DigitalGlobe - MapBox i kwestie z tym związane

Tak wygląda podkład Mapbox - Zdjęcia Satelitarne w programie JOSM w Pewnym rejonie Polski

Jest widoczna droga. Lecz widać znaczną pikselozę, ze względu na przekroczenie oryginalnego przybliżenia (overzoom)

Podczas gdy zdjęcia ze strony DigitalGlobe w tym samym miejscu z takim przybliżeniem wyglądają normalnie. Widać również różnicę w kolorach. (Nie chodzi już o widoczność drogi, bo niby na pierwszym zdjęciu jest lepiej widoczna , ale o jakość przybliżenia i samych zdjęć)
Tak wygląda podkład DigitalGlobe - Zdjęcia Satelitarne ze strony

(Droga mogła zarosnąć dlatego jest mniej widoczna)

Można sobie porównać samemu różne rejony:
https://platform.digitalglobe.com/maps-api/
http://a.tiles.mapbox.com/v3/brunosan.map-cyglrrfu/page.html#17/47.59553/-122.33136

A więc w Polsce zdjęcia satelitarne z głównej strony DigitalGlobe przewyższają aktualnością i jakością te z Mapbox
W moim rejonie chociaż zdjęcia Geoportalu zostały zaktualizowanie (na niekorzyść widoczności dróg leśnych) to i tak zdjęcia z DigitalGlobe są aktualniejsze (o kilka miesięcy) i ustępują tylko nieznacznie jakością tym lotniczym (widoczność dróg w lasach nadal na korzyść Geoportalu)

1. Skoro Mapbox korzysta z DigitalGlobe czemu niektóre miejsca wyglądają inaczej na podkładzie Mapbox a inaczej na stronie DgitalGlobe? Czy jest to kwestia tego że Mapbox ma opóźnienie względem głównego DigitalGlobe?

Widać różnicę na korzyść zdjęć z głównej strony DigitalGlobe. Są one wykonane z wyższą rozdzielczością. Przynajmniej w tych rejonach Polski które widziałem)

1. I teraz czy jest możliwe wykorzystywanie podkładów takich jak na stronie głównej DigitalGlobe w JOSM?

Po krótkiej lekturze wiki, wpisu na blogu Digital Globe oraz wpisu na blogu MapBox powiedziałbym tak:

1. DigitalGlobe nie udostępnia najlepszych zdjęć, tak by nie zjadać swojego biznesu, na którym zarabia pieniądze
  2. Mapbox ma kopię z DigitalGlobe - pewnie jest to sporo danych, więc nie kopiują tego systematycznie
  3. Tu możesz poprosić o uaktualnienie zdjęć dostępnych na Mapboxie
  4. Wykorzystywanie podkładów takich jak ze stronki DigitalGlobe jest do zrobienia w JOSM. Tylko musisz kupić licencję Derive License od Digital Globe

I jako ciekawostka - w sumie, to co znalazłem na stronie (nie rejestrowałem się, nie logowałem) to i tak wszystko korzystało z kafelków Mapboxa…