Tak jak napisałem w tytule - dlaczego na stronie osm.org nie ma linka prowadzącego do forum? Mało tego - jeśli ktoś ma w przeglądarce ustawiony język polski, link powinien kierować do polskiego subforum, a nie do całości.
Spojrzałem z punktu widzenia kogoś potencjalnie zainteresowanego mapowaniem OSM na stronę osm.org. I co widzę?
- Centrum pomocy - klikasz i przenosi cię na stronę, gdzie wszyscy naparzają w języku Szekspira
- Dokumentacja - klikasz i przenosi cię na stronę, gdzie wszyscy naparzają w języku Szekspira. Jeśli masz szczęście, zauważysz ten malutki link prowadzący do języka polskiego
- Blogi wspólnoty - klikasz i trafiasz na jakieś losowe bełkoty w różnych językach. Poza tym samo słowo “wspólnota” brzmi dla mnie jak “sekta”, serio.
Reasumując - ktoś, kto usłyszał o OSM przypadkowo i zajrzał na osm.org stwierdza, że to jakiś obcy projekt i polska społeczność nie istnieje. Dlatego proponuję, żeby na stronie osm.org pojawił się link do forum, jak przystało na projekt społecznościowy, bo przez to możemy stracić pewien odsetek potencjalnych mapujących.