Do 4 maart, 19:00 uur: De Grote Geo-show: Openstreetmap-editie

Wat: Online praatprogramma over Geo-informatiezaken
Waarover: een hele uitzending gewijd aan Openstreetmap
Wanneer: Donderdag 4 maart, 19:30-21:00 uur

Met onder andere:

 • Bijwerken vanuit de BAG - met Commodoortje
 • De Grote Geo Openstreetmapquiz
 • De Openstreetmap-data-analyse - met PeeWee32
 • Openstreetmapmuziek - door Lachgast
  en nog vele andere prachtonderwerpen!

====

Hallo allemaal,

Ik ben zijdelings betrokken bij de OSGeo show van deze maand. OSGeo staat voor Open Source Geo-informatie, en dat is o.a. een stichting die zich erg bezig houdt met het stimuleren van diverse toepassingen van geo-informatie en computertoepassingen waarvan de broncode vrij te bewerken en (her) te gebruiken is. Dat even in het kort.

Normaal gesproken organiseren ze bijeenkomsten waar mensen elkaar ontmoeten en kennis & ervaring uitwisselen. Nu dat allemaal niet kan zonder in overtreding te zijn, hebben zij het initiatief genomen voor een soort tv-show over GIS (geografische informatiesystemen), Geo-informatie en alles wat daarmee samenhangt. Openstreetmap is al meerdere keren aan de orde gekomen.

Nu kijken er ook veel mensen die (weleens) actief zijn (geweest) als auteur van Openstreetmap. Via ID, Potlach, JOSM of welke bewerker dan ook. Nu is het plan opgevat om de volgende editie van de show te wijden aan Openstreetmap. De kans om al dit latent aanwezige talent aan te sporen actiever te worden!

Met andere woorden: “Pak aan!”

Ik kan hier geen peiling houden, maar wil wel even peilen:
Welk OSM-gerelateerd onderwerp maakt jou enthousiast?
Welk onderwerp verdient 10 minuten lang het middelpunt van de aandacht?
Wat kunnen wij redelijkerwijs doen om eventuele drempels te verlagen? Oftewel wat is de honing voor de beer?

Brand los!

De BAG import spreekt me erg aan, en ben hier ook redelijk veel mee bezig.
Het verdient een een moment in de OSGeo-show om onder aandacht te brengen.
Ik ben bereid om hier een invulling aan te geven.

Goed te horen! De techniek eromheen en aankondigingen kunnen we vanuit Grote Geo Show team verzorgen. Vaak helpt het om gewoon een datum/tijd vast te leggen, ook als stok achter de deur, meestal doen we nu een donderdag 19:00-20:30, misschien 25 feb?. Denk dat er zoveel OSM-NL onderwerpen zijn om moeiteloos 1.5 uur te vullen. We vullen een show altijd met “items”, vergelijk DWDD, maar laten mensen uitpraten :-).

Via https://tv.osgeo.nl zijn oude afleveringen (op YouTube) terug te kijken om idee te geven.

Item voorbeelden met OSM:

 • nieuwtjes uit de OSM-wereld, conferenties, websites, projecten
 • tutorials: “Hoe doe ik…(in JOSM, Id)”, “Hoe begin ik als Mapper?” tot geavanceerd
 • presentaties, kan ook in vorm van interview
 • interview, kan bijv internationale gast uit OSM-wereld zijn
 • projecten, bijv BAG Import
 • column: mening over iets
 • gedicht, of desnoods stukje muziek maken
 • panel discussie
 • quiz, Kahoot meerkeuze vragen, kan met plaatjes, kun je evt door Mariëlle laten presenteren
 • zeepkist: oproepen, ideeën anything goes, je kan ook tevoren video insturen bijv naar tv AT osgeo.nl

Een item kan duren van 1 minuut tot zeg 30 minuten. We proberen dat de show voor elck wat wils heeft.
Een talkshow host is ook handig, om de boel aan elkaar te praten (Luciën?).

Ieder die een item wil verzorgen is dan verantwoordelijk daarvoor, dan verdeel je werk.
We maken dan een schema met opeenvolgende items, het draaiboek.

Dat is vrij vlak voor de informele bijeenkomst die zaterdag, maar dat hoeft wat mij betreft geen bezwaar te vormen. Ik ben inderdaad van de partij.

De presentatie wil ik best voor mijn rekening nemen, dat vind ik geen enkel bezwaar. In die hoedanigheid kan ik eventueel ook korte vraaggesprekjes houden, maar dat kan ook als een soort Jakhalzen in een apart programma-onderdeel.

Ik ben ingeschreven met een betaald gebeuren bij Kahoot en heb wel wat ervaring met het maken van kwisjes. Dus kan daar eventueel in meedenken.

Qua ‘internationale gast’ vind ik het wel leuk om Milo van der Linden eens nadere te spreken over het HOT-team en andere projecten. Ik wil ook wel kijken of ik via de Engelse Openstreetmap-mailinglijst iemand kan strikken. Ik kan allicht de vraag opwerpen.

Een paneeldiscussie over ‘automatische imports’ is leuk, met een voor- en een tegenstander.

Overigens ben ik zelf muzikant en zing ik instant-odes en rond Valentijnsdag virtuele serenades. Nu is dat een beetje dubbelop als ik ook presenteer, dus wellicht 's anderenmaals.

We kunnen vanmiddag even over hebben op geoborrel (zie ander topic: https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=71878)).
Hopelijk komen nog een aantal daar.

Volgens mij is Koos Krijnders ook wel een centrale figuur in HOT NL, maar ben niet heel goed bekend met HOT.

Wat mij heel gaaf lijkt is tijdens show af en toe schakelen naar een action-cam livestream van een mapper die buiten mapt. Technisch moet dat met StreamYard kunnen.

Ik ben er vanmiddag bij.

Vandaag in de “open Geo” borrel nog even met Just, Lachgast en Commodoortje gesproken hierover. Ik kan over de volgende onderwerpen wat laten zien maar hoop ook dat er anderen zijn die iets kunnen/willen presenteren.

1.Verschillen analyse BGT/OSM. In concreto. Maken van een WMS met Qgis Cloud van bruggen in de BGT die ontbreken in OSM. Dit met behulp van door geotoko beschikbaar gestelde postgis database dumps en Qgis.
2. Inzicht en analyse van OSM (NL) in PowerBI desktop. Ook voor foutopsporing door bv een typefout in de waarde van de tag.

We hebben in GeoBorrel gisteren afgesproken op
do 4 maart 2021 19:00-20:30 “De Grote Geo Show - OpenStreetMap Special” te gaan verzorgen.

(Op 25 feb is Krokus vakantie en speelt een grote voetbalclub uit Amsterdam Euro League).

Lachgast heeft al aangeboden als Host de boel aan elkaar te praten (hoewel hij gisteren ook duidelijk talent toonde voor muzikale intermezzo’s!). Vanuit OSGeo.nl/GroteGeoShow team kunnen we alle technische en regie-ondersteuning doen.
Daardoor kunnen we ons hier op de inhoud concentreren. Die ligt nog open met al voorzet van PeeWee32 hierboven. We kunnen dat in dit topic verder brainstormen/verzamelen. Om een idee te geven kun je via https://tv.osgeo.nl oude afleveringen terugzien, maar we verwelkomen altijd nieuwe/creatieve invulling!

En commodoortje had al aangegeven e.e.a. te willen laten zien over het BAG import (en hopelijk ook update) dus hebben we al 2 sprekers. Maar we kunnen er zeker meer gebruiken.

Misschien interview met iemand van HOTOSM? Paul Uithol, Heather Leson? Laatste is ook van OSMF.
Kan ik via via wel contacten of misschien kent iemand ze direct?

Denk dat demo(s) met lage instap wel leuk is, op de geoborrel donderdag noemde Casper WUR, StreetComplete: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/StreetComplete nooit van gehoord, maar ziet er leuk uit. Zo zijn er denk ik tig apps in het OSM-ecosysteem (AlleBankjes was genoemd) en Id is natuurlijk ook redelijk laagdrempelig.

