Drogi w budowie

To dość “ryzykowny” argument. Równie dobrze można powiedzieć że jak ktoś nie chce dodawać informacji na bieżąco to może spokojnie poczekać aż droga będzie gotowa i dodać tagi na gotowej drodze. A kto chce na bieżąco - niech robi na bieżąco.

Dodaje drogi w budowie i dodaje do nich wszystkie tagi o których wiem ze bedą w nich zawarte - aktualizuję je po oddaniu jesli występują jakies zmiany.

Patrzę na obecne wybudowane drogi w tym autostrady czy expresowki czy nawet zwykle DK na ktorych od lat brakuje tagow lanes, turn:lanes czy maxspeed - to bardziej boli niż dodanie pelnego tagowania do dróg w budowie kiedy mamy możliwość aktualizowania danych podczas postepu prac, jednak w chwili dodania drogi w budowie czy w przebudowie latwoej jest raz dodać pelne dane i na czas przebudowy zgodnie z wiedza w terenie zmiane tagow oneway czy construction na highway i odwrotnie, do dróg w przebudowie dodaję tez tag construction=minor (czy jakoś tak).

W Szczecinie bawie się tak z przebudowywaną ulicą Powstancow Wlkp. Po której teoretycznie poruszam się codziennie od pn do pt w godzinach pracy i nie raz ktos zamykał fragment udostepniony mieszkancom dojazd ulica do posesji zgodnie z oznakowaniem i zgodnie z oznakowaniem zakaz wjazdu dotyczy tylko osob niepełnosprawnych - jak to otagować?

Oddano swego czasu obeodnicy Gryfina w ciagu DK 31 ktos nakreslił jej tylko przebieg po oddaniu poza chyba surface=asphalt nie dodano innych danych jak lanes, maxspeed i innych.

Dlatego o ile posiadam wiedzę o lanes, oneway, turn:lanes, maxspeed i tym podobnych na budowanych highway=xx dodaje te informacje.

Nauczylem się też pracujac na josm by tag construction=xxx zastapić highway bo wtedy usuwa tag highway=construction.

W miarę możliwosci dodaje też miejsca i wartosci znakow ograniczenia predkosci i jego zakonczenia w miejscu gdzie mają stanąć bo po oddaniu drogi po czasie znaki giną bo ktoś je skasował bo nie wyrobił za łukiem drogi a operator drogi nie uzupełnił zniczczonego znaku ale te dane ukazywane są (maxsped w linii drogi) w nawi.

Uważam że dobrze ze są te dane zaimplementowane w tagowaniu drogi w budowie. Ja nanosze całą infrastrukturę o ile wiem że takowa powstanie w tym miejscu.

Dość często poprawiam też przebiegi dróg w oparciu o nowe podkłady topo ktore uwzgledniają oddaną do użytku infrastrukture drogowa a przebieg drogi biegnie w osm starym szlakiem lub po prostu podczas edycji w okolicy dodajac brakujace zabudowania i inne.

Łatwiej jest naniesć zmiany w dodatkowych tagach niż je potem nanosić jesli się przypomni niż nie dodawać ich wcale (bo potem ich nikt nie doda - nawet autor zmiany) czy dodawanie prefixow construction przed tagami dodatkowymi. Pare razy i mi przytrafilo się ze jakies się nie usunęły po edycji drogi po oddaniu do użytku.

Chciałbym zwrócić uwagę społeczności na potrzebę ustandaryzowania highway=proposed aby uniknąć przepychanek, które praktykują np. @Mateusz_Konieczny i @maraf24 z innymi użytkownikami. Droga na podstawie którego poruszam temat to S8 na południe od Wrocławia. Przykładowy fragment: Way History: ‪S8‬ (‪1195200899‬) | OpenStreetMap

O ile widzę sens stosowania highway=proposed przed wydaniem ZRiD, to późniejsze bawienie się w autorytarne ocenianie postępów budowy jest już wolną amerykanką. Nawiązując do komentarzy zmian powyższych użytkowników:

1. Ile sprzętu (i jakiego) powinno znajdować się na 1 km budowanej drogi, aby usunąć proposed?
  2. Jaka liczba odwołań (i jakich?) od ZRiD powinna wymuszać użycie proposed?
  3. Jak ocenić, że sytuacja finansowa wykonawcy (a może inwestora?) jest problemem i wracam do proposed?
  4. Ile zdjęć na 1 km budowanej drogi zrobić, aby stanowiły wiarygodne źródło?
  5. Ile m³ ziemi lub kruszywa wykonawca ma przerzucić na 1 km drogi, aby zdjąć proposed? Co w przypadku obiektów drogowych?

Nie chce mi się brnąć w te absurdalne kryteria, którymi zdają się kierować wybrani użytkownicy.

Uważam że nie da się obiektywnie ocenić stopnia zaawansowania każdego km budowanej drogi i ustalić wspólnie poziomu od którego pozbywamy się proposed. Stąd moja propozycja, aby kierować się:

1. Wydanym ZRiD w przypadku formuły zaprojektuj i wybuduj
  2. Podpisaniem umowy lub przekazaniem placu budowy w klasycznym systemie

Ewentualnie chciałbym usłyszeć propozycję mierzalnych kryteriów dla zdejmowania proposed.

5 Likes

jeśli ilość sprzętu na całej budowie lub jej segmencie wynosi 0 to nadal jest to highway=proposed

jeśli ilość sprzętu na całej budowie to była dekoracja do zrobienia konferencji prasowej z wbicia łopaty to nadal jest to highway=proposed

(zostałem wywołany przez “które praktykują np. @Mateusz_Konieczny”, z tego co widzę moja jedyna edycja była wtedy gdy na placu budowy nie było sprzętu, nic a nic nie było budowane)

jeżeli na danym odcinku prowadzone są jakiekolwiek najmniejsze nawet prace budowlane (ponad konferencje prasowe) to highway=construction jest dla mnie OK

jak ktoś się bawi w nanomapowanie to OK jest dla mnie jak dzieli budowę na części, ale wtedy niech aktualizuje to

równocześnie jak wydano ZRiD czy podpisano umowę a w terenie nic się nie dzieje - to nie ma jeszcze budowy drogi

odwrotnie, jak budowa trwa nielegalnie to można ją zaznaczyć

2 Likes

a, jeśli na odcinku 50 km trwają już jakiekolwiek prace w jakimkolwiek miejscu to OK dla mnie jest przestawienie całości na highway=construction

jak ktoś wie że na danym odcinku prac nie ma - niech zmieni na highway=proposed ten odcinek gdzie wie że prace nie ruszyły, a nie całość

Żeby była jasność, S8 o której budowie mówimy wygląda na najnowszych zdjęciach ze strony projektu tak.

Więc nawet nie bardzo wiem o jakich maszynach czy kruszywach mowa.

Ogólnie mam takie wrażenie że przy drogach budowanych i otwieranych toczony się jakiś dziwny wyścig. Często widzę że gdy pojawia się informacja kilku użytkowników naraz tworzy zmiany, czasem nawet sobie wykluczające, chyba tylko po to żeby dodać jak najszybciej jak najwięcej. Czasem celowo czekam z edycjami nowych dróg, bo po tygodniu już nie ma tam nikogo.
A to często tworzy błędy. Nieraz już usuwałem budynki z dróg bo nikomu nie przyszło do głowy że ciężko mieć drogę w salonie.

5 Likes

czyli jest na etapie prac archeologicznych

Na filmikach sprzed miesiąca widać prace na początku odcinka

Poza tym na stronie inwestycji jest sporo filmów z listopada prezentujących prace sprzętu

1 Like

Skrzętnie pominąłeś fakt że to zdjęcia z wg nadzoru 31.10. Od tamtego czasu roboty dawno ruszyły, wystarczy pojechać w teren. Albo popatrzeć do innej zakładki.

ZRID wydany, po co się patyczkować? Coś to zmieni jak za tydzień zaczną roboty na jednym kilometrze a na drugim nie?

Tak. Celowo nie pokazywałem zdjęć przy połączeniu z obecną DK8 bo tam jest już zaznaczony teren budowy i nikt się do niego nie przyczepia.
Innymi słowy - ktoś to zaznacza budowę dobrze wie gdzie jest budowa a gdzie nie, więc nie widzę powodu żeby się wtranżalać.

Wypraszam sobie “przepychanki”.
To inni mapujący robią fikcyjne edycje bazując tylko na “słyszałem, że droga jest w budowie”.
Dokładnie podaje w moich zestawach zmian źródła oraz powód edycji. Tamci tego nie robią.

Mapowanie na podstawie aktualnych (max sprzed kilku dni) zdjęć albo na podstawie wizyty w terenie nie jest w żadnym zakresie “autorytarne” ani wolną amerykanką.
Jest za to dokładnie zgodne z regułami OSM.
W przeciwnieństwie do mapowania na podstawie znalezionych w sieci informacji.

Kryterium na budowę jest jedno - budowa w terenie.
Zaś kryteria na linie highway=construction w ramach istniejącej budowy to zupełnie inny temat, w którym “haczyków” na mapujących jest jeszcze więcej. Tu by się przydała osobna dyskusja.

Jest to wprost niezgodne z zasadami OSM. Dokładniej to z:

1. Good practice - OpenStreetMap Wiki
  2. Good practice - OpenStreetMap Wiki
1 Like

bo czasami pozwolenie na budowę jest wydane a do budowy dochodzi po tygodniach, miesiącach, latach lub nigdy

1 Like

Można to rozumowanie odwrócić - jeśli widzę, że zaznaczonej w OSM budowie nie ma w terenie, to zmieniam całość na proposed. A jeśli ktoś wie, na którym odcinku ona trwa, to niech zmieni ten odcinek na construction.

W szczególności osoba znajdująca się 50km od faktycznego miejsca budowy ma takie prawo, ma prawo wycofać całość i nie ma obowiązku wyszukiwania tej drobnej części edycji, klóra jest akurat prawidłowa.

3 Likes