Μετάβαση στο Discourse (νέο φόρουμ του OpenStreetMap)

Edit 2022-Oct-19:

Original post:

Όπως ίσως θα έχετε προσέξει στην σημείωση στο πάνω μέρος της σελίδας του φόρουμ, ξεκίνα η τελική φάση της μετάβασης από το τρέχων FluxBB φόρουμ στο Discourse, και ζητάνε από τις κοινότητες, όσες επιθυμούν, να αιτηθούν δημιουργία υποκατηγορίας στο νέο φόρουμ . Η διαδικασία αίτησης φαίνεται εδώ, και θα ήθελα, εφόσον συμφωνείτε και οι υπόλοιποι και θέλω να θεωρώ πως ναι, να συζητήσουμε για το πως θα γίνει η αίτηση, δηλαδή τι να απαντηθεί σε αυτά που ζητάνε.

Όνομα: ένα απλό “OpenStreetMap Greece” είναι αρκετό. Δεν είμαστε οργανωμένη κοινότητα όπως σε κάποιες χώρες, με καταστατικό και τέτοια, αλλά θεωρώ ότι κάτι τέτοιο αρκεί για να εκπροσωπήσει τους χρήστες του OpenStreetMap στην Ελλάδα.

Κατηγορία (top-level) ή υποκατηγορία: ε φυσικά υποκατηγορία, δεν χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση θεωρώ :stuck_out_tongue:

Περιγραφή του σκοπού και ποιές ομάδες χαρτογράφησης θα εξυπηρετήσει: θα εξυπηρετήσει τους χαρτογράφους της Ελλάδας, είτε για θέματα ειδικά για Ελλάδα είτε για γενική βοήθεια στα Ελληνικά.

Γιατί είναι νέα κατηγορία αντί να είναι σε ήδη υπάρχουσα: απλά δεν υπάρχει κάτι σχετικό, γι’ αυτό γίνεται και η μαζική δημιουργία τοπικών κοινοτήτων τώρα.

Είναι νέος χώρος ή υπάρχει ήδη και που: υπάρχει ήδη, στο τρέχων φόρουμ.

Ποιός είναι ο τρέχων όγκος μηνυμάτων στο τρέχουσα πλατφόρμα (ανά εβδομάδα/μήνα): (αρκετά) χαμηλός, κατά μέσο όρο μπορώ να πω 2 νέα τόπικ τον μήνα και μπορεί 2 απαντήσεις την εβδομάδα. Μέσος όρος.

Υπάρχει πλάνο μετάβασης: δεν έχει συζητηθεί. Κι από ότι βλέπω κι από άλλες κοινότητες, ούτε εκείνες έχουν, οπότε μπορούμε να το αφήσουμε όντως στο Όχι.

(Προαιρετικό) Υπάρχει σύνδεσμος ή λίστα για guidelines: Όι

Λίστα χρηστών που θα διατελέσουν ως moderators στην νέα αυτή κατηγορία: προτείνουν τουλάχιστον 3, με μια μικρή περιγραφή του γιατί προτείνονται (καθαρά για διαφάνεια είναι αυτό, δεν θα κρίνουν οι ίδιοι administrators αν όντως θα επιλεγούν αυτοί, αυτό είναι δικό μας θέμα), και τέλος μια απάντηση στο εκεί φόρουμ από αυτούς τους χρήστες ότι δέχονται όντως να γίνουν moderators. Βλέποντας την κίνηση της ελληνικής κοινότητας εδώ και δύο χρόνια, θα ήθελα να προτείνω ως άτομα, με βάση την ενεργητικότητα και συνεισφορά τους τελευταίους μήνες σε φόρουμ και element (ως τα μόνα κανάλια της κοινότητας για την ώρα), τον nikospag, εμένα και την dorothea. Ως 3 άτομα, κι άλλοι είναι καλοδεχούμενοι :smiley: . Ο mappas που είναι moderator στο τρέχων φόρουμ, δεν έχει συνδεθεί από το 2020. Θα πρέπει να υπάρχουν οι λογαριασμοί στο νέο φόρουμ για να γίνει τελική η πρόταση για τους χρήστες.

Καθαρά πρόταση μου είναι όλα αυτά, φυσικά είναι ανοιχτά σε συζητήσεις, γι’ αυτό και άνοιξα αυτό το thread, ώστε εάν είναι να ανοίξω (ή κάποιος άλλος) την αίτηση στο νέο φόρουμ σε λίγες μέρες.

ΥΓ: Αυτό που δεν έχω καταλάβει ακόμη πλήρως είναι εάν στο νέο φόρουμ θα έχουμε κανονική πρόσβαση στο παλιό περιεχόμενο (του τρέχοντος φόρουμ) ή όχι (δηλαδή απλά ανάγνωση), ώστε να δούμε εάν χρειαστεί να ανοιχθούν νέα τόπικ εκεί για κάποια υπάρχοντα πράγματα. Το πιο πιθανό είναι μάλλον ναι, αλλά θα το δούμε όταν έρθει η ώρα.