Net op FOSDEM: Telegram Chatbot voor OSM mapping:
Indrukwekkend: https://fosdem.org/2021/schedule/event/telebot/ misschien voor DGGS, OSM-NL of anders, is pre-recorded des te gemakkelijker, met interview erbij.

Ahem, zullen we deze week kijken of we de inhoud van de show rond kunnen krijgen. Meestal zijn 5 items voldoende. Er is al veel langs gekomen boven Is meer kwestie van keuzes maken. De Quiz is meestal een vast onderdeel. Daar is nog een voorraad van, maar een OSM-specifieke quiz zou leuk zijn. Peter wilde al iets doen, en Commodoortje ook. Een laagdrempelige kennismaking met OSM Mapping zou leuk zijn, ook bijv met gemakkelijke apps als Id, StreetComplete etc. Wie?

Als er interesse is kan ik wel achter Ilya Zverev voor Telebot, aan. Had al contact met hem en hij zou graag presenteren.
Groot voordeel is ook, als hij niet kan, we een video hebben. Alle FOSDEM Geospatial Videos staan hier: https://video.fosdem.org/2021/D.geospatial/

Muzikaal intermezzo ook welkom, OSM-lied (?), zelfs van de presentator :-), doet Renze Klamer tenslotte ook in De Vooravond…

Misschien dit topic sticky maken? Moest even zoeken…

Lijkt me een goed idee. Ik ga Milo even mailen!

Ik heb toegezegd de vragen voor de quiz te maken.

Moet ik nu achter Ilya Zverev voor Telebot aan? En wie kan een “OSM Mapping voor Beginners” verzorgen?

Ik heb geen flauw idee wat Telebot is, kan niet zo gauw iets vinden dat een belletje doet rinkelen.

OSM voor beginners: hebben we het dan over dingen als het toevoegen van bedrijfsinformatie, het intekenen van een parkeerplaats en het toevoegen van een zebrapad? Dat soort dingen kunnen nog wel in iD, dat zijn de dingen waar ik zelf ooit mee ben begonnen. En nog steeds voeg ik winkelinformatie nog weleens op die manier toe.

Ik kan bovenstaande wel doen, maar het is echt handiger als iemand anders dat voor zijn/haar rekening neemt.

@LachGast zie hier boven, daar over Telebot is, o.a. https://fosdem.org/2021/schedule/event/telebot/
Wat voor item zou Milo doen, Rode Kruis, HOTOSM?

Ik heb hem gevraagd voor Hot OSM. Ik heb nog geen reactie verder.

Ok ik heb in ieder geval Zilya (Telebot, mogelijk goede tool om bedrijven te mappen, zie draad Za bijeenkomst hier) gevraagd.

Ook Martijn van Exel gepolst, bekende voor velen hier denk ik.

Morgen, do 25 mrt 16:00 is er redactie-overleg in de Grote Geo Ruimte, ook voor ieder die nog een item wil bijdragen, er is nog zeker ruimte, zie https://tv.osgeo.nl voor details.

We hebben inmiddels het programma rond. Wie nog Zeepkist item (kan ook ingezonden video zijn) of in panel wil, laat weten.
Programma, zie ook via deze link:
https://tv.osgeo.nl/episode/episode-0015/

Uw Talkshow Host: Luciën a.k.a. Lachgast!

Special guest: Ilya Zverev a.k.a. Zverik!

Opening: Nieuws uit de OSM Wereld - oa. 100 miljoenste Edit! Luciën e.a.
Peter Elderson a.k.a. Pelderson - Laagdrempelige OSM-Mapping met o.a. MapComplete
Ilya Zverev Long-time OSM Contributor, Specialist uit Belarus - Interview
De Grote Geo Quiz - OSM Editie - gemaakt door PeeWee, gepresenteerd door Mariëlle Geers
Myckel a.k.a. Commodoortje - Wat en hoe BAG in OpenStreetMap
Peter van Wee a.k.a. Peewee - OSM Data Analyse met PowerBI
De Zeepkist - Brandende OSM-NL zaken: Shrubbery, Parking …
Column of Panel - OSM-NL hoe in toekomst?