I gdybyś temu małemu miasteczku zaproponował podniesienie kolejnej drogi do secondary byłoby to uznane za nadmiarowe. Nie ma tu nic kuriozalnego.
Jako urodzony Bolesławianin wiem którędy w tej okolicy idzie głównie ruch drogowy i akurat jadąc ze Lwówka do Żagania pojedziesz w pierwszej kolejności przez Bolesławiec i Szprotawę DW297 i dalej DK12 a nie przez Nowogrodziec .
Nie twierdzę oczywiście że przez Nowogrodziec i Świętoszów się nie da dojechać, ale ważniejsze jest połączenie przez DW297.
Zwróć proszę uwagę, że odcinek Nowogrodziec <=> Osiecznica nawet był kiedyś drogą wojewódzką ale został ze względu na mniejsze znaczenie w sieci drogowej zdeklasowany podczas gdy środki zostały przekierowane na modernizację/odcinkowe poszerzenie DW 297 tak aby tamtędy szedł ruch kołowy.
Jak Jelcz-Laskowice, skoro przez miasto idzie drugorzędna DW455?
Musiałem przyjąć jakąś maksymalną odległość od węzła oznaczającego miasto do najbliższej drogi (przyjąłem 3km) - w Lubomierzu do DK 30 jest bliżej, w Jelczu-Laskowicach jest ciut za daleko.
Krajowych czy primary? Wszystko się da
, mogę podesłać
OK, tak to policzyłeś… Z innych anomalii – Zbąszynek. Droga drugorzędna nawet nie zahacza o miasto, ani nawet nie bardzo ma z nim bezpośrednie połączenie.
Ale zestawienie fajne :)
Powoli chyba dochodzimy do sedna. Czy waszym zdaniem o secondary decyduje przede wszystkim faktyczny ruch i pozycja drogi w sieci transportowej, (bo to argument który pojawia się najczęściej) czy też należy uwzględniać również to co mówiłem: stan techniczny, funkcje administracyjne, obsługiwane ośrodki, oraz znaczenie regionalne połączenia? Bo te pozostałe, przytaczane przeze mnie argumenty wydają się pomijane w dyskusji… Pytam, ponieważ podawałem argumenty dotyczące klasy Z/G, charakteru międzywojewódzkiego, funkcji regionalnej czy rangi obsługiwanych miejscowości, natomiast większość odpowiedzi koncentruje się głównie na przebiegu dominujących potoków ruchu, choć z dyskusji wynikło ,że droga do Osiecznicy była do niedawna DW (a wiki mówi że trzymanie się kurczowe urzędowych kat. dróg jest złe plus jakość tej drogi i parametry dalej są jak dla secondary). Jeżeli większość uznaje, że to właśnie natężenie ruchu jest kryterium nadrzędnym przy określaniu secondary, to byłaby to ważna informacja, bo mam wrażenie, że właśnie wokół tego koncentruje się cała dyskusja, a nie wokół samego Lwówka, a skoro tak to warto ujednolicić wiki (nie byłoby tej zmiany ani tej dyskusji gdyby było to dobrze i jednolicie opisane na wiki).
Chętnie, dziękuję.
Co masz przez to na myśli?
Że Lubań, Lwówek i Żagan to stolice powiatów, a nie miasta gminne.
to moim zdaniem nie ma automatycznego znaczenia
liczy się czy miasto jest istotne, nie jaki ma status administracyjny
stolica powiatu może mieć bardzo małą istotność
znaczenie regionalne połączenia to bardziej dla highway=tertiary ma znaczenie
obsługiwane ośrodki mają jak najbardziej znaczenia
stan techniczny nie powinien mieć znaczenia ale w praktyce używany jest jako coś wskazuje na znaczenie drogi - ale jak masz kuriozalne sytuacje typu droga donikąd lub fatalna istotna droga to powinno być olane
funkcje administracyjne nie mają znaczenia, ale ośrodki o realnie istotnych funkcjach będą miały większą istotność
Całe szczęście mapujemy przeznaczenie drogi/funkcję w sieci drogowej, a nie zmieniające się w szerokim zakresie tzw. “natężenie ruchu”.
Badanie natężenia ruchu, gromadzenie danych z tym związane i dodawanie wizualizacji natężenia ruchu na mapę podstawową w różnych wolnych aplikacjach to inny projekt, który ma poważne problem z rozwojem.
To chyba pozwala zbliżyć się sedna mojego pytania.Jeżeli mapujemy przede wszystkim funkcję drogi w sieci, a nie chwilowe czy nawet wieloletnie natężenie ruchu, to jak w praktyce w 100% poprawnie oceniać tę funkcję? Czy decydujące znaczenie ma pozycja w głównych ciągach komunikacyjnych, czy również takie elementy jak obsługiwane ośrodki, przebieg między regionami, parametry techniczne i rola połączenia w lokalnej oraz regionalnej sieci? Tutaj dróg donikąd nie mamy, a do miast powiatowych i ,mam wrażenie, że od początku właśnie o hierarchię ważnosci tych kryteriów toczy się ta dyskusja, a nie o sam Lwówek Śl. i okolice…