Jestem za, z wyjątkiem odcinka do Polic. Po pierwsze, jest to stosunkowo duże miasto, z zakładami chemicznymi. Po drugie, DW114, w połączeniu z DW115, stanowi wygodny łącznik ze Szczeninem, gdyż drogi te biegną głównie przez obszary niezamieszkane. Proponuję trzy punkty, za którymi droga mogłaby być zdegradowana:
skoro już jesteśmy na lewym brzegu Odry to zawsze mnie zastanawia, dlaczego Police-Szczecin przez Przęsocin jest jako tertiary. Jest to równorzędne połączenie jak DW114 na dojazd do Polic. Ma również pożądaną geometrię. Dla mnie mogło to by być secondary.
Droga Szczecin-Przęsocin-Police prowadzi głównie przez obszary zamieszkane. O ile jest do droga pożądana do obsługi mieszkańców tych dwóch miast i mniejszych miejscowości po drodze, o tyle proponowanie nie-lokalsom i ciężarówkom dojeżdżającym do Azotów tej drogi skończyłoby się na frustracji zarówno ich (niski komfort jazdy wynikający z niskich ograniczeń prędkości czy gęsto rozlokowanych przejść dla pieszych), jak i mieszkańców (hałas i duży ruch).
DW114 i tak jest jedyną secondary w tym rejonie, z racji na ukształtowanie geograficzne nie ma innej „konkurencyjnej” drogi secondary do Nowego Warpna, która mogłaby przejąć ruch i „skorzystać” na potencjalnym zdegradowaniu.
Zaś robiąc z niej tertiary zrównujemy ją w klasie do np. okolicznej powiatowej 3900Z (Karszno<=>Dobieszczyn).
Czy te dwie drogi mają taką samą wagę w sieci drogowej ?
Moim zdaniem nie – a dlaczego?
No właśnie i tu zaraz będzie larum – bo jest wojewódzka.
I tak – oczywiście wiem – nie kopiujemy ślepo urzędowej klasyfikacji że DW=secondary, ale…
Status drogi wojewódzkiej v.s. powiatowej coś jednak znaczy bardziej.
To nie tylko kwestia bardziej priorytetowego zimowego utrzymania dróg, ale ogólnie innego źródła bieżącego finansowania podtrzymywania stanu technicznego (i tak wiem, że bywają DW w o wiele gorszym stanie niż niejedna powiatówka). Ale konkretnie tutaj - powiatowa 3900Z ma praktycznie na całej długości szerokość nawierzchni 3,5 metra a na wysokości m. Mszczuje nawet 3 metry (sprawdziłem w BDOT) + ograniczenie tonażowe do 12 ton. DW114 ma prawie wszędzie 6 metrów szerokości (miejscami 6,2). Czy to robi różnicę ? Moim zdaniem tak (i tak wiem, nie tagujemy też tylko po parametrach technicznych).
Reasumując – myślę, że korona nikomu z głowy nie spadnie, jeśli DW114 pozostanie jak dotychczas secondary.
Poza tym redukując ją do tertiary zakopiemy się moim zdaniem w ciągłych zmianach dokąd pociągnąć tą tertiary – do samych Polic tylko, czy do zakładów, a jeśli do zakładów to do którego miejsca konkretnie, itd.
W Nowym Warpnie jest też morskie przejście graniczne - nie wiem czy jest tam jakiś ruch, ale to może być powodem za utrzymaniem secondary.
Miałem też pisać, że ostrożnie, bo wtedy część routerów może zacząć prowadzić przez drogę Karszno - Dobieszczyn, ale wszedłem na OSM i okazało się, że GraphHopper już teraz to robi:
Zastanawiam się, czy BDOT jest aktualna - gdyby tam były takie parametry, to proponowałbym degrdację do uncalssified. Czy to możliwe, że w BDOT są parametry sprzed przebudowy w 2013r.? (Sugerują to też zdjęcia w StreetView)
@szydzio - droga Dobieszczyn - Karszno jest normalną drogą dwupasmową szeroką na 6 m po jednym pasie ruchu w obu kierunkach po przebudowie kilka lat temu.
@kubahahaha - Nowe Warpno - jest ruch na “przejściu granicznym” ale drogą wodną - kursuje jakaś łajba pomiedzy Nowym Warpnem (PL) a Starym Warpnem (D) ale nie przybija to do nabrzeża bosmanatu tylko do nabrzeża portu morskiego Nowe Warpno - tylko piesi i rowerzyści
linią: https://www.openstreetmap.org/way/237152018
wygląda na to że tak parametry w BODT są sprzed przebudowy; po przebudowie ją edytowałem i widzę że warto dodać width=6 w parametrach drogi ma masę zakrętasów z ograniczeniami prędkości do 60 km ale jest spoko
DW114 zostawiłbym tak jak jest. Zastanawiałbym się nad podniesieniem kategorii drogi ul. Kuźnickiej od skrzyżowania z DW115 a także ul. Piotra i Pawła gdyż jeździ tą ulicą do zakładów w Policach także do nowych Polimerów (naniosę nowe dane bo te co są obecnie nie są aktualne) dość dużo tirów
Nie szedłbym tą drogą. To zupełnie normalne że na drogach prowadzących do stref przemysłowych jest duży ruch, jest wiele miejscowości w Polsce w których taka droga jest drogą o najwyższym natężeniu ruchu. Tylko nie są to drogi ważne w skali województwa, nie służą do tranzytu innego niż z/do zakładów.
Poza tym gdybyśmy uznali że dojazd do zakładów przemysłowych to secondary, to logicznym następstwem byłoby podnoszenie też dróg do innych generatorów ruchu. Stadiony, szpitale, galerie handlowe czy sanktuaria też potrafią wygenerować olbrzymi ruch samochodowy - wszystko dajemy secondary?
Samochodowe było x lat temu, potem były statki wolnocłowe - wszystko z terenu obecnego bosmanatu Nowe Warpno. Obecnie jedyny ruch pasażerski na trasie Nowe Warpno - Stare Warpno prowadzi niemiecka łajba.
W Dobieszczynie jest przejscie graniczne dla samochodów do 3,5 t.
Mateusz jednej rzeczy się obawiam o której już wspomniano - zimowe utrzymanie dróg w podziale na kategorie dróg urzędowych tu osobiscie wiem co moze mnie spotkać zimą - wiem zimy ostatnio jakie są każdy widzi ale jednak.
DW115 do Trzebieży jeździ autobus lini samorządowej taka komunikacja miejska z Polic, tą samą trasą jeździ bus do Nowego Warpna trasą Nowe Warpno - Dobieszczyn - Tanowo (DW115) jeżdżą tylko lokalsi. Zimą jednak wolałbym jechać DW115.
Z drugiej strony i tak nawi prowadzi mnie przez Dobieszczyn od A6 bez wzgledu czy wybiorę szybką czy krótszą trasą
Dlatego przy planowaniu wyjazdów staram się planować trasę poprzez punkty pośrednie w oparciu o wiedzę przebiegu krajowej urzedowej klasyfikacji dróg szczegolnie w rejonach których nie znam a które potem dodaję do nawi.
Tak pamiętam że nie tak tagujemy w osm drogi. Po zmianie kategorii DW straci tylko kolor który na osm ułatwiloby mi w terenie nieznanym wybrać drogę DW a nie gminną czy powiatową bo one bedą miały na mapie taki sam kolor a kafelek z numerem drogi pojawi mi sie dopiero po przyblizeniu. Jestem wzrokowcem. Tylko tyle. Nie neguję zmian kategorii w OSM jednak urzedowa kategoryzacja wizualna bylaby dla mnie bardziej przydatna. Bo nawi raczej nie patrzy na kategorie drog (poza gruntowymi, promami czy autostradami które możemy wyłączyć w opcjach wyszukiwania trasy szybkiej bądź krótkiej bo ona wybierze to z długości trasy z pkt A do pkt B lub najkrótszego czasu przejazdu opartego o maxspeed dróg pomiedzy oboma w/w punktami. Ewentualnie weźmie poprawkę na traffica ale spotkalem siè już z alternatywną rrasą na DK50 w okolicach Góry Kalwarii gdzie nawi proponowała trasę krótszą/szybszą czasowo omijajaca korek uliczką równoległą a potem powrot na DK50 100 metrów dalej w ten sam korek . Tyle gdybania.
Tagowanie pod urzedowe kategorie dróg nie powidowaloby wojenek edycyjnych, ddawaloby na mapie ogolnej ich siatkę a co za tym idzie wiedzę o chociazby o zimowym utrzymaniu .
Patrzac na Szczecin jest jeszcze inne moje spostrzeżenie - ulica Taczaka przebiega obok ujecia wody pitnej dla miasta Szczecina - po nitce zachodniej obowiazuje zakaz wjazdu poj. które mogłyby skazić wodę i teraz oczami wyobraźni widzę tu ciężarówkę wyładowaną jakimś cholerstwem ktora się tu rozwaliła - wiem totalne czarnowidźtwo ale to jest taki mały znak drogowy i to w dodatku tylko po lewej stronie dwupasmówki. Jako wzrokowiec opierajac siè na obecnym tagowaniu wybralbym te drogę jadac z takim materiałem. Żółta czyli lepsza główniejsza.
Myślę, że w tym przypadku to zbyt surowe stwierdzenie.
W mojej opinii spełnia ona warunek bycia “drogą drugorzędną niebędącą częścią krajowych i międzynarodowych korytarzy tranzytowych”.
Nieprawdziwą secondary mamy tutaj, z resztą jak widać w historii kilka razy bezsensownie przywracaną.
Popieram, od tego zrobiłoby się okrutne zamieszanie, prawdopodobnie z plagą secondary do “wszystkiego i wszędzie”.