinjam z ustanovitvjo društva (karkoli naj bi to bilo), ker smo v Sloveniji že nekaj let samo skupek posameznikov in ni nobenih skupnih akcij in dejavnosti glede OSM. Eden od razlogov je tudi razdrobljenost kanalov za komunikacijo: imamo talk-si mailing listo in tale forum (mogoče še kaj). Sam tega foruma sploh ne obiskujem, ker ne najdem pametnega načina, da bi bil obveščen o dogajanju pri users:Slovenia prek mailov, RSS feedov pa že nekaj časa ne uporabljam več. Mogoče bom vseeno spet zaktiviral kakšen feed reader :wink:

Drugače sem iz Maribora, trenutno zelo malo mapiram, ker se večino časa ukvarjam z razvojem aplikacij za OSM in kartografijo (Maperitive, Azurite…). Največ sem se ukvarjal z mapiranjem pohodniških poti, je pa res da je okolica MB že precej dobro pokrita.

Tudi jaz se strinjam z ustanovitvijo društva, čeprav ne vem koliko bi lahko sam sodeloval, saj sem iz zamejstva (iz Italije)

LP

Podpiram idejo!
A zavedati se moramo, da to ne bo čarobna paličica, zaradi katere se bo kar samo od sebe začelo dogajati…

Če je dovolj volje, zagnanosti, zanimanja in prostovoljcev za organizacijo, potem je društvo (ali klub) najbrž vreden cilj, vsaj dolgoročno. Formalna oblika potem omogoča, ta se tak pravni subjekt lahko uradno pogaja npr. z lastniki oz. ponudniki geoinformacij. Ne vem, koliko je trenutno tovrstnih (formalnih) potreb - od tega je predvsem odvisno, koliko se z ustanovitvijo društva mudi. Če tega ne potrebujemo takoj in nujno, potem morda ni vredno mučiti se z ustanavljanjem (statut, skupščina, predsednik ipd., račun, letni stroški vodenja računa, žig in logo, članarina, spletna stran).

Zdi se mi, da bi (vsaj za začetek) bolj prav prišlo nekaj vzpodbud za boljšo osebno komunikacijo. Večinoma se osebno najbrž ne poznamo, razen par izjem. Tudi ne vem, koliko smo raztreseni po Sloveniji in svetu. Če bi se npr. izkazalo, da nas je vsaj nekaj iz Ljubljane in okolice, bi se lahko za začetek npr dobili na kakšen klepet ob pivu (ali kar-pač-že).

Nekako tako kot Mark sva razmišljala tudi s kolegom Gvilom. Društvo kot tako ni cilj in je lahko tudi precejšna obremenitev.
Kot že rečeno, poskusili bi predvsem organizirano nastopiti do ponudnikov prostorskih podatkov. Vsaj kar se tiče zgoraj omenjenih podatkov, ki bi služili za sloj gozdov, bi bilo vredno oz. pravilno obrniti se na ministrstvo.

Zato niti ne rabimo nujno neke formalne oblike. Dovolj bi bilo, če bi se aktivni maperji nekako poenotili glede enotnega oz. organiziranega nastopa. Glede samega vprašanja (vloge) se bi že dogovorili.

Tisti klepet pa je po mojem itak predpogoj, da se kaj zmenimo - bolj zaradi piva :slight_smile: Tudi jaz sem v bistvu iz Lj.

Za druženje za začetek mogoče nekaj podobno Stammtisch iz Graške OSM organizacije.

Predlagam datum srečanja petek 19. september 2014. Točen kraj in čas bomo še določili. Vmes bodo počitnice, tako da predlagam datum septembra, ko bodo vsi doma.

Pa še to… Po juniju grem v akcijo pridobitve dovoljenja za uporabo http://rkg.gov.si/GERK/. Karkoli novega sporočim naknadno. Jeseni pa v akcijo!

Mogoče se lahko česa naučimo od tistih, ki so že skušali ustanoviti sorodno društvo:
http://sl.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:Dru%C5%A1tvo