Dodavanje novih zadataka na tasks server

Za kreiranje novog taska potrebno je sljedeće.

Kreirati novi topic. U naziv staviti “Tasks server zadatak xyz

GeoJSON područja koje se želi raditi

Osoba koja inicira projekt i koja će ga voditi.

Opis i uputstva i na hrvatskom i na engleskom:

Name of the project *
en, hr

npr:
Knin buildings

Short description *
en, hr

npr:
Help us map all the buildings from aerial imagery in the Knin area.

Description *
en, hr

npr:
City of Knin gave us their 20cm resolution aerial imagery from 2007. and we can also use DGU aerial imagery.

Entities to map *
gređevine, ceste, vode, površine, ...

Detailed Instructions *
en, hr

npr:

Compare 20cm default aerial imagery layer(also available as "osm-hr: Knin 2007") with newer 50cm DGU aerial imagery from 2011, 2014-2016 and 2017 to see if the building has changed, and if no changes use default 20cm imagery for better precision.

Map every building, even small ones that could be sheds.

First, get the offset from the offset database. If the plugin is not installed, install the [Imagery Offset Database plugin](https://wiki.openstreetmap.org/wiki/JOSM/Plugins/Imagery_Offset_Database). Either from the menu, Imagery>Get Imagery Offset... or shortcut Crtl-Alt-I.

Try to identify and classify buildings as much as you can based on [building feature list](https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Map_Features#Building), but if you can't identify the usage, use basic tagging building=yes.

If building already exists but is badly shaped or located try to fix it.

If building intersects the road fix that road segment, but if it doesn't leave it, that is planned for another project.

Also, if possible try to map [building roof types](https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:roof:shape). 

Note that default aerial layer "osm-hr: Knin 2007" has different offsets; so make sure to use "dgu.hr: Croatia 2019 South+East Aerial imagery" as authoritative for positions.

URL to imagery service *
wms/tms…

Priority
Urgent, High, Medium, Low

Mapper Level
Beginner, Intermediate, Advanced

Također, mislim da se u taj thread treba eksplicitno javiti (osim inicijatora za kojega se podrazumijeva) barem jedna dodatna osoba koja ima volje aktivno mapirati taj task (obzirom da je glavni smisao Tasking Managera da si ljudi ne gaze po prstima editirajući isto područje, nema puno smisla ako je samo jedna osoba zainteresirana)

1 Like

Pa nije da nema smisla sa samo jednom osobom. Korisno je vidjeti koje područje si prošao, i što još trebaš riješiti. Ako nemaš takav alat, onda ćeš trošiti vrijeme da nađeš što nisi izmapirao, a neka područja ćeš promašiti pa će ostati neizmapirano.

Hm, pa je korisno, ali je li javna TaskManager instanca idealan način za to? Jer mi se nekako čini da bi takav način lako mogao dovesti do problematične situacije jedan mapper = barem jedan task na tasks.osm-hr.org (ili više! ja recimo imam sad odmah ideje sa barem 4-5 osobnih taskova na različitim područjima samo za moje osobne potrebe - npr. ne vjerujem da ima previše zainteresiranih za mapirati moje offroad biciklističke puteljke sa zadnje vožnje po južnoj Mađarskoj).

Ipak je tasks.osm-hr.org javna instanca na koju želimo privući što više mappera da nešto skupa radimo (kao što smo to uspjeli za potrebe potresa), što nekako mislim da bi bilo obeshrabrujuće da gore imamo stotine taskova na kojima radi po jedna ili nijedna osoba… što je rekao:

Tako da si ja takve stvari obično:

  • označim sa Note gdje još nešto trebam doraditi, pa onda gledam kasnije na https://my-notes.osm-hr.org/ što mi je još ostalo kada neizbježno ako slučajno zaboravim što sam sve započeo (još samo 126+611 komada! :smile:)
  • za on-site surveys koje trebam još obraditi čuvam u posebnom direktoriju “.gpx koje treba proći i riješiti”, pa ih moveam drugdje kada ih riješim (još samo 106 komada, down from 413!)

Upravo zato što nema novih taskova - interesa nema. Pa vidi u Srbiji. Dovoljno je oglasiti na telegramu ili gdjegod drugdje da je stvoren novi task za mapiranje građevina i paf- za par dana je 100%. Crtalo se.Eto, da nije bio taj nesretni potres, imali bismo samo Knin, koji je skoro kompletiran. I task za periferni dio Zagreba. Gdje su druge regije i županije? Mišljenja sam, da kada bi se izradili taskovi za županije, gradove ili općine, zainteresiranih mapera bi uvijek bilo. Ipak je svima nama želja da se nacrtaju sve građevine. Netko bi vidio task za svoju županiju, kliknuo na područje svog grada ili sela, i crtao. Ispunjavale bi se praznine, kockica po kockica. Ne bi nikad bilo takvih zaboravljenih taskova. Predložio sam crtanje Jaske jer sam htio razbiti led, pokrenuti neki momentum za te taskove, riješit će se i svi drugi… Platformu imamo, samo je treba koristiti.
Možemo i crtati u Mađarskoj offroad mape, samo nam dajte taskove taskove taskove :slight_smile:

Kad je takav entuzijazam tu, onda nemam ništa protiv da se proba :+1:

Samo dajte dio entuzijazma prebacite i da taj Knin ucrtamo do kraja, jadan već godinama stoji na mjestu… Evo za svaka dva kvadratića u Jaski dajmo i jedan za Knin :smile: