Drogi ekspresowe jako highway=motorway

Ale to jest powiązane z numeracją, prawda? Nie może by czegoś takiego jak ref=S11 + highway:class:pl=GP?

To, że teraz nie będzie tagu do oznaczania formalnego bycia autostradą/ekspresówką na liniach może się niezbyt przyjąć. Jedynym wyznacznikiem będzie węzeł z traffix_sign=PL:D-7/8. Ale cóż można zrobić.

Na propozycji było tak napisane. Powinniśmy dopisać to na wiki pod rubryką „Użycie w Polsce”.

To jak w końcu robimy? Primary na wszystkich czy motorway_link na niektórych i primary na pozostałych?

Myślę że motorway_link, gdy ekspresówka się kończy ponieważ łączy się z inną drogą (np. Wielki Kack, bo tam nie kontynuacji w postaci DK7), primary* gdy ekspresówka traci kategorię ale droga ma kontynuację innej klasy (np. S12 kończy się w Piaskach, ale DK12 leci dalej).
No bo w sumie w drugiej sytuacji co _link miałby łączyć? Zmieniła się jakość drogi, ale sama droga leci dalej bez przeszkód.

*Napisałem “primary” dla uproszczenia, ale jak się okaże że ekspresówka łączy się z secondary czy mniejszą to używamy tej mniejszej kategorii. Tylko chyba takiego miejsca nie ma.

1 Like

Akurat ktoś zmienił kategorię na węźle Emilia.

To ktoś ogarnie dopisek na wiki?

Kolizyjne skrzyżowanie nie jest oznaczone jako motorway, ale tuż przed tym skrzyżowaniem kończy się ekspresówka. Znak fizycznie mniej niż 2 słupy lamp, czyli 30 do 50 metrów, ale konstrukcyjnie standard S zaczyna się od razu po minięciu skrzyżowania w stronę Chwaszczyna. Ja bym to miejsce zostawił tak, jak jest teraz.

Wypadałoby jeszcze przejrzeć wyniki takiego zapytania o drogi kategorii trunk w budowie/planach: overpass turbo
i przeanalizować którzy z tych delikwentów zasługują na podniesienie z trunk(_link) do motorway(_link), podejrzewam że znaczna większość z łącznic będących w zbiorze wyników powinna tę promocję otrzymać, tylko zwyczajnie je przeoczono.

Zauważam coraz więcej dróg, na których występuje zwężenie pasa, a dopiero potem znak końca drogi ekspresowej. Przykłady:
S14 Emilia, S11 Szczecinek Zachód, S19 Rzeszów Zachód.
Czyli zgodnie z propozycją powinniśmy obniżyć cały odcinek od wcześniejszego węzła na trunk + motorroad=yes?

IMO jeśli już, to nie jest sugestia że odcinek od ostatniego węzła jest trunkiem, tylko że fragment za znakiem jest motorway_linkiem. Patrząc na te trzy węzły to na Rzeszów Zachód bym względem tego co jest teraz w OSM nic nie zmieniał, co do reszty chyba można ale nie widzę palącej potrzeby

PS: Dobrze by było nanieść do OSM węzły ze znakami drogowymi D-9/D-10 w miejscu ich występowania, w razie przyszłych „wojenek” będzie łatwiej ustalić co i dlaczego i jak to się ma do rzeczywistości :wink:

W sumie rzeczywiście, choć taki kilkukilometrowy motorway_link od wcześniejszego węzła może wyglądać dziwnie.

Według propozycji motorway powinny mieć co najmniej dwa pasy, ale nie widzę w tym miejscu lepszego rozwiązania, więc na razie zostawię jak jest.

Właśnie dodaję znaki D-7 i D-8 z Mapillary i ortofoto w miejscach, w których stosuję kontrowersyjne rozwiązania.

1 Like

Czy wymaganie od GDDKiA stosowania jednego sposobu znakowania to tak dużo? :sweat_smile:
W teorii powinno być trunk, bo tak przegłosowaliśmy. Ale może dałoby się stworzyć jakąś zasadę żeby dla fragmentów dawać jednak motorway_link?

Jak uda nam się ustalić w miarę spójny tekst i przez kilka dni nie pojawi się sprzeciw, to mogę wrzucić.

1 Like

Zgadzam się, dlatego nie wspominałem o linku od poprzedniego węzła, tylko od miejsca znaku/zwężenia (mniej więcej) na końcu :wink: Na pewnym poziomie abstrakcji dużo się to nie różni od zwykłego węzła, tyle że „łącznice” są w osi jezdni głównych bo te jezdnie nie mają (mniej lub bardziej tymczasowo) kontynuacji.

1 Like

Zmiany poszły: Changeset: 159759046 | OpenStreetMap
Przygotujcie się na zmienianie kategorii przez użytkowników nieoswojonych z tematem. :upside_down_face:

Możliwe, że są teraz/jeszcze jakieś błędy, więc śmiało poprawiajcie, bo już nie będę robić automatycznych edycji na taką skalę związanych z tym tematem.

2 Likes

Jak wspomniano wcześniej, tagi source:maxspeed=PL:trunk powinny teraz być zmienione na source:maxspeed=PL:expressway. Dokonałem tego w powyższej zmianie, ale @theDM zauważył, że nie wszystkie aplikacje obsługują nową wartość tagu.
Dlatego apeluję, aby zgłaszać znanym wam routerom i innym aplikacjom, które wykorzystują ten tag, aby dostosowali się do nowego schematu.
Przypomnę jeszcze, że domyślny limit prędkości na drogach ekspresowych dwujezdniowych to 120 km/h, a na jednojezdniowych – 100 km/h.

Przy okazji wspomnę, że utworzyłem nowy wątek dotyczący propozycji oznaczania bezkolizyjności dróg (nieautostradowych) za pomocą tagu access_control=*. Chciałbym usłyszeć od Was ewentualnie uwagi i czy zgadzacie się się z propozycją.

1 Like

Zauważyłem błąd. S86 jest dalej oznakowana po staremu

Zobacz na Pl:Oznaczanie dróg ekspresowych jako highway=motorway - OpenStreetMap Wiki – S86 nie miało zostać zmienione na motorway. Między innymi z powodu takich skrzyżowań oraz ogólnie niskich parametrów drogi.

Jestem zniesmaczony faktem, że znowu próbuje się wprowadzać jakieś bezsensowne zasady stosowania motorway_link, niestosowane chyba nigdzie indziej na świecie. Nie po to parę lat temu mieliśmy dyskusję i uporządkowanie tego znacznika, żeby teraz wymyślać jakieś nowe udziwnienia.

To nie jest żaden _link tylko ciąg główny drogi nr 11. Niczym się nie różni od poprzedniej części S11 poza tym, że GDDKiA postanowiła postawić znak końca drogi ekspresowej w tym a nie innym miejscu.

Wnioskuję o nietagowanie tego w ten sposób.

Zgadzam się z tym, co napisał Yunkers:

Blockquote
Myślę że motorway_link, gdy ekspresówka się kończy ponieważ łączy się z inną drogą (np. Wielki Kack, bo tam nie kontynuacji w postaci DK7), primary gdy ekspresówka traci kategorię ale droga ma kontynuację innej klasy (np. S12 kończy się w Piaskach, ale DK12 leci dalej).*
No bo w sumie w drugiej sytuacji co _link miałby łączyć? Zmieniła się jakość drogi, ale sama droga leci dalej bez przeszkód.

3 Likes

Zaczynam widzieć coraz więcej powyższeń kategorii dróg, które nie są formalnie drogami ekspresowymi do highway=trunk lub nawet highway=motorway. Przykładem takiej drogi jest DK94 wzdłuż obwodnicy Krakowa lub obwodnica Inowrocławia.

Przyznam, że nie miałem w planach podwyższania takich dróg, ponieważ myślałem, że dostęp na nich jest taki sam, jak na innych drogach. Okazuje się jednak, że przed tymi drogami stoją znaki B-6/8/9, a więc te drogi spełniają wszystkie wymagania do highway=motorway.
Cytując wiki:

Co zakłada propozycja

1. Dla oznaczania dróg ekspresowych zacząć stosować tag highway=motorway zgodnie z definicją – dla dróg bezkolizyjnych, dwujezdniowych (z trwałym rozdzieleniem kierunków ruchu) o co najmniej dwóch pasach ruchu w każdą stronę oraz o ograniczonym dostępie (tylko dla pojazdów samochodowych).

W samym tym zdaniu jest napisane, co kwalifikuje się jako motorway. Po prostu propozycja dotyczyła wyłącznie dróg ekspresowych.

Dlatego teraz proponuję zacząć stosować oznaczenie highway=motorway dla dróg, które spełniają powyżej wymienione wymagania, a więc są bezkolizyjne, dwujezdniowe, o co najmniej dwóch pasach w obu kierunkach (poza remontami) oraz przed wjazdem na nie stoi znak B-6/8/9.

Przykładowe drogi wymienione na początku, w praktyce różnią się tylko domyślną maksymalną prędkością, choć na tych drogach też bywają znaki ograniczające prędkość do 100 km/h.

Dajcie mi znać, czy ta propozycja powinna zostać jako część tego wątku, czy powinno się założyć nowy, skoro zmiana nie dotyczy już dróg ekspresowych.

Ja bym poczekał z jakimikolwiek propozycjami na jakiś czas. Nie przekopaliśmy się jeszcze z węzłami, temat dla trunków utknął, a tu już sie pojawia kolejna zmiana.
Uporządkujmy to co jest, dajmy się zmianom nieco ułozyć i ruszmy dalej, jeśli będzie potrzeba.

2 Likes

Nie do końca rozumiem czemu odpowiadasz do mojego posta, bo się z tobą zgadzam.

W tych 3 sytuacjach co do których się pierwotnie odnosiłem, kończyła się jezdnia główna, następywało zwężenie do jednego pasa żeby zorganizować z niej tymczasowy wyjazd, i tylko dlatego stał tam znak końca ekspresówki, a łącznica wyjazdowa to jest przecież _link.

Tutaj mamy normalny znak konca ekspresówki na jezdni głównej, na drodze która ma kontynuację (jako krajowa), bez żadnej tymczasowej organizacji ruchu i zwężeń, więc o żadnym _link nie powinno być mowy.

1 Like

Może masz rację, ale losowe podwyższenia dróg pojawiają się niemal codziennie.
Ja bym powiedział, że zaproponowana wyżej edycja mogłaby już być wprowadzona, patrząc na sposób wysłowienia się na propozycji:

Dla oznaczania dróg ekspresowych zacząć stosować tag highway=motorway zgodnie z definicją – dla dróg bezkolizyjnych (…)

Z węzłami chyba sprawa jest zakończona, poprawiłem dwa miejsca po mojej dużej edycji, choć teraz theDM namieszał coś na przy Wielkim Kacku.

Zaproponowana edycja powinna (ewentualnie) wejść w życie przed zmianą trunków ze względu na to, że część dróg objętych tą propozycją pokrywa się z listą dróg szalonej entropii.

Poprawiłem znak końca ekspresówki. Tam swoją drogą są słupki pikietażowe S6.
Na węźle “Chwaszczyno” fragment S7 pełniący jeszcze funkcję łącznika z DK 20 jest oznaczony jako ekspresówka i to poprawiłem.