Edit: τελικά o mappas είναι ακόμη ενεργός (θεωρούσα λάθος), απλώς λόγω της γενικής ηρεμίας δεν φαινόταν. Σρ :d

Συμφωνώ σε όλα.

EDIT: Αν και εφόσον ο mappas επιθυμεί να παραμείνει moderator τότε μπορείς να βγάλεις εμένα και να τον βάλεις στην θέση μου.

Για το όνομα, επειδή βλέπω οι άλλες κοινότητες έχουν βάλει σαν κύριο όνομα μόνο την χώρα, οπότε λέω να το προτείνω ως σκέτο “Greece”, ούτε καν “OpenStreetMap Greece” δηλαδή. Θα μου πείτε, λεπτομέρειες, αλλά οι λεπτομέρειες κάνουν και την πρόταση και τον άλλον να αισθάνεται εντάξει :d

Για τους προτεινόμενους mods, έπειτα από συζήτηση που έγινε στο element συν την απάντηση από πάνω, το κόβω να είμαι μόνος :p. Θα περιμένω απάντηση του mappas, καθώς φυσικά και οποιονδήποτε άλλον θέλει να προτείνει/αυτοπροταθεί, και τότε θα κάνω την τελική πρόταση και θα τους πω απλά ότι δεν ήθελε κανένας άλλος να βάλει για moderator.

Κατά προτίμηση να μην πάρει πολλές ακόμη η συζήτηση, άντε να πω μέχρι μεσημέρι Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη (και πολύ λέω αφού δεν βλέπω ιδιαίτερα κίνηση), ώστε μετά να κάνω την αίτηση από κει.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας :smiley:

Jimkats, να 'σαι καλά που άνοιξες την συζήτηση.

Όνομα
θα πρότεινα προσθήκη του “Ελλάδα”, π.χ. “Ελλάδα (Greece)”.

Συντονιστές/Moderators
Ιδανικό για μένα θα ήταν τα άτομα αυτά να προτείνονται από άλλους και να μην έχουν μπλεχτεί σε διενέξεις. Βέβαια, αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί όταν δεν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, και απο την άλλη είναι θετικό οτι υπάρχουν άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με τον συντονισμό, αν δεν γίνεται κατάχρηση εξουσίας. Όπως έγραψα στο ελληνικό κανάλι OSM στο Matrix, σε αυτή την φάση δεν μπορώ να συμμετάσχω - κι ευχαριστώ για την πρόταση. Η παρούσα πρόταση για συντονιστές, από όσο είδα στον Matrix, είναι: Mappas (ήδη συντονιστής εδώ στο forum), nikospag, jimkats. Το γράφω για όσους δεν είναι στο κανάλι (https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=65276).

Προθεσμία
Θα πρότεινα να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμη πριν στείλεις την αίτηση προσθήκης του ελληνικού φόρουμ στο community.osm.org - εώς τις 29 Σεπτεμβρίου 2022 αντί για 21 Σεπτεμβρίου - ώστε περισσότερα άτομα να δουν την παρούσα συζήτηση. Η επίσημη μετάβαση ολόκληρου του φόρουμ πιθανόν να πάρει παράταση, άλλα ακόμη κι αν δεν πάρει, δεν υπάρχει ιδιαίτερο θέμα να γίνει αργότερα η αίτηση.

Συμφωνώ με όλα Doro8ea, κι σε ευχαριστώ :slight_smile:

Επίσης, είδα σε κάποιες αιτήσεις να λένε οι admins ότι θα είναι για το κομμάτι των mods 5 μέρες η διαδικασία ανοιχτής συζήτησης και 5 μέρες η διαδικασία ψηφοφορίας, ασχέτως εάν προτείνονται 3 ή όχι. Για τις κοινότητες όπου δεν είχε γίνει προετοιμασία της αίτησης το καταλαβαίνω, για εμάς θεωρώ δεν θα είναι θέμα αφού το συζητάμε ήδη εδώ. Οπότε, θεωρητικά, θα αργήσει η υλοποίηση της νέας κατηγορίας, όχι ότι βιαζόμαστε πάντως.

Έχω διατελέσει moderator σε φόρουμ ελληνικής κοινότητας παιχνιδιού, με μέτρια και χαμηλή κίνηση, οπότε έχω κάποια εμπειρία. Το θέμα είναι να ξέρεις και πως λειτουργεί το φόρουμ σαν mechanics. Εγώ έχω συνηθίσει τα phpBB forums για πολλά χρόνια, οπότε το Discourse είναι κάτι καινούργιο για μένα, πιο πολύ σε θέμα πλοήγησης και πόσο ευανάγνωστο είναι. Δεν θα είναι δύσκολο πάντως, παρά το ότι μου βγαίνουν λίγο τα μάτια και λόγω οθόνης :stuck_out_tongue:

Η αίτηση μόλις κατατέθηκε στο νέο φόρουμ. Η διαδικασία έχει ως εξής μέχρι την δημιουργία της νέας κατηγορίας (ακολουθώντας τους κανονισμούς του νέου φόρουμ:
-Σχολιάζουν στην αίτηση οι προτεινόμενοι moderators ότι όντως δέχονται την θέση αυτή.
-Έπειτα, ξεκινάει περίοδος 5 ημερών όπου γίνεται ο σχολιασμός της αίτησης από την κοινότητα, π.χ. εάν θέλει κάποιος να αλλάξει κάτι.
-Μετά ξεκινάει άλλη μια περίοδος 5 ημερών όπου γίνεται ψηφοφορία για το αν η κοινότητα αποδέχεται και τους 3 προτεινόμενους moderators.
-Εάν η ψηφοφορία καταλήξει με τουλάχιστο 80% ΝΑΙ, η αίτηση ολοκληρώνεται και η νέα κατηγορία δημιουργείται (και μετέπειτα γίνεται αίτηση για συμπερίληψη σε μια ειδική λίστα κατηγοριών κοινότητας)

Δείτε την αίτηση στον παρακάτω σύνδεσμο, και να την έχετε υπόψιν σας καθώς όταν ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης και ψηφοφορίας θα χρειαστεί να συμμετάσχετε όλοι σας, για πιο καθαρό αποτέλεσμα και συμφωνία. Μην πάμε ξέρω 'γω μόνο 3-4 άτομα να ψηφίσουμε. + να γραφτείτε στο φόρουμ για να αρχίσετε να εξοικειώνεστε.
https://community.openstreetmap.org/t/greece-subcategory/3249

(λόγω του ότι έκλεισε η δυνατότητα νέων topic σε αυτό το φόρουμ πριν λίγες μέρες, θα κάνω τα σχόλια εδώ οπότε προσωρινά spam από μένα :P)
Ξεκίνησε από το μεσημέρι η ψηφοφορία για την αποδοχή ή μη των 3 προτεινόμενων συντονιστών της ελληνικής κοινότητας. Έχετε την δυνατότητα μέχρι και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου μεσάνυχτα προς Δευτέρα να ψηφίσετε. Χρειάζεται τουλάχιστον 80% θετικοί ψήφοι για να εγκριθεί το αποτέλεσμα, και εν τέλει να δημιουργηθεί η κατηγορία της Ελλάδας την επόμενη εβδομάδα.
Σύνδεσμος ψηφοφορίας: https://community.openstreetmap.org/t/greece-subcategory/3249/10

Κάποιες γενικές οδηγίες χρήσης του Discourse (στα Αγγλικά) για όσους δεν το έχουν ξαναχρησιμοποιήσει:
https://community.openstreetmap.org/t/how-to-use-this-forum-for-new-users/314

Ότι απορία/πρόβλημα υπάρχει, σχολιάστε ή στείλτε μήνυμα. Ευελπιστώ αφότου φτιαχτεί η νέα κατηγορία, να φτιάξουμε κάποιον βασικό οδηγό χρήσης του νέου φόρουμ στα Ελληνικά, ιδίως γι’ αυτούς που δυσκολεύονται να το μάθουν στην χρήση. Ήδη έχω συγκεντρώσει κάποια tips, όπως ότι χρειάζονται κατ’ ελάχιστο 20 χαρακτήρες για να μπορέσετε να δημοσιεύσετε κάποιο μήνυμα. Ναι, έχει κάποια χαρακτηριστικά που διαφέρουν κατά πολύ από αυτά που έχει συνηθίσει κανείς σε PhpBB/FluxBB forums.

Σας αναφέρω ότι δημιουργήθηκε σήμερα (17 Οκτωβρίου 2022) επίσημα η κατηγορία της Ελλάδας στο νέο φόρουμ του OpenStreetMap. Μπορείτε να αρχίσετε να γράφετε εκεί πια. Για οτιδήποτε πρόβλημα ή απορία, επικοινωνήστε μαζί μας εκεί. Ευχαριστούμε :slight_smile:

https://community.openstreetmap.org/c/communities/gr/68

This is the last post in the Greek forum.

To our international readers, please visit our new forum here.

This forum no longer accepts new topics, and is expected to no longer accept new replies without warning soon.

For existing topics here, please start a new topic in the new forum instead, and continue from there.

Thank you for your understanding